Oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen avulla ilmoitetaan verottajalle verotusmenettelyyn kuuluvat arvonlisäveron ja muiden oma-aloitteisten verojen tiedot. Ilmoitus muodostetaan ohjelman kohdassa Ilmoitukset > Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus.
Yleistä oma-aloitteisten verojen veroilmoituksesta
Ilmoitukset voidaan lähettää Procountorista sähköisesti Verohallinnolle. Lähettäminen tapahtuu ApitamoPKI-rajapinnan kautta, jota varten tarvitaan aktiivinen tulorekisterivarmenne. Jos tulorekisterivarmenne on jo asetettu Procountor-ympäristöön, ApitamoPKI-rajapinnan käyttöönotto veroilmoitusten lähettämiseksi ei vaadi toimenpiteitä.
Lähetettäessä ilmoitukset sähköisesti, tulee kuukausittain ja neljännesvuosittain annettavan oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen tulee olla perillä verottajalla viimeistään sen kuukauden 12. päivänä, jona kohdekauden vero on lain mukaan ilmoitettava. Jos määräpäivä on lauantai, sunnuntai tai muu pyhäpäivä, tulee ilmoituksen olla perillä seuraavana arkipäivänä.
Procountorin kautta ilmoitettuja tietoja päästään tarkastelemaan OmaVero-palvelussa, johon pääset tästä.
ALV-tiedot ilmoitetaan joko 1, 3, tai 12 kk jaksoissa ja muut oma-aloitteiset verot 1 tai 3 kk jaksoissa riippuen yrityksen verokaudesta. Jos ilmoitettuihin tietoihin tulee muutoksia, tulee muuttuneet tiedot ilmoittaa korvaavalla ilmoituksella.
Samaan ilmoitukseen voidaan sisällyttää sekä ALV- että muiden oma-aloitteisten verojen tietoja, jos kyseisten tietojen määräpäivä on keskenään sama.
Tulorekisterin tultua voimaan 1.1.2019, ei TAS-tietoja enää ilmoiteta Oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella, vaan kyseiset tiedot ilmoitetaan Työnantajan erillisilmoituksella, joka löytyy ohjelman kohdasta Ilmoitukset > Tulorekisteri > Työnantajan erillisilmoitus. Työnantajan erillisilmoituksista kuitenkin muodostuu ohjelmaan tosite, joka on tyypiltään Oma-aloitteiset verot.
Ilmoituksen muodostaminen
Ennen oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen laadintaa, tulee arvonlisäveron sekä muiden oma-aloitteisten verojen ilmoitusjaksot ja oma-aloitteisten verojen maksutiedot täydentää ohjelman kohdassa Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Verotustiedot.
Kun verotustiedot on täydennetty, päästään ilmoituksia muodostamaan ohjelmassa.
Muodostus tapahtuu ohjelman kohdassa Ilmoitukset > Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus.
1. Ilmoituksen laatimiseksi valitaan ensin ilmoitusta koskeva vuosi hakuehtojen Kohdevuosi-alasvetovalikosta. Kun vuosi on valittu, painetaan ylärivin Muodosta ilmoitus -painiketta.
2. Painikkeen painamisen jälkeen näytölle avautuu uusi ikkuna (Vaihe 1), jossa valitaan, mitä tietoja ilmoitukselle on tarkoitus sisällyttää, eli ilmoitetaanko ALV-tiedot, muiden oma-aloitteisten verojen tiedot vai molemmat. Kun on rastitettu halutut vaihtoehdot, painetaan Jatka.
3. Jatka-painikkeen painamisen jälkeen avautuvassa ikkunassa (Vaihe 2) valitaan ilmoituksen kohdekausi. Ohjelma ehdottaa automaattisesti kohdekautta, mutta sitä voidaan vaihtaa painikkeilla Seuraava ja Edellinen. Huomioithan, että Oma-aloitteisten verojen veroilmoitusta ei voida nostaa muodostaa kaudelle, jonka määräpäivä on suljetulla seurantajaksolla.
Ilmoituksen kohdekaudeksi voi valita vain kuluvalle vuodelle tai jollekin aiemmalle vuodelle kuuluvan kauden. Kunkin vuoden kaudet ilmestyvät valittavaksi aina kunkin vuoden ensimmäisenä päivänä: esimerkiksi vuosi 2021 kausineen ilmestyy valittavaksi 1.1.2021, joten vuoden 2021 kaudet eivät siis ole vielä valittavissa edellisen vuoden puolella, kuten päivänä 31.12.2020.
Ilmoitettaessa useampia eri tietolajeja, ovat kohdekaudet sidottu toisiinsa siten, että kerralla ilmoitettavien tietojen ilmoituksen määräpäivä tulee olla sama. Kun kausi on valittu, painetaan Jatka-painiketta.
4. Jos ilmoitukselle ei ole valittu sisällytettäväksi ALV-tietoja, vaan pelkät muut oma-aloitteiset verot, muodostuu ilmoitus tässä vaiheessa. Jos ALV-tiedot on valittu ilmoitettavaksi, tulee avautuvassa ikkunassa (Vaihe 3) vielä valita, minkä ALV-laskelmien tiedot otetaan mukaan oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle.
Ilmoitukselle voidaan valita mukaan ilmoittamattomat ALV-laskelmat, jotka kohdistuvat ilmoituksen kohdekaudelle tai varhaisemmalle kaudelle. ALV-laskelma voidaan tarvittaessa myös muodostaa tai päivittää vielä tässä vaiheessa rastittamalla valinta Muodosta/Päivitä ALV-laskelma, jos ALV-laskelmaa ei ole muodostettu kohdassa Kirjanpito > ALV-laskelma. Lopuksi painetaan Jatka-painiketta, minkä jälkeen ilmoitus muodostuu tehtyjen valintojen mukaisesti.
Procountor hakee muodostettavalle ilmoitukselle automaattisesti arvonlisäveron tiedot ilmoitukselle mukaan valituilta ALV-laskelmilta.
- Jos kohdekaudella ei ole ollut ALV-toimintaa, tulee ilmoituksen Lisätiedot-osiosta rastittaa valinta Ei ALV-toimintaa.
- Muiden oma-aloitteisten verojen tiedot ja osa muista tiedoista päästään täydentämään ilmoitukselle manuaalisesti.
- Maksettava summa lasketaan automaattisesti ilmoitukselle haettujen ja/tai syötettyjen tietojen perusteella ja näytetään ilmoituksen Maksutiedot-osiossa, Maksettava vero yhteensä -kentässä.
- Jos oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen yhteydessä verotilille halutaan maksaa muita veroja/viivästyskorkoja, tai käyttää hyväksi hyvityskorkoa/veronpalautusta, voidaan nämä tiedot antaa ilmoituksen Maksutiedot-osiossa. Maksutietoja ei välitetä ilmoituksen mukana verottajalle, vaan ovat laskennallisia tietoja maksettavan summan muodostamiseksi.
5. Muodostettu ilmoitus tallennetaan Procountoriin painamalla ilmoituksen Tallenna-painiketta. Tallennettu ilmoitus voidaan tarvittaessa vielä mitätöidä painamalla ilmoituksen yläreunan Mitätöi-painiketta. Mitätöi-painike on aktiivisena, kun ilmoitusta ei ole vielä lähetetty tai laitettu maksuun.
ALV-tietojen osalta ilmoituksen eri kenttiin liittyvät viennit voidaan hakea Hae tiedot -painikkeella, mikä helpottaa kirjausketjun todentamista.
Hae kaikki viennit -painike näyttää yhteenvetoraportin niistä vienneistä, joista ilmoituksen arvonlisäveroon liittyvät luvut koostuvat.
Näkymän yläosan Esikatselu-painikkeen kautta voidaan tarkastella ilmoitusta HTML- tai PDF-muodossa. Esikatseluun tulevat mukaan myös ilmoituksen maksutiedot.
Tiedot ohjautuvat Oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle käytettyjen ALV-prosenttien ja ALV-statusten perusteella. Lue lisää Procountorin arvonlisäverokäsittelystä täältä.
Ilmoituksen hyväksyminen ja lähettäminen
Kun oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen tiedot on todettu oikeiksi ja ilmoitus on tallennettu, ilmoitus voidaan hyväksyä painamalla Hyväksy-painiketta, jolloin sille muodostuu kirjanpito. Hyväksytty ilmoitus voidaan maksaa sekä lähettää verottajalle.
Ilmoituksen lähettäminen tapahtuu ApitamoPKI-rajapinnan kautta suoraan Procountorista, josta se ohjautuu verottajan palveluun. Ilmoituksen lähettämistä varten käyttäjällä tulee siis olla käytössään aktiivinen tulorekisterivarmenne.
Ilmoitus lähetetään painamalla Lähetä-painiketta.
Lähetä-painike lähettää ilmoituksen ApitamoPKI-rajapintaa pitkin verottajalle.
Lähetä-painike on aktiivinen vain hyväksytyillä ilmoituksilla, joita ei ole mitätöity tai lähetetty. Jokainen Procountorista lähetetty oma-aloitteisten verojen veroilmoitus saa verottajan muodostaman yksilöllisen arkistointitunnuksen, joka tulee Procountoriin näkyvin Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus -näkymän Arkistointitunnus-kenttään.
Lähetä-painikkeella lähetetään tiedot tarkistettavaksi. Tämän jälkeen saadaan verottajan palvelusta vastaanottokuittaus, joko onnistuneesta tai epäonnistuneesta kirjautumisesta. Ilmoitus kuitataan Jatka-painikkeella. Onnistuneen kirjautumisen jälkeen tunnistautuminen on voimassa 10 minuuttia, jonka aikana voidaan lähettää useampi oma-aloitteisten verojen veroilmoitus.
Jos ilmoitus on lähetetty verottajalle ohjelman ulkopuolelta, esimerkiksi OmaVero-palvelun kautta, voidaan ilmoituksen yläreunan Merkitse lähetetyksi -painikkeella merkitä ilmoitus lähetetyksi, jolloin sen tilaksi tulee Lähetetty. Jos ilmoitus on merkitty lähetetyksi Merkitse lähetetyksi -painikkeella, ilmoituksen Arkistointitunnus-kenttä Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus -näkymällä on tyhjä. Huomioithan, että jos ilmoitus merkitään lähetetyksi Merkitse lähetetyksi -painikkeella, ei toimenpidettä voida peruuttaa.
Ilmoituksen maksaminen
Ilmoitus maksetaan siirtymällä ilmoituksen Maksaminen-näkymälle yläreunan Maksaminen-painikkeesta ja painamalla avautuvalla näkymällä Maksa-painiketta. Maksaminen-näkymällä voidaan vielä tarvittaessa muuttaa maksutiliä, maksupäivää tai maksettavaa summaa. Saajan eli verohallinnon tilitiedot haetaan automaattisesti Verotustiedot-näkymältä.
Maksa-painike on aktiivisena vain, jos ilmoitus on maksettavassa tilassa ja sen maksettava summa on suurempi kuin nolla (eli esimerkiksi pelkkää vähennettävää arvonlisäveroa sisältävää ilmoitusta ei voida maksaa). Lisätietoa maksamisesta ja maksuaikatauluista löydät täältä.
Jos ilmoitus maksetaan Procountorin ulkopuolelta, voidaan se tässä tapauksessa merkitä Maksettu muualla -tilaan Maksaminen-näkymän Merkitse maksettu muualla -painikkeella.
Ilmoitusten sisältämien tietojen tarkastelu
Jo laadittujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten tietoja päästään tarkastelemaan Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus –näkymän yläreunan Näytä raportti -painikkeen kautta. Raportin avulla on mahdollista tarkistaa esimerkiksi seuraavat ilmoituksiin liittyvät tiedot:
- ALV-ilmoituskausi, jolle ilmoitus on muodostettu.
- ALV-laskelmat, jotka on nostettu mukaan ilmoitukselle.
- Verolajeittain (ALV-tiedot ja muut oma-aloitteiset verot) mahdolliset korvaavat ilmoitukset, jotka on tehty ohjelmassa alkuperäisen ilmoituksen muodostamisen jälkeen samalle kohdekaudelle.
- Summa, laatija, luonti- ja eräpäivä.
- Ilmoituksen tila ja lähetystiedot.
Ilmoituksen vuosi -valikosta voidaan vaihtaa tarkasteltavaa vuotta. Raportilla ilmoituksen numero toimii linkkinä, jota painamalla päästään porautumaan numeron mukaiselle ilmoitukselle.
Korjaukset korvaavalla ilmoituksella
Jos kohdekauden ilmoitetut tiedot muuttuvat oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen lähettämisen jälkeen, tulee kohdekaudelle, jolle virhe kohdistuu, antaa korvaava ilmoitus. Korvaavalla ilmoituksella ilmoitetaan korjattavan osion (esimerkiksi arvonlisäveron) kaikki tiedot uudelleen oikeansuuruisina.
Jos on kuitenkin ilmoitettu ALV-tiedot ja muiden oma-aloitteisten verojen tiedot samalla ilmoituksella ja vain ALV-tietoihin tulee muutos, tehdään korvaava ilmoitus vain ALV-tiedoista, eli ilmoitukselle ei tällöin valita lainkaan mukaan muiden oma-aloitteisten verojen tietoja.
Korvaava ilmoitus muodostetaan, hyväksytään, lähetetään ja maksetaan kuten normaali oma-aloitteisten verojen veroilmoitus. Maksettavaksi summaksi Procountorissa tulee automaattisesti aiemmin ilmoitetun ja uuden ilmoituksen välinen erotus. Korvaavan ilmoituksen kirjanpitosivulle muodostuu automaattisesti edellisen ilmoituksen kirjanpitovaikutuksen kumoavat viennit sekä uudet, ajantasaiset viennit.
Jos alkuperäisen ilmoituksen kirjanpitovientejä on muokattu, korvaavan ilmoituksen viennit kirjataan oletustiliöinneille.
Laadittaessa ilmoitusta kohdekaudelle, jolta on jo aiemmin lähetetty ilmoitus, huomauttaa ohjelma tästä laadinnan yhteydessä:
Korvaavalla ilmoituksella on aina annettava virheen syy rastittamalla soveltuva syy ilmoituksella annetuista vaihtoehdoista.
- Paitsi Muiden oma-aloitteisten verojen osalta.
Korvaavan ilmoituksen maksutosite
Korvaavan ilmoituksen tilanteessa ohjelma muodostaa korvaavasta ilmoituksesta oman maksutositteensa.
- Korvaavan ilmoituksen maksutosite olettaa, että ensimmäisen ilmoituksen maksutosite on maksettu. Maksutosite muodostetaan edellisen ilmoituksen ja korvaavan ilmoituksen maksettavan summan erotuksesta.
- Mikäli korvaavan ilmoituksen maksutositteella ei ole maksettavaa. Siitä ei muodostu maksutositetta.
- Mikäli korvaavalla ilmoituksella on maksettavaa, tulisi maksun ensimmäinen osa maksaa edellisen ilmoituksen maksutositteella ja korvaavaan ilmoitukseen noussut maksun summa korvaavalla maksutositteella.
- Mikäli maksettava summa pienenee ja alkuperäistä maksutositetta ei ole maksettu, tulisi maksu suorittaa ensimmäisen ilmoituksen maksutositteella.
- Merkitse ensimmäisen ilmoituksen ja uuden ilmoituksen maksettavan määrän välinen erotus Maksettu muualla -tilaan.
- Maksettavaksi tositteelle jää uuden ilmoituksen maksettava summa. Maksa kyseinen osuus normaaliin tapaan.
- Korvaavan ilmoituksen maksutositteesta ei muodostu maksettavaa määrää, eikä sitä voi maksaa.
Vähäisen virheen korjausmenettely
Oma-aloitteisten verojen ilmoittamiseen liittyy myös vähäisiä virheitä koskeva korjausmenettely. Vähäisen virheen korjausta ei tarvitse kohdistaa sille verokaudelle, jota virhe koskee, vaan virheen voi korjata virheen havaitsemiskuukautta seuraavan verokauden tietojen ilmoittamisen yhteydessä.
Verohallinto on määritellyt vähäisen virheen seuraavasti:
Virhe on taloudelliselta merkitykseltään vähäinen, jos verokaudelle liikaa ilmoitetun tai ilmoittamatta jääneen veron määrä on enintään 500 euroa. Verovelvollinen voi korjata samalla kertaa useaa verokautta koskevan saman verolajin virheen, jos yhdelle verokaudelle kohdistuneiden virheiden määrä on enintään 500 euroa.
Tiedustelethan tarvittaessa lisätietoja verottajalta.
Procountorissa vähäinen virhe ALV-tiedoissa korjataan tekemällä alkuperäiselle kohdekaudelle uusi ALV-laskelma, joka otetaan mukaan seuraavan tai myöhemmän kohdekauden oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle. Esimerkiksi tammikuun uusi ALV-laskelma voitaisiin vähäisen virheen korjausmenettelyä hyödynnettäessä ottaa mukaan helmikuun oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle. Alv-laskelma siis muodostetaan kohdassa Kirjanpito > ALV-laskelma ja sitten kun muodostetaan oma-aloitteisten verojen veroilmoitusta seuraavalle tai myöhemmälle kohdekaudelle, poimitaan tämä alv-laskelma myös ilmoitukselle käsin mukaan.
Huom! Kun samalle kuukaudelle tehdään useampia ALV-laskelmia, jotka ilmoitetaan vähäisen virheen korjausmenettelyn myötä seuraavien kausien OAV-ilmoituksilla, niin kaikki näihin ALV-laskelmiin liittyvät OAV-ilmoitukset on suositeltavaa lähettää loogisessa kronologisessa järjestyksessä vanhimmasta ALV-laskelmasta ja OAV-ilmoituksesta lähtien. Tällaisissa tilanteissa on myös suositeltavaa välttää aiemmin luotujen ALV-laskelmien ja OAV-ilmoitusten mitätöintiä, jos jokin myöhemmin tehty, samalle kuukaudelle kuuluvan ALV-laskelman sisältävä OAV-ilmoitus (johon laskelma on nostettu vähäisen virheen korjausmenettelyn myötä) on jo ehditty lähettää.
Muiden oma-aloitteisten verojen osalta oikeat, korvaavat tiedot syötetään käsin korvaavalle oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle.
ALV-kauden muuttaminen kesken kalenterivuoden
ALV-kauden vaihdostilanteissa tulee aina ensimmäisenä tarkistaa Verohallinnosta se, missä kohden kalenterivuotta verokauden muutos on mahdollista tehdä. Procountorissa verokautta ei voi muuttaa lyhyemmästä pidempään verokauteen kesken kalenterivuoden, mutta vaihdos pidemmästä lyhyempään verokauteen kesken kalenterivuoden voidaan tietyin edellytyksin tehdä.
ALV-kauden muuttaminen lyhyemmästä pidempään kauteen
ALV-kautta ei voi muuttaa Procountorissa lyhyemmästä kaudesta pidempään kauteen kesken kalenterivuoden. Jos kuukausittaisia OAV-ilmoituksia on jo lähetetty Procountorista, niin ALV-laskelmien tietoja ei voida enää verokauden muutoksen jälkeen hakea OAV-ilmoituksille oikein. Seuraavassa on yksinkertainen esimerkki kuukausittaisen ja kvartaalittaisen verokauden kanssa:
- Jos esimerkiksi tammi-kesäkuulle on luotu kuukausittaiset OAV-ilmoitukset, niin näiden ilmoitusten kausinumerot ovat 1/20XX, 2/20XX, 3/20XX, 4/20XX, 5/20XX ja 6/20XX (Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus -näkymän ALV-tiedot-sarakkeen tieto).
- Kun tällaisessa tilanteessa tehtäisiin ALV-kauden vaihdos kvartaalittaiseen ilmoituskauteen heinäkuusta eteenpäin, niin loppuvuodelle tehtävien OAV-ilmoitusten kausinumerot olisivat 3/20XX ja 4/20XX (koska neljännesvuosi-ilmoittamisen kausinumerot ovat aina 1/20XX, 2/20XX, 3/20XX ja 4/20XX).
- Nyt, kun kuukausittaiset ilmoitukset on kuitenkin jo tehty kausinumeroille 3/20XX ja 4/20XX, niin vastaaville numeroille tulevia, vuoden kahden viimeisen kvartaalin ilmoituksia ei voi enää muodostaa.
Edelliseen perustuen: ALV-kauden vaihto lyhyemmästä pidempään kauteen tulee siis tehdä aina kalenterivuoden vaihteessa.
ALV-kauden muuttaminen pidemmästä lyhyempään kauteen
Jos taas ALV-kausi tulee muuttaa pidemmästä kaudesta lyhyempään kauteen kesken kalenterivuoden, niin tietyin edellytyksin tällainen vaihdos on mahdollista toteuttaa:
- Jos esimerkiksi vuoden kahdelle ensimmäiselle kvartaalille on luotu kuukausittaiset OAV-ilmoitukset, niin näiden ilmoitusten kausinumerot ovat 1/20XX ja 2/20XX (Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus -näkymän ALV-tiedot-sarakkeen tieto).
- Kun tällaisessa tilanteessa tehdään ALV-kauden vaihdos kuukausittaiseen ilmoituskauteen heinäkuusta eteenpäin, niin loppuvuodelle tehtävien OAV-ilmoitusten kausinumerot ovat 7/20XX, 8/20XX, 9/20XX, 10/20XX, 11/20XX ja 12/20XX.
- Koska kausinumeroille 7-12/20XX ei ole vielä aiemmin tehty OAV-ilmoituksia, niin kuukausittaiset ilmoitukset voidaan luoda heinäkuusta alkaen.
Jos ALV-kausi muutetaan pidemmästä kaudesta lyhyempään kauteen, on olennaista huolehtia siitä, että jokaiselle kuukaudelle on tehty varmasti vain asiaankuuluvat ALV-laskelmat. Edellisessä esimerkissä vuoden kahden ensimmäisen kvartaalin OAV-ilmoitusten myötä on muodostettu ALV-laskelmat tammi-kesäkuun ajalle. Kun ALV-kausi vaihdetaan kesä-heinäkuun vaihteessa kuukausittaiseen verokauteen, niin ALV-laskelmien luominen jatkuu normaalisti heinäkuusta eteenpäin. Tässä tilanteessa on kuitenkin muistettava se, että OAV-ilmoituksen voisi nyt kuukausittaisena ilmoituksena muodostaa myös esimerkiksi kausinumerolle 3/20XX, joka tarkoittaa kuukausittaisen verokauden kohdalla maaliskuuta. Koska maaliskuun tiedot ovat jo kuitenkin sisältyneet vuoden ensimmäisen kvartaalin OAV-ilmoitukseen kausinumerolle 1/20XX (ja maaliskuuta koskeva ALV-laskelma on jo olemassa), ei maaliskuun (tai muutakaan tammi-kesäkuun ajalle osuvaa) kuukausittaista ALV-laskelmaa ja OAV-ilmoitusta tule tällaisessa tilanteessa muodostaa.