Viranomaiset, ammattijärjestöt tms. vaativat tietyissä tilanteissa palkkatodistusta henkilöltä. Työnantajan on työntekijän niin pyytäessä täytettävä ja toimitettava palkkatodistus.
Palkkatodistuksella käytetään palkan ansaintapäivää, kuten Kela ja työttömyyskassat ovat ohjeistaneet. Jos palkka on ansaittu esimerkiksi joulukuussa, mutta maksettu tammikuussa, aiheuttaa se eroa palkkatodistuksen ja vuosi-ilmoituksen lukuihin.
Kela haluaa eri tilanteissa muita todistuksia, kuten Y17 Ilmoitus työnantajan maksamasta palkasta, johon tiedot ilmoitetaan maksupäivän mukaan.
Palkkatodistuksen teko
Henkilön palkkatodistus saadaan tulostettua valitsemalla ensin sen muoto (html tai pdf) sekävalitsemalla, tehdäänkö se päivämäärärajauksella vai otetaanko tietoihin viimeinen palkanmaksukausi sekä nykyinen ja edellinen vuosi. Sitten valitaan Henkilöryhmä ja Henkilö. Jos henkilö ei kuulu mihinkään ryhmään, valitaan ryhmäksi vaihtoehto (Ei ryhmää). Valinnalla Henkilöryhmä tarkoitetaan ryhmiä, joihin henkilö kuuluu, ei hänen raportointiryhmäänsä. Oletusarvoisesti valittavissa ovat myös passiivisiksi määritellyt henkilöt. Jos passiiviksi määriteltyjä henkilöitä ei haluta Henkilö-valikkoon mukaan, poistetaan ruksi kohdasta Passiiviset.
Jos palkkatodistus on valittu päivämäärärajauksella, annetaan kauden alku- ja loppupäivämäärät. Kausivalinnalla ei päivämääriä tarvita. Tarvittaessa voidaan kirjoittaa 255 merkkiä lisätietoja. Todistuksen tekijän allekirjoitus ja puhelinnumero on syytä syöttää.
Näytä palkkatodistus -painiketta painetaan, kun tiedot on annettu.
Palkkatodistukselle tulevat palkat, jotka ovat tilassa Maksettu tai Maksettu muualla ja palkkakauden alkupäivä (ansaintapäivä) on valitun ajanjakson sisällä.
Palkkatodistuksen tulee allekirjoittaa työnantaja tai työnantajan valtuuttama henkilö. Tämä on tulkittu niin, että henkilö, joka tekee palkkatodistuksen, on työnantajan valtuuttama henkilö. Tästä syystä palkkatodistuksen laatijan nimi ja puhelinnumero tulevat oletuksena tekijän Omista tiedoista ja asetuksista palkkatodistukselle.
Kun palkkatodistus on saatu näytölle, tulostetaan se paperille ja allekirjoitetaan.
Palkkatodistus "Viime kausi sekä nykyinen ja edellinen vuosi" -rajauksella
Palkkatodistus päivämäärä rajauksella
Lukujen muodostus
Ennakonpidätyksen alainen palkka -kohtaan kuuluvat kaikki palkat, palkkiot, osapalkkiot, korvaukset sekä luontoisedut.
Lomarahat ja lomakorvaus sisällytetään myös ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan.
Palkkatodistukseen kohtaan Vuoro- tai kausilisät tulevat seuraavat palkkalajit:
- Aattotyö 50%
- Iltalisä, aatto
- Iltavuorolisä
- Iltavuorolisä 15%
- Juhla- ja pyhäpäivälisä 50%
- Lauantailisä
- Lauantailisä 10%
- Lauantailisä 20%
- Lauantailisä 25%
- Lauantailisä 60%
- Olosuhdelisä
- Sairaslomalisä
- Sunnuntai yölisä
- Sunnuntai-iltavuorolisä
- Sunnuntailisä 30%
- Sunnuntaityökorvaus
- Sunnuntaityökorvaus (ei autom. laskentaa)
- Sunnuntaiyövuorolisä
- Vuosilomalisä
- Yövuorolisä
- Yövuorolisä 30%
- Yövuorolisä 40%
- Yövuorolisä 45%
Ylityökorvaus ei kuulu Vuoro- tai kausilisiin. Vuoro- tai kausilisät sisällytetään myös ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan.
Palkkatodistukseen kohtaan Lomaraha tulevat palkkalaskelmilta palkkalajit:
- Lomaraha
- Lomaraha, tuntipalkka
- Lomaraha, vakiojakaja 25
Palkkatodistuksen kohtaan Lomakorvaus tulevat seuraavat palkkalajit:
- Lomakorvaus työsuhteen päättyessä (ei TyEL)
- Lomakorvaus työsuhteen päättyessä, kuukausipalkka (ei TyEL)
- Lomakorvaus työsuhteen päättyessä, tuntipalkka (ei TyEL)
- Lomakorvaus työsuhteen päättyessä
- Lomakorvaus työsuhteen päättyessä, kuukausipalkka
- Lomakorvaus työsuhteen päättyessä, tuntipalkka
- Lyhyen työsuhteen lomakorvaus (ei sis. luont.ed.)
- Lyhyen työsuhteen lomakorvaus (sis. luont.ed.)
Päivärahamaksu
Kansaneläkelaitoksen rahoitusuudistuksen (1.1.2006) mukaan työntekijän veroprosenttiin sisältyy sairasvakuutuksen päivärahamaksu, joka pidätetään palkansaajilta ja yrittäjiltä (2012: 0,82% / 0,97%, 2011: 0,82 % / 0,92 %, 2010: 0,93 % / 1,05 %, 2009: 0,70 %/ 0,79 %, 2008: 0,67% / 0,81%, 2007: 0,75% / 0,91%, 2006: 0,77% / 1,02%).
Lain ja Verottajan ohjeen mukaan sairausvakuutuksen päivärahamaksun osuus ennakonpidätyksestä tulee esittää erikseen palkkalaskelmalla ja palkkatodistuksella. Mitään ylimääräistä ei siis palkansaajalta veloiteta, vaan maksu sisältyy ennakonpidätykseen. (Sairausvakuutuslaki - VI OSA - SAIRAUSVAKUUTUKSEN RAHOITUS - 18 luku - 30 § - Työnantajan ilmoitusvelvollisuus - Työnantajan on palkanmaksun yhteydessä ilmoitettava palkansaajalle ennakonpidätyksenä perityn sairausvakuutuksen päivärahamaksun määrä.)
Kyseinen muutos palkkalaskelmiin ja -todistuksiin on päivitetty ohjelmaan 2.1.2006, joten tämän jälkeen tehdyillä 2006 vuoden palkoilla on näkynyt tämä päivärahamaksun osuus. Palkkalaskelmalla ja -todistuksella se näytetään tulostettavassa versiossa, eli henkilöille kotiin menevällä palkkalaskelmalla ja -todistuksella. Ohjelmasta se näkyy Esikatselu-painikkeen takaa.