Rakennusalan lomalaskenta 14%+4,5%
Laskentaperusteena on prosenttiperusteinen (18,5%) lomapalkka, joka lasketaan lomanmääräytymisvuoden ansioista. Palkkalajit jotka lasketaan mukaan kumulatiivisiin ansioihin, voidaan määritellä Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Lomapalkkalaskennan asetukset (TES) -näkymällä, luomalla uuden työehtosopimuksen.
Kesä ja talvilomapäivien kertyminen
Kesä- ja talvilomapäivät kertyvät laskentasäännöllä seuraavasti: ensimmäiset 24 lomapäivää lasketaan kesälomapäiviksi, seuraavat 6 talvilomapäiviksi ja sen jälkeen seuraavat lomapäivät taas kesälomapäiviksi.
Ansaitut ja jäljellä olevat kesä- ja talvilomapäivät näytetään erikseen palkansaajan Vuosilomat -näkymällä. Jäljellä olevia kesä- ja talvilomapäiviä on tarvittaessa mahdollista muokata näkymällä erikseen. Palkkalaskelman PDF-tiedostolla ja lomapalkkavelkaraportilla ei eritellä kesä- ja talvilomapäiviä.
Lomapalkan maksaminen
Kesälomapalkka (14%) ja talvilomapalkka (4,5%) maksetaan erikseen omilla palkkalajeillaan:
2213 Lomapalkka, rakennusala 14% (kesälomapalkka)
2214 Lomapalkka, rakennusala 4,5% (talvilomapalkka)
Lomapalkka maksetaan käyttäen palkkalaskelman Lomapalkka -painiketta. Samalta vuodelta on mahdollista maksaa sekä kesä- että talvilomapäiviä samalla palkkalaskelmalla. Palkkalaskelmalla jo olevan vuosien kesä- tai talvilomapäiviä ei voi lisätä uudelleen palkkalaskelmalle Lomapalkka -painikkeen avulla, vaan haluttu muutos päiviin tulee tehdä palkkalaskelmalle suoraan Yksikkö (kpl) -kohtaan.
Lomapäivien korjaaminen
Lomapäivien korjaaminen tehdään palkkalaskelmien Korjaa lomia -painikkeella. Rakennusala 14% + 4,5% -laskentaperusteella kesä -ja talvilomapäivät korjataan erikseen omissa kentissään.
Lomalaskennan käyttöönotto ja aloittaminen
Lomalaskentaa ei ole mahdollista laittaa päälle takautuvasti, vaan jo kuluvalla lomanmääräytymisvuodelle kertyneet lomapäivät sekä aikaisemmin ansaitut / jäljellä olevat lomapäivät tulee lisätä Procountoriin manuaalisesti. Tämän voi tehdä esimerkiksi palkansaajan takana olevalla Vuosilomat -näkymällä. Jäljellä olevat kesälomapäivät ja talvilomapäivät voi laittaa erillisiin kenttiin.
Lomalaskennan aloittamisen ja vanhojen lomien tuonnin voi tehdä myös Lomatietojen asettaminen -näkymällä tai tuontitiedostolla. Näillä tavoilla on mahdollista päivittää tiedot samanaikaisesti useammalle henkilölle kerrallaan. Lomatietojen asettaminen -näkymällä tai tuontitiedostoa käytettäessä Rakennusala 14% + 4,5% kanssa, tulee jäljellä olevat kesä- ja talvilomapäivät laittaa erikseen omiin kenttiinsä ja jättää Jäljellä olevat lomapäivät -kenttä tyhjäksi, tai käyttää arvoa nolla.
Prosenttiperusteinen lomapalkka, Rakennusala 18,5%/14%+4,5%
Lomapalkan laskentaperusteen Rakennusala 18,5%/14%+4,5% laskentaperusteena on prosenttiperusteinen (18,5%) lomapalkka, joka lasketaan lomanmääräytymisvuoden ansioista. Lomapalkkavelka lasketaan heti alusta 18,5% mukaan, eli jo ennen kuin palkansaaja on kerryttänyt talvilomapäiviä ja ellei henkilölle kerry talvilomapäiviä ollenkaan, lomapäivät maksetaan 18,5% mukaan.
Palkkalajit, jotka lasketaan mukaan kumulatiivisiin ansioihin, pystyy määrittelemään Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Lomapalkkalaskennan tiedot (TES) näkymällä, kun ensin on luonut uuden työehtosopimuksen.
Kesä- ja talvilomapäivien kertyminen
Kesä- ja talvilomapäivät kertyvät laskentasäännöllä seuraavasti: ensimmäiset 24 lomapäivää lasketaan kesälomapäiviksi, seuraavat 6 talvilomapäiviksi ja sen jälkeen seuraavat taas kesälomapäiviksi. Ansaitut ja jäljellä olevat kesä- ja talvilomapäivät näytetään erikseen palkansaajan takana Vuosilomat -näkymällä. Tarvittaessa on mahdollista muokata jäljellä olevia kesä- ja talvilomapäiviä erikseen. Palkkalaskelmalla (PDF) ja lomapalkkavelkaraportilla ei eritellä kesä- ja talvilomapäiviä.
Lomapalkan maksaminen
Kesälomapalkka (14% tai 18,5% ellei ole kertynyt talvilomapäiviä) ja talvilomapalkka (4,5%) maksetaan erikseen omilla palkkalajeillaan:
- 2215 Lomapalkka, rakennusala 18,5%/14% (kesälomapalkka)
- 2216 Lomapalkka, rakennusala (18,5%) 4,5% (talvilomapalkka)
Lomapalkka maksetaan käyttäen palkkalaskelman Lomapalkka -painiketta. Samalta vuodelta on mahdollista maksaa sekä kesä- että talvilomapäiviä samalla palkkalaskelmalla. Palkkalaskelmalla jo olevien vuosien kesä- tai talvilomapäiviä ei voi lisätä uudelleen palkkalaskelmalle Lomapalkka -painikkeen avulla, vaan haluttu muutos päiviin tulee tehdä palkkalaskelmalle suoraan Yksikkö (kpl) -kohtaan.
Lomapäivien korjaaminen
Lomapäivien korjaaminen tehdään Korjaa lomia -painikkeella. Kesä -ja talvilomapäivät korjataan erikseen omissa kentissään.
Lomalaskennan käyttöönotto ja aloittaminen
Lomalaskentaa ei ole mahdollista laittaa päälle takautuvasti, vaan jo kuluvalle lomanmääräytymisvuodelle kertyneet lomapäivät sekä aikaisemmin ansaitut/jäljellä olevat lomapäivät tulee laittaa järjestelmään manuaalisesti. Tämän voi tehdä esimerkiksi palkansaajan Vuosilomat -näkymällä. Jäljellä olevat kesälomapäivät ja talvilomapäivät voi laittaa erillisiin kenttiin.
Lomalaskennan aloittamisen ja vanhojen lomien tuonnin voi tehdä myös Lomatietojen asettaminen -näkymällä tai tuontitiedostolla. Näillä tavoilla on mahdollista päivittää tiedot samanaikaisesti useammalle henkilölle kerrallaan. Lomatietojen asettaminen -näkymällä tai tuontitiedostoa käytettäessä Rakennusala 18,5%/14% + 4,5% kanssa, tulee jäljellä olevat kesä- ja talvilomapäivät laittaa erikseen omiin kenttiinsä ja jättää Jäljellä olevat lomapäivät -kenttä tyhjäksi, tai käyttää arvoa nolla. Tuontitiedostossa uuden rakennusalan lomapalkan lyhennys on CONST2.
On hyvä huomata, että jos lomapalkkaa maksetaan vuosilomalaista poiketen jo kuluvalta lomavuodelta, pitää lomapalkan maksettavia summia korjata vastaamaan oikeita manuaalisesti. Tämä johtuu siitä, että kesken lomavuotta maksettaessa:
- Kumulatiiviset ansiot eivät ole koko lomavuodelta
- Maksettavat prosentit eivät ole lopullisia, sillä kesälomapalkka voi olla joko 18,5% tai 14% sen mukaan onko palkansaaja ansainnut talvilomia vai ei.