Yleinen arvonlisäverokanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos astui voimaan 1.9.2024.
Tältä sivulta löydät kootusti tietoja ja huomioita arvonlisäveron muutoksesta Procountorin näkökulmasta.
Lyhyesti
- Yleinen arvonlisäverokanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024.
- Uusi alv-prosentti on oletuksena otettu käyttöön kaikkiin Procountor -ympäristöihin sekä myyntien että ostojen puolelle Procountorin ALV-oletuksissa.
- Alv-statukset on päivitetty vastaamaan uutta alv-prosenttia.
-
Alv-muutostyökalulla (Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Alv-oletukset) voidaan päivittää muihin Procountorin kohteisiin uuden alv 25,5% käyttöön.
- Muutostyökalun käyttö on ympäristökohtaista
- Procountorin Rajapinnat ovat päivitetty ja niillä on valmius ottaa vastaan uuden alv-prosentin sisältäviä aineistoja.
Yleisesti kysytyt kysymykset
Miten alv-prosentin muutos toteutetaan Procountorissa?
Uusi alv-prosentti lisättiin Procountoriin elokuun versiopäivityksessä 17.8. Siitä lähtien alv-prosentti on voitu ottaa käyttöön alv-muutostyökalulla tai manuaalisesti. Kun alv-prosentti otettiin käyttöön, se on voitu valita alv-prosentiksi kaikissa kohdissa, joissa alv-prosentti on valittavissa, siis esim. Alv-oletuksissa, laskurivillä tai tuoterekisterissä.
Procountoriin lisättiin uusi alv-muutostyökalu, jolla voi muokata kerralla useita arvonlisäveroon liittyviä tietoja ja asetuksia.
Uuden arvonlisäveroprosentin myötä Procountoriin lisättiin uusia alv-statuksia niiden lisäksi, jotka liittyvät parhaillaan alv-prosenttiin 24 %, eli esim. ”EU 25,5 %”.
Procountorin rajapinnat päivittyivät 17.8. niin, että Procountorilla on valmius ottaa vastaan uuden alv-prosentin sisältäviä aineistoja eri yhteyksien kautta (API, SFTP, CSV).
Lisätietoja tulevista muutoksista löytyy alta.
Milloin uutta alv-prosenttia voi käyttää? Voiko sitä käyttää jo ennen syyskuuta?
Uutta alv-prosenttia on voinut käyttää versiopäivityksestä 17.8. alkaen. Tästä alkaen veroprosenttia on voitu siis jo tarvittaessa käyttää esim. laskuttaessa.
Jos prosenttia haluttiin käyttää jo elokuun aikana (välillä 17.8.-31.8.), se on voitu ottaa käyttöön 17.8. julkaistulla ALV 25,5 %-muutostyökalulla tai manuaalisesti Procountor-ympäristön alv-oletuksista. Kun veroprosentti on ruksittu käyttöön (kohdassa Käytettävät alv-prosentit), se on ollut valittavissa alasvetovalikoista esim. laskurivin alv-prosenttia muokatessa.
Tehdäänkö alv-oletuksiin automaattisia muutoksia 17.8.? Entä 1.9.?
- Päivästä 17.8. alkaen uusi alv-prosentti 25,5 % on ollut saatavilla Procountorissa ja se on voitu ottaa käyttöön ALV 25,5 %-muutostyökalulla tai manuaalisesti alv-oletuksista (asettamalla ruksit), mutta vielä elokuussa kyseinen prosentti ei ollut automaattisesti käytössä.
- Päivästä 1.9. alkaen uusi alv-prosentti on oletuksena ruksittu käyttöön kaikkiin Procountor-ympäristöihin sekä myyntien että ostojen puolelle, eli 25,5 % on automaattisesti vaihtoehtona alv-prosenttivalikoissa eri puolilla käyttöliittymää. Kyseisen ruksin voi tarvittaessa käydä ottamassa pois alv-oletuksista.
- Uuteen alv-prosenttiin liittyvät uudet alv-statukset ovat olleet käytettävissä 17.8. alkaen. Alv-statukset ovat olleet automaattisesti käytettävissä heti 17.8. alkaen, eli niiden kohdalla on ruksit alv-oletuksissa ja ne ovat olleet valittavissa alv-statukseksi eri puolilla käyttöliittymää. Ruksit voi tarvittaessa poistaa alv-oletuksista, jolloin alv-statukset eivät ole käytössä muualla ohjelmistossa.
Edellyttääkö alv-prosentin muutos toimenpiteitä Procountor-käyttäjiltä?
Arvonlisäveron muutokset pyritään toteuttamaan Procountorissa niin, että muutos on mahdollisimman sujuva käyttäjille. Muutos tulee kuitenkin vaatimaan jonkin verran manuaalista työtä, jotta vaadittuihin tietoihin ja asetuksiin saadaan päivitettyä uuden alv-kannan mukaiset tiedot. Erityistä tarkkuutta vaaditaan siirtymä-aikaan, jotta sopivaa arvonlisäveroprosenttia käytetään oikeaan aikaan.
Käyttäjän tehtäviä alv-muutokseen liittyen:
- Käyttäjän tulee tarkistaa ja tarvittaessa päivittää käytettävät alv-prosentit sekä alv-oletus-% muutoksen aikaan. Julkaisimme tätä varten muutostyökalun, jolla prosentit saa vaihdettua kerralla käyttäjän valitsemiin kohtiin. Muutostyökalua tullaan käyttämään olemassa olevien tietojen ja asetusten päivittämiseen.
- Alv-oletuksissa määriteltyihin "käytettäviin prosentteihin" päivitettiin automaattisesti 25,5 % syyskuussa 1.9.
- Käyttäjän vastuulle jää tarkistaa (erityisesti siirtymäaikaan elo-syyskuussa), että laskutuksessa ja kirjanpidossa käytetään oikeaa alv-prosenttia. Lisätietoja arvonlisäveron ajallisesta kohdistamisesta on saatavilla Verohallinnon ohjeista.
- Käyttäjän tulee korjata mahdollisten tulevaisuuteen päivättyjen laskujen alv-prosentit, esim. jos ympäristöstä löytyy ennen 17.8. luotuja laskuja, jotka on päivätty 1.9. jälkeen. Tulevat automaattiset alv-prosentin muutokset eivät muuta takautuvasti jo olemassa olevien laskujen alv-prosentteja, eli nämä muutokset olisi tehtävä käsin.
Miten alv-%-muutostyökalu toimii?
Alv-muutokseen liittyvällä ALV 25,5 %-muutostyökalulla voidaan kerralla päivittää olemassa oleviin tietoihin ja asetuksiin yleisen alv-prosentin 24 % tilalle 25,5 %. Työkalusta voidaan itse määrittää, mihin ohjelmiston kohtiin tiedot päivitetään.
Lue lisää työkalusta täältä.
Voiko alv-%-muutostyökalulla päivittää uuden alv-prosentin kaikkiin ympäristöihin kerralla?
Alv-% -muutostyökalun käyttö on ympäristökohtaista, eli arvonlisäveroon liittyviä tietoja voi muokata vain yhdessä Procountor-ympäristössä kerralla.
Miksei kaikkia arvonlisäveromuutoksia toteuteta automaattisesti Procountoriin?
Tavoitteenamme on tehdä arvonlisäveromuutoksesta mahdollisimman sujuva kaikille asiakkaillemme. Tätä varten tuomme mm. muutostyökalun ja joitain automaattisia muutoksia (alv-oletuksissa), joilla suuri osa siirtymästä hoituu sujuvasti.
Joitain tehtäviä jää kuitenkin käyttäjien itsensä tarkistettavaksi. Emme voi valitettavasti tehdä aivan kaikkia muutoksia automaattisesti asiakkaidemme puolesta, vaan esim. tarjoamalla käyttöön muutostyökalun annamme asiakkaalle päätösvallan siitä, missä vaiheessa uudet alv-prosentit päivitetään eri tietoihin ja asetuksiin. Näin huolehdimme myös siitä, että muutos tapahtuu asiakkaan näkökulmasta hallitusti, eikä alv-asetuksissa tai olemassa olevissa tiedoissa tapahdu muutoksia asiakkaan huomaamatta.
Mitä tietoja ei voi muokata alv-muutostyökalulla, eli mitkä tiedot pitää tarvittaessa muokata manuaalisesti?
Alv-muutostyökalulla voit päivittää valtaosan Procountorin alv-tiedoista ja asetuksista; löydät tarkan listauksen alv-muutostyökalun ohjeista.
Listan ulkopuolelle jää kuitenkin joitain arvonlisäverotiedon sisältäviä kohteita. Kyseiset tiedot on tarvittaessa päivitettävä manuaalisesti. Huomioithan, että tähän kirjoitetut tiedot eivät koske automaattisesti kaikkia Procountor-ympäristöjä, sillä esim. tiliotteen tiliöintioletuksia on käytössä vain, jos sellaisia on itse luotu.
Seuraavat kohteet eivät ole päivitettävissä alv-muutostyökalulla, eivätkä ne päivity automaattisesti:
-
Jo luotujen tositteiden alv-prosentit, summat tai tuotteiden hinnat
- Jos yhtiöösi on luotu aiemmin esim. laskuja, joiden tietoihin tulisi päivittää uusi alv-kanta 25,5 %, tulee nämä laskut käsitellä manuaalisesti.
- Huomioithan, että jo lähetettyjen laskujen alv-tietoja ei voi muokata. Näille voidaan tarvittaessa muodostaa hyvityslaskut. Sen sijaan lähetystä odottavien (eli lähetyslistalla olevien laskujen) tiedot voi yhä vaihtaa.
-
Tiliotteen oletustiliöintien alv-status (Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tiliöintioletukset > Tiliotteen oletustiliöinnit)
- Huom. Tiedotimme Procountorin etusivun tiedotteiden välityksellä niitä Procountor-ympäristöjä, joissa on käytetty sellaisia tiliotteen oletustiliöintejä, joiden alv-status on poistumassa käytöstä
-
Viitesuoritusten oletustiliöintien alv-status (Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tiliöintioletukset > Viitesuoritusten oletustiliöinnit)
- Huom. Tiedotimme Procountorin etusivun tiedotteiden välityksellä niitä Procountor-ympäristöjä, joissa on käytetty sellaisia viitesuoritusten oletustiliöintejä, joiden alv-status on poistumassa käytöstä.
Mitä käyttöoikeuksia alv-tietojen ja asetusten muokkaaminen vaatii?
Käyttäjällä tulee olla vähintään kaikki oikeudet Kirjanpidon perustietoihin. Näin päästään ALV-oletukset-näkymälle, josta mm. muutostyökalu löytyy. Tämä oikeus riittää siihen, että käytettäviä alv-prosentteja sekä oletus-alv-prosenttia voi muokata.
Muiden tietojen muuttaminen muutostyökalulla vaatii lisäksi muitakin käyttöoikeuksia. Esimerkiksi tuoterekisterien alv-prosenttien muuttaminen edellyttää, että käyttäjällä on myös oikeudet kyseisiin rekistereihin. Lue lisää muutostyökalusta ja sen edellyttämistä käyttöoikeuksista.
Miten kauan vanha alv-kanta (24 %) on käytettävissä?
Vanhalle alv-kannalle (24 %) ei ole toistaiseksi asetettu takarajaa, vaan se on käytössä Procountorissa myös syyskuun jälkeen. Prosenttia ei poisteta automaattisesti käytössä olevista alv-prosenteista, eli alv-prosentteihin liittyvät alasvetovalikot tarjoavat sitä edelleen vaihtoehdoksi myös syyskuun jälkeen. Jos alv-kannan 24 % haluaa jatkossa piilottaa esim. laskujen alv-prosenttivalikoista, voi sen käydä ottamassa pois alv-oletuksista.
Milloin uusi alv-kanta tulee käyttöön Procountorin mobiilisovelluksen?
Procountorin mobiilisovelluksessa alv-tiedot muuttuivat samalla aikataululla kuin selainversiossa. Sovelluksella on siis ollut valmius käsitellä uutta alv-prosenttia eri toiminnoissaan 17.8. alkaen. Mobiilikäyttäjien on kuitenkin hyvä huomioida, että alv-asetuksia voi muokata ainoastaan Procountorin selainversion kautta.
Miten alv-muutos vaikuttaa Juniorin käyttöön?
(Huom! Tämä kohta koskee ainoastaan Junioria käyttäviä ympäristöjä. Voit tutustua Junioriin tässä artikkelissa).
Alv-muutos ei vaikuta Juniorin ehdotuksiin, kun kyse on seuraavista ehdotuksista:
- kirjanpitotili
- alv-vähennysprosentti
- dimensioinnit
- alv-statukset niissä tapauksissa, joissa alv-status ei muutu alv-muutoksen myötä. Esim. alv-status "Kotimaa" on tavalliseen tapaan mukana Juniorin ehdotuksissa myös alv-muutoksen jälkeen.
Muutoksia Juniorin ehdotuksissa on sen sijaan odotettavissa seuraavien nykyisten/poistuvien alv-statusten yhteydessä: EU 24% (tavara), EU 14% (tavara), EU 24% (palvelu), Käännetty verovelvollisuus 24%, Maahantuonti 24%
Aluksi Junior ei ehdota uusia/korvaavia statuksia eli esimerkiksi alv-statuksia, jotka sisältävät prosentin 25,5 %. Mallit kuitenkin oppivat ajan kanssa uudet ALV-statukset, kunhan esimerkkejä kertyy riittävästi. Lähetämme erikseen tiedotteen näistä huomioista niille Procountor-ympäristöille, joissa on käytetty huomattavasti kyseisiä alv-statuksia.
Kehitystiimimme seuraa tehostetusti Juniorin mallien toimintaa ja laatua alv-muutoksen jälkeen.
Miten Procountorissa tapahtuvista muutoksista ja vaadituista tehtävistä tiedotetaan käyttäjiä?
Tiedotamme käyttäjiä sähköpostitse, ohjekirjassa sekä suoraan Procountor-ohjelmiston sisällä. Jatkamme tiedottamista aktiivisesti elo- ja syyskuussa.
Suosittelemme kaikkia käyttäjiämme sallimaan ohjelman sisäiset viestit, jotka liittyvät Procountor-päivityksiin. Voit sallia nämä viestit omissa asetuksissasi kohdassa Viestintäasetukset > Ohjelman sisäinen viestintä.
Procountor-päivityksiin liittyvät viestit käsittelevät aina vain Procountorin uusia ominaisuuksia ja muita ohjelmistomuutoksia, tässä tapauksessa alv-muutokseen liittyviä toiminnallisuuksia. Näiden viestien avulla voimme jakaa tietoa ja ohjeistaa kohdennetusti käyttäjiämme aina oikeaan aikaan ja oikealla näkymällä.
Vaikka käyttäjä olisikin estänyt ohjelman sisäiset viestit, näkee hän edelleen Procountorin etusivulla olevan Tiedotteet - widgetin, ellei hän ole piilottanut sitä etusivultaan.
Muita esimerkkitapauksiin liittyviä kysymyksiä
Pysyykö taloushallinnossa myynnin kirjanpitotili samana vai tuleeko käyttäjien perustaa uusi tili uutta yleistä alv-kantaa varten?
Emme oletusarvoisesti sido alv-prosentteja mihinkään oletustilikartan pääkirjatiliin, eli oletuksena tällaiselle ei ole tarvetta.
Jos kuitenkin käytössä on ollut erilainen käytäntö (esim. ympäristössä on luotu omat tilit eri ALV-prosenteille), käyttäjän on tehtävä tarvittavat muutokset itse.
Onko myyntilaskuihin odotettavissa jotain päivämäärä ja alv-määrän jotain tarkistetta, eli esim. syyskuulle päivätyllä myyntilaskulla ei voisi enää käyttää vanhaa alv-kantaa?
Tällaista tarkistetta ei tule olemaan. Vanhaa prosenttia voi edelleen tarvittaessa käyttää laskuilla. Jos kuitenkin halutaan poistaa vanha alv-kanta kokonaan pois vaihtoehdoista, voi sen piilottaa alv-oletuksissa.
Laskutan jo nyt pitkälle syksyyn. Milloin pääsen tekemään laskutusta uudella alv-prosentilla?
Uusi prosentti on ollut käytettävissä 17.8.2024 alkaen. Tästä päivästä alkaen on voitu luoda uusia laskuja tulevalle ajalle saman tien uudella alv-kannalla.
Alv-oletuksiin tehtävät muutokset (esim. uuden prosentin 25,5 % käyttöönotto) eivät tule muuttamaan automaattisesti jo luotujen laskujen alv-prosentteja. Jos siis syyskuulle ja sen jälkeen päivätyt laskut on jo luotu ennen uuden alv-prosentin käyttöönottoa, tulee näiden laskujen prosentit muokata käsin (edellyttäen, että laskuihin sovelletaan uutta verokantaa, ks. Verohallinnon ohjeet). Laskujen alv-tietoja voi muokata, jos niitä ei ole vielä lähetetty asiakkaalle.
Tavara toimitetaan elokuussa, mutta laskutetaan vasta syyskuussa. Mitä alv-kantaa tulee käyttää laskulla?
Verohallinnon ohjeistuksiin on lisätty ohjeita verokannoista arvonlisäveromuutoksen aikaan. Uutta alv-kantaa voi tarvittaessa käyttää Procountorissa 17.8. alkaen.
Vastaanotin ostolaskun uudella alv-kannalla (25,5 %), mutta Procountor määritteli laskun alv-prosentiksi 24 %. Miten korjaan laskun tiedot?
Huom! Tämä tilanne saattoi toistua elokuussa, kun uusi alv-prosentti ei ollut vielä käytössä. Syyskuusta lähtien ostolaskuille tulee automaattisesti oikea alv-kanta 25,5 %.
Niin kauan kun Procountor-ympäristön käytettävissä alv-prosenteissa ei ole vielä käytössä alv-kantaa 25,5 %, Procountor ei voi käyttää alv-prosenttia laskuilla. Jos lasku tallennetaan väärällä alv-prosentilla, Procountor antaa laskua tarkastettaessa virheilmoituksen, jossa ilmoitetaan, että laskulla on käsittelemätön erottava summa.
Uuden alv-prosentin voi ottaa käyttöön elokuun versiopäivityksestä 17.8. alkaen. Aseta alv-oletuksissa ruksi kohtaan "25,5 %" (sekä myyntilaskut että ostot) ja palaa vastaanotetulle ostolaskulle korjataksesi laskun alv-tiedot. Jos sinulla ei ole käyttöoikeuksia alv-oletusten muokkaamiseen, olethan yhteydessä Procountor-pääkäyttäjääsi tai mahdolliseen kirjanpitäjääsi.
Kirjanpitäjälle: Laskun kirjanpitosivun laskurivillä lukee Tarkistettava summa ja se pitää käsitellä 17.8. jälkeen, kun uusi Alv on otettu käyttöön Alv-oletuksissa. Täältä pääset ohjeisiin koskien Tarkistettava summa -rivin käsittelyä.
Jatkossa, kun uusi alv-kanta 25,5 % on ruksittu käyttöön käytettävissä alv-prosenteissa, Procountor määrittelee laskuille automaattisesti oikean alv-kannan myös silloin, kun se on 25,5 %. Syyskuun 1. päivän jälkeen uusi alv-kanta on automaattisesti käytössä kaikissa ympäristöissä.
Miten muokkaan usean jo luodun myyntilaskun alv-tietoja?
Myyntilaskujen massamuokkaamiseen ei ole valitettavasti saatavilla sellaista massatyökalua, jolla alv-prosentit voisi vaihtaa kerralla. Laskujen alv-tiedot tulee tarvittaessa korjata yksitellen.
- Hae vain muokattavat laskut Tositteiden haussa niin, ettei hakunäkymään jää muita tositteita.
- Avaa listalta ensimmäinen lasku (laskun nimeä klikkaamalla)
- Tee tarvitut muutokset laskulle ja tallenna.
- Siirry seuraavalle laskulle oikean yläkulman Seuraava-painikkeesta.
Tällä tavalla pääset muokkaamaan laskujen tiedot peräkkäin niin, ettei hakutuloksiin ole tarvetta palata useita kertoja.
Otin alv-oletuksissa käyttöön uuden alv-prosentin 25,5 % ja vaihdoin sen myös oletus-alv-prosentiksi. Miksi tekemilläni laskuilla näkyy edelleen vanha alv-prosentti 24?
Tässä tapauksessa liikekumppanilla tai laskulla olevilla rekisterituotteilla on mahdollisesti käytetty sellaisia oletuksia, jotka sisältävät vanhan alv-prosentin 24 %. Esim. asiakkaan taakse on merkitty oletustuote, ja kyseiselle tuottelle on määritelty aikanaan alv-prosentti 24 %.
Voit muokata kaikkiin liikekumppani- ja tuoterekistereihin merkittyihin oletuksiin uuden prosentin 25,5 % muutostyökalun avulla. Kun muutostyökalua on käytetty, uusilla laskuilla on jatkossa heti uusi alv-prosentti.
Miten toimia, jos ostolaskulla on sekä 24 % että 25,5 % -alv-kannat?
Yhdellä laskulla voi käyttää kahta eri alv-prosenttia, kuten ennenkin.
Huomioithan kuitenkin, että saman laskun sisälle ei voi määritellä laskun riveille eri tositepäiviä. Kaikki laskun arvonlisäveroa sisältävät rivit nousevat laskun tositepäivän mukaan saman kuukauden oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle.
Jos laskurivejä halutaan jakaa eri tositepäiville alvin mukaan, tulisi tarvittaessa muodostaa manuaalisesti toinen lasku toisella tositepäivällä.
Varmista tarvittaessa Verohallinnosta, miten ostolaskut kahdella eri alv-prosentilla tulee ilmoittaa.
Alv-oletukset-näkymälläni ei ole ollenkaan kohtaa "Käytettävät alv-prosentit". Miten otan uuden alv-prosentin käyttöön?
Muutamissa Procountor-ympäristöissä on käytössä erikoisasetus, jonka vuoksi alv-oletukset-näkymä poikkeaa hieman yleisestä (ohjekirjassa kuvatusta), eikä "Käytettävät alv-prosentit" -kohtaa ole näkyvissä. Asetus liittyy ulkomaisten alv-prosenttien käyttöön ja on käytössä vain, jos se on tilattu meiltä erikseen.
Näissä tapauksissa uusi alv-prosentti 25,5 % on ollut automaattisesti mukana käytettävissä alv-prosenteissa heti 17.8. alkaen, eikä prosentteja ole siis tarve muokata erikseen alv-oletuksissa.