Tässä ohjeessa käydään läpi kuukausittaiset täsmäytystoimenpiteet Procountorissa.
Automaattinen tiliöinti normaalitilanteessa
Myyntilaskujen kirjausketju, kun käytetään viitenumeroa
- Kun myyntilasku hyväksytään Procountorissa, siirtyy lasku automaattisesti avoimeksi laskuksi Tositteiden haussa. Lasku on jo tallennuksen yhteydessä tiliöitynyt oletusten mukaisesti (ohjelman oletus 1700 Myyntisaamiset / 3000 Myynnit).
- Kun vastaanotetaan viitteellinen suoritus myyntilaskuun, seuraa tästä oheiset automaattiset toimenpiteet:
1. Tiliotteen kirjanpitosivulle muodostuu automaattisesti kirjaus (1910 Pankkitili / 1990 Rahansiirrot ja täsmäytykset).
2. Viiteaineistonkirjanpitosivulle muodostuu automaattisesti kirjaus (1990 Rahansiirrot ja täsmäytykset / 1700 Myyntisaamiset).
3. Lasku kuittaantuu automaattisesti viiteaineistonperusteella Maksettu-tilaan ja poistuu avoimista laskuista (eikä tule enää mukaan Tositteiden hakuun haun tyypillä Avointen haku).
Ostolaskujen kirjausketju
- Kun ostolasku asiatarkastetaan tai hyväksytään Procountorissa, siirtyy lasku automaattisesti avoimeksi laskuksi Tositteiden haussa. Lasku on jo tallennuksen tai laskun vastaanottamisen yhteydessä tiliöitynyt automaattisesti oletusten mukaisesti (ohjelman oletus 8450 Muut hallintokulut / 2880 Maksuliikennetili).
- Kun lasku maksetaan Procountorin kautta, seuraa tästä seuraavat automaattiset toimenpiteet:
1. Tiliotteenkirjanpitosivulle muodostuu automaattisesti kirjaus (2880 Maksuliikennetili / 1910 Pankkitili).
2. Jos lähtevä maksutapahtuma kohdistuu tiliotteelta ostolaskulle, kuittaantuu lasku automaattisesti Maksettu-tilaan ja poistuu avoimista laskuista (eikä tule enää mukaan Tositteiden hakuun haun tyypillä Avointen haku).
- Procountorin kautta tehtävissä maksuissa käytetään ensisijaisena kohdistustietona maksutunnistetta (sisäinen tunniste, joka ei näy käyttöliittymässä) ja toissijaisena kohdistustietona viitenumeroa. Jos pankki ei pysty palauttamaan tilioteaineiston mukana sisäistä maksutunnistetta, käytetään kohdistuksessa viitenumeroa (jos käytetty maksettaessa).
Kuukausittaiset täsmäytykset
Työjärjestys/muistilista
1. Käy läpi Tiliotteet ja viitemaksut, eli kaikki maksutapahtumat. Käsittele mahdolliset tilille tulleet viitteettömät panot tai kohdistamattomat viitesuoritukset. Tarkista, ettei Maksujen kohdistus -näkymälle (Maksut > Maksujen kohdistus) ole jäänyt laskuja. Kyseisellä näkymällä on listattu tositteet, joilla on lähtevä maksutapahtuma Siirretty pankkiin -tilassa. Syynä voi olla, että maksutapahtuma on jäänyt kohdistumatta tiliotteelta laskulle, tai että maksun käsittely on jostain syystä hylkääntynyt pankissa, eikä maksua ole lainkaan veloitettu. Lue lisää maksuvirheistä ja niiden käsittelystä täällä.
2. Tarkista kuukauden tositteiden tiliöinnit ja ALV-merkinnät. Tähän voit hyödyntää esimerkiksi Kirjanpitoraporttien Pääkirjaa, Kirjanpitotilit ja viennit -raporttia tai Liikekumppanien tarkistusraporttia.
3. Tarkista Kirjanpitotilit ja viennit -raportin tai Ei-liiketapahtumien siirto -toiminnon avulla, ettei kohdekaudella ole enää Ei liiketapahtumia, eli Kesken- tai Asiatarkastettu-tilassa olevia tositteita. Näitä tapahtumia ei oteta mukaan arvonlisäverokäsittelyyn. Huomioithan, että jos Kesken-tilassa oleva tosite hyväksytään liiketapahtumaksi ALV-laskelman teon jälkeen, tulee kohdekaudelle tehdä uusi ALV-laskelma ja jos myös oma-aloitteisten verojen veroilmoitus on jo lähetetty, tulee tehdä korvaava oma-aloitteisten verojen veroilmoitus.
4. Laadi tarvittavat muistiotositteet, kuten kuukausittaiset poistot ja jaksotukset.
5. Käy kirjanpidon tilit lävitse esim. Kirjanpitotilit ja viennit -raportin avulla.
6. Varmista, että tilin 1990 Rahansiirrot ja täsmäytykset saldo on nolla euroa. Jos tilillä on saldoa, voi syynä olla esimerkiksi se, että tiliotteella on saapuvia suorituksia, jotka on maksettu ilman viitettä. Tällaisten suoritusten osalta tiliotteen kirjanpitoa tulee korjata siten, että ne kirjataan tiliotteelta myyntisaamisiin (tili 1700 tai muu mahdollinen myyntisaamistili).
7. Täsmäytä kaikkien taseen tilien saldot, erityisesti tilit 1700 Myyntisaamiset avoimiin myynteihin ja 2880 Maksuliikennetili avoimiin osto-, matka- ja kululaskuihin. Hyödynnä tähän Avoimien laskujen täsmäytysraporttia.
- Avoimien laskjen täsmäytysraportilla täsmäytettävät tilit voi valita ohjelman kohdassa Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tilikartta > Näytä myynti- ja ostoreskontra tilit.
8. Muodosta ALV-laskelma. Procountor luo ALV-laskelman taustalle kirjanpidon tilille 2930 Suoritettava arvonlisävero (mikäli ALV oletustiliä on muutettu Verojen oletustiliöinnit -näkymällä tulisi tämä muutos ottaa huomioon täsmäytyksessä). Hae tiedot ja Hae kaikki viennit -painikkeiden avulla näet yhteenvedon ALV-tietojen perustana olevista vienneistä.
9. Päivitä raportointitietokanta ja varmista, että tilikauden tulos ja tase täsmäävät.
10. Muodosta oma-aloitteisten verojen veroilmoitus. Procountor luo tämän taustalle kirjanpidon, jossa arvonlisäverovelka tai -saaminen siirretään tilitä 2930 Suoritettava arvonlisävero tilille 2935 Verotilitapahtumat.
- Jos verojen oletustiliöintiä on muutettu Verojen oletustiliöinnit -näkymällä tulisi täsmäytyksessä tarkastella muutettuja tilejä Procountorin oletusten sijaan.
11. Kaikki arvonlisäverot sekä ennakonpidätys- ja sairausvakuutusmaksuvelat Procountor kirjaa oletuksena automaattisesti 2935 Verotilitapahtumat -tilille. Täsmäytä kuukausittain kyseisen tilin saldo OmaVero -palvelun tietoihin.
- Mikäli verovelkatiliä on muutettu Verojen oletustiliöinnit -näkymällä täsmätytksessä tulisi huomioida muutetun tilin tarkstelu Procountorin oletuksen sijaan.
12. Laadi tarvittaessa kuukausittaiset tase-erittelyt ja sulje kautta koskeva seurantajakso.
Tiliotteiden ja viitesuoritusten läpikäynti
Tiliotteet
- Procountorin kautta maksetut viitteelliset maksut ovat automaattisesti kirjautuneet ja kuittaantuneet maksetuksi. Nämä tapahtumat harvemmin vaativat manuaalisia toimenpiteitä.
- Moni muukin tiliotetapahtuma kirjautuu automaattisesti oikein tiliotteen kirjausselitteiden oletustilien avulla. Esimerkiksi pankin korkoveloitukset, jotka ovat tyypiltään ottoja ja kirjausselitteeltään 740 (korkoveloitus), tiliöidään ohjelmassa oletuksena tilille 9440 (Korkokulut ja muut rahoituskulut, muut), jollei omaa tiliöintisääntöä kyseisiä ottoja varten ole tehty. Procountorin kirjausselitekohtaiset oletustilit päästään näkemään kohdasta Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tiliöintioletukset > Tiliotteen oletustiliöinnit.
- Tiliotetapahtumat, jotka vaativat toimenpiteitä, kuten laskun käsin kuittaamista maksetuksi tai kirjauksen oikaisua, ovat useimmiten:
- Procountorin ulkopuolelta, kuten verkkopankin kautta maksetut suoritukset: Tarkistetaan, onko tapahtumasta tehty Procountoriin lasku. Jos ei ole, tehdään lasku ja kuitataan se Maksettu muualla -tilaan sillä maksupäivällä, jolla maksu on veloitettu tiliotteella.
- Pankkikorttiostot: Kirjataan suoraan tiliotteelta tai tehdään koontimuistio, johon kerätään koko kuukauden pankkikorttiostot.
- Ulkomaanmaksut: Ulkomaanmaksuissa on muistettava tarvittaessa kirjata mahdollinen valuuttakurssiero. Lähtevillä valuuttamaksuilla käytetään Procountorin automaattista valuuttakurssierokäsittelyä, jos maksutapahtuma kohdistuu tiliotteelta ostolaskulle ja veloitettu summa poikkeaa maksuun laitetusta summasta.
- Saadut viitteelliset suoritukset kirjautuvat ohjelman oletusten mukaan automaattisesti 1990 Rahansiirrot ja täsmäytykset / 1700 Myyntisaamiset, jolloin manuaalisia oikaisuja ei ole tarvetta tehdä.
- Jos tilille on saapunut suorituksia, joissa ei ole käytetty viitettä, tulee tiliotteen tehdä tiliöinnin korjaus. Mikäli kyseessä on myyntilaskua koskeva suoritus, tulee lasku lisäksi kuitata tilaan Maksettu muualla.
- Tiliotteen tapahtumia voidaan hakea myös tiliotehaun avulla (Maksut > Tiliotteet ja viitemaksut > Näytä tarkennettu haku).
- Maksujen kohdistus -näkymän tarkistus:
- Varmistetaan, ettei Maksujen kohdistus -näkymällä (Maksut > Maksujen kohdistus) ole tapahtumia. Kyseisellä näkymällä on listattu sellaiset lähtevät maksut, jotka ovat jääneet Siirretty pankkiin -tilaan, eli jotka eivät ole kuittaantuneet Maksettu-tilaan (tai joita ei ole merkitty Maksettu muualla -tilaan). Jos näkymällä on listattuna laskuja, tarkista tiliotteelta, onko laskuihin liittyvät maksutapahtumat veloitettu maksupäivän mukaiselta tiliotteelta.
- Jos maksutapahtuma on veloitettu tiliotteella, mutta ei ole kohdistunut laskulle, voi Maksujen kohdistus -näkymällä kuitata laskun tilaksi Maksettu, jolloin se poistuu Avointen laskujen -listalta.Vaihtoehtoisesti voidaan maksutapahtuma kohdistaa laskulle Tiliotekohdistus-näkymän kautta, jolloin tiliotteelle tulee näkyviin tieto, mitä ostolaskua maksutapahtuma koskee.
- Jos lasku näkyy Maksujen kohdistus -näkymällä, mutta laskua koskevaa maksutapahtumaa ei näy veloitettuna tiliotteella, viittaa tämä siihen, että maksun käsittely on hylätty pankissa esimerkiksi tilin riittämättömän katteen vuoksi. Jos maksu on hylätty pankissa, tulee laskulta poistaa Siirretty pankkiin -tilainen maksutapahtuma ja laittaa se sitten uudelleen maksuun. Tarkemmat ohjeet maksutapahtuman poistamiseksi löydät täältä.
Viitemaksut
- Kuukauden kaikkia viitesuorituksia eli saapuvia viitteellisiä maksutapahtumia pääsee tarkastelemaan Viitemaksuraportin avulla (Raportointi > Maksuraportit > Viitemaksuraportti).
- Viitesuoritukset, jotka ovat kohdistuneet ohjelmassa johonkin laskuun ja joissa ei ole maksueroa, ovat kirjautuneet ohjelman oletusten mukaisesti, eivätkä vaadi manuaalisia toimenpiteitä.
- Jos on sellaisia viitesuorituksia, jotka eivät ole kohdistuneet millekään laskulle, tulee selvittää, mikä näiden osalta on tilanne, eli miksi viitesuoritus ei ole kohdistunut millekään laskulle.
- Tarkastaessa miltä laskulta maksussa käytetty viitenumero löytyy, voidaan hyödyntää Tositteiden haun vapaata hakukenttää.
- Alla on listattu mahdollisia syitä tilanteeseen, sekä korjaustoimenpiteet eri tilanteissa.
1. Myyntilaskua ei ole ollut vielä hyväksytty, eli laskuon ollut Kesken-tilassa, kun viitteellinen suoritus on tullut ohjelmaan:
- Hyväksytään lasku ja kohdistetaan suoritus laskulle viitemaksuaineiston Viitemaksun uudelleenkohdistus -toiminnon avulla.
2. Lasku, jota viitemaksu koskee,on jo kuittaantunut aikaisemmin maksetuksi, eli kyseessä on tuplasuoritus:
- Palautetaan rahat maksajalle tai maksajan kanssa sovittaessa kohdistetaan suoritus johonkin muuhun laskuun (kuten saman asiakkaan seuraava, vielä avoimena oleva lasku) Viitemaksun uudelleenkohdistus -toiminnon avulla. Lue lisää tuplasuorituksen etsimisestä täältä.
3. Maksu on kohdistunut väärään laskuun, koska suoritus on maksettu väärällä viitteellä:
- Kohdistetaan maksu Viitemaksun uudelleenkohdistus -toiminnon avulla oikeaan laskuun.
4. Viitesuoritus on kohdistunut laskuun, mutta laskusta avoimena olleen summan ja suorituksen summan välillä on erotus, jonka mahdollisia syitä ovat:
- Laskusta on maksettu vain osa, jolloin lasku jää Osittain maksettu -tilaan ja avoimeksi jää vielä loppusumma.
- Kyseessä on käteisalennus tai muu oikaistava summa.
- Myös silloin, jos asiakas on maksanut liikaa, eli laskulla on ylisuoritusta, jää lasku Osittain maksettu -tilaan ja avoinna oleva summa on tällöin miinusmerkkinen.
- Kun laskulla on ylisuoritusta, tilanne korjataan joko kuittaamalla jostain toisesta saman asiakkaan avoimesta laskusta maksetuksi ylisuorituksen summa, tai palautetaan ylisuorituksen summa asiakkaalle.
- Jotta ylisuoritettu lasku saadaan pois Osittain maksettu -tilasta, tulee laskun Erikoistilanteet-näkymän kautta lisätä ylisuorituksen summalla miinusmerkkinen Maksettu muualla -maksutapahtuma laskulle.
- Procountor kuittaa koko laskun maksetuksi, jos saadun suorituksen ja laskun avoinna olevan summan ero on alle viisi senttiä.
Kuukausittaiset jaksotukset ja poistot
- Tehdään kuukausittaiset poistot ja jaksotukset muistiotositteiden avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi lomapalkkajaksotukset. Usein toistuvissa kirjauksissa voidaan hyödyntää muistion kirjanpitosivulla olevaa painiketta Muokkaa > Kopioi muistioksi.
- Ohjelman jaksotustyökalun avulla voidaan tehdä massana useita jaksotustositteita.
Liiketapahtumat
- Tarkastetaan, että kaikki kuukauden tapahtumat ovat sellaisessa tilassa, jossa ne tulkitaan liiketapahtumiksi, eli ettei tositteita ole esimerkiksi jäänyt Kesken-, Vastaanotettu- tai Asiatarkastettu-tilaan. Tapahtumia, joita ei tulkita liiketapahtumiksi, ei oteta mukaan ALV-käsittelyyn eikä viralliseen raportointiin, minkä vuoksi tulee tarkistetaa, ettei kaudelle jää keskeneräisiä tositteita.
- Ei liiketapahtumiksi luettavia tositteita voidaan hakea joko tositteiden haun kautta tai kirjanpitoraporteilta.
- Kirjanpitotilit ja viennit -raportilla voi käyttää Laskun tila -hakuehtona Ei liiketapahtumat -vaihtoehtoa.
- Tositteiden haussa Ei liiketapahtumat saa esiin rajaamalla mukaan tapahtumat, jotka ovat tiloissa Kesken, Vastaanotettu tai Asiatarkastettu.
- Tapahtumat, jotka eivät ole liiketapahtumia, joko mitätöidään, hyväksytään tai siirretään kirjanpidon päivämäärillä seuraavalle kuukaudelle. Siirtämiseen voidaan hyödyntää Ei-liiketapahtumien siirto -työkalua.
Tiliöintien ja arvonlisäveromerkintöjen tarkistaminen
- Tarkastetaan, että kirjaukset ovat oikeilla tileillä ja että arvonlisäveroprosentit, ALV-vähennysoikeudet ja ALV-statukset ovat oikein.
- Kuukauden tapahtumat voidaan hakea esimerkiksi Kirjanpitotilit ja viennit -raportin tai Kirjanpitoraporttien päivä- tai pääkirjan avulla, joilta päästään porautumaan suoraan tositteen kirjanpitosivulle korjaamaan tiliöinnit.
- Ostolaskujen oletustili Procountorissa on 8450 (Muut hallintokulut). Jos on ostolaskuja, joiden ei ole tarkoitus kirjautua kyseiselle tilille, voidaan tilanteen mukaan määrittää joko toimittajan tai tuotteen oletustiliöinti, jonka avulla kyseiset laskut saadaan jatkossa kirjautumaan automaattisesti oikein.
- Tilille 8890 (Täsmäytyserot) kirjautuu oletuksena saldoa silloin, kun kirjanpitotositteen viennit eivät täsmää ja tallennettaessa valitaan tositteelle päivitettäväksi täsmäytysero-rivi.
Taseen tilien täsmäytys
Tuloslaskelman ja taseen täsmäytys
- Tulolaskelma ja tase eivät täsmää ennen kuin ALV-laskelma on tallennettu ja sen kirjanpitosivulle on muodostunut kirjaus 2930 Suoritettava arvonlisävero -tilille (tämä on Procountorin oletustili, jos sitä on muutettu tulisi muutettu tili huomioida täsmäytyksessä).
- Tuloksen ja taseen vertaaminen on helppoa Kirjanpitotilit ja viennit -raportin avulla, joka löytyy ohjelman kohdasta Kirjanpito > Täsmäytystyökalut > Kirjanpitotilit ja viennit. Rajaa hakuehdot tilikauden alusta täsmäytettävän kuukauden loppuun asti ja paina yläreunan Hae-painiketta. Tuloksen ja taseen erotus lasketaan kohtaan Valitut tilit yht. Näkymän oikeassa yläreunassa olevan Valitut tilit yht. -kentän arvo tulisi siis olla 0,00, kun ALV-laskelma on laadittu.
- Jos tulos ja tase ei täsmää, syynä saattaa olla jokin seuraavista:
- Raportointitietokantaa ei ole päivitetty ALV-laskelman muodostamisen jälkeen.
- Kirjanpitoon on tullut muutoksia ALV-laskelman laadinnan jälkeen.
- Jokin tosite erottaa.
- Tilanteen korjaamiseksi:
- Käy tarkistamassa kohdassa Kirjanpito > Täsmäytystyökalut > Tositteiden täsmäytyseroraportti, ettei kirjanpidossa ole erottavia tositteita.
- Jos erottavia tositteita löytyy, päästään raportilta porautumaan erottavalle tositteelle ja korjaamaan tositteen tiliöinti. Pienet erotukset, jotka eivät johdu varsinaisesta virheestä, vaan ovat vaikkapa pyöristyseroja, jotka saadaan kirjattua suoraan 8890 (Täsmäytyserot) -tilille, kun painetaan kirjanpitosivun Tallenna-painiketta ja painetaan avautuvassa Tositteen kirjanpito erottaa -ikkunassa Päivitä-painiketta.
Huom! Vanha Kirjanpitoraportit -näkymä on poistettu käytöstä V72 yhteydessä (21.1.2023). Koska vanha näkymä on poistettu, tilikarttauudistuksen myötä lisätyn uuden näkymän Kirjanpitoraportit (uusi)-nimen perästä on poistettu sana 'uusi'. Kaikissa ympäristöissä on käytössä nyt vain yksi Kirjanpitoraportit -näkymä. Alle on kerättynä huomioita koskien tuloksen ja taseen erotusta silloin, kun on käytetty Procountorin vanhaa Kirjanpitoraportit-näkymää vs. Procountorin uutta Kirjanpitoraportit -näkymää:
Procountorin tilikarttauudistuksen myötä Taseen raporttikaava on hieman erilainen kuin aikaisemmin.
Vanhan kirjanpitoraporttinäkymän Taseella on ollut "pakotus", jolla vastaavaa ja vastattavaa on laitettu ohjelman toimesta täsmäämään eli nämä eivät ole voineet teknisesti jäädä erottamaan. Jotta vastaavaa ja vastattavaa on saatu täsmäämään, on ohjelma kuitannut tilikauden tulosta sen verran. Aikaisemmin sen, että tulos ja tase erottaa, on siis voinut havainnoida kirjanpitotilit ja viennit -raportin lisäksi myös siitä, että tilikauden tulos Tuloslaskeman kautta tarkasteltuna sekä Taseen kautta tarkasteltuna poikkeavat toisistaan.
Uudella Kirjanpitoraportit -näkymällä Taseessa ei ole tällaista pakotusta. Vastaavaa ja vastattavaa saattavat siis erota toisistaan, ja puolestaan tilikauden tulos Tuloslaskelman ja Taseen välillä olla keskenään samat. Erotuksen tuloksen ja taseen välillä voi havainnoida Kirjanpitotilit ja viennit raportin kautta sekä erotuksen taseen vastaavan ja vastattavaa-osion välillä suoraan Taseesta.
Syyt erotukseen sekä vanhoilla kirjanpitoraporteilla että uusilla ovat kuitenkin useimmiten samoja, eli jokin tosite ei esimerkiksi täsmää tai ALV-laskelmaa ei ole muodostettu kirjanpitoon tehtyjen muutosten jälkeen.
Kassan ja pankkitilin täsmäytys
- Kassassa olevat varat täsmäytetään pääkirjatilin 1900 (Rahat/käteisvarat) kanssa.
- Käteismyynnit tulee kirjata Kassa / Myyntisaamiset joko muistiolla tai myyntilaskulla. Myyntilaskua käytettäessä tulee merkitä myyntilasku Maksettu muualla -tilaan laskun Erikoistilanteet näkymällä.
- Pankkitilin 1910 saldoa tulee verrata tiliotteeseen hakemalla kuukauden viimeisen päivän tiliote (ohjelma hakee oletuksena sitä edeltävän, jos viimeisenä päivänä ei ole tullut tiliotetta).
- Täsmäytä kaikki ohjelmaan liitetyt pankkitilit kuukausittain.
Tili 1990 Rahansiirrot ja täsmäytykset
- 1990 (Rahansiirrot ja täsmäytykset) -tili on läpikulkutili, jonka saldon tulisi olla 0.
- Jos tilin 1990 Rahansiirrot ja täsmäytykset -tilillä on saldoa ja saldo on negatiivinen, viittaa tämä siihen, että tilille on tullut viitteettömiä suorituksia. Näiden osalta tulisi tiliotteen kirjanpitosivulla korjata tiliöinti 1990-tililtä 1700 (Myyntisaamiset) -tilille. Lisäksi lasku on kuitattava laskun Erikoistilanteet-näkymän kautta Maksettu muualla -tilaan, jos näin ei ole vielä tehty.
- Jos tilillä 1990 on saldoa, voi syynä olla myös esimerkiksi, että pankkitilille on tullut jokin muu suoritus kuin maksusuoritus myyntilaskusta, tai myyntilaskua ei ole tehty Procountorissa. Tällöin tulee tiliöinti oikaista tiliotteen kirjanpitosivulla tilanteen mukaisesti.
Tili 1700 Myyntisaamiset
- Tilin 1700 (Myyntisaamiset) saldoa verrataan tositteiden haun avointen myyntilaskujen listaan.
- Aseta Avointen myyntien haun Tarkennettu haku -osiossa Maksutapahtumat saakka -hakuehdolle täsmäytettävän kuukauden viimeinen päivä.
- Rajausta voi vielä tarkentaa asettamalla täsmäytettävän kuukauden viimeisen päivän Kirjanpitopäivä välillä -hakuehdon loppupäivämääräksi, jolloin mahdolliset seuraaville kuukausille siirretyt tapahtumat eivät tule mukaan hakuun.
- Täsmäytystyökaluista löytyvän Avoimien laskujen täsmäytysraportin avulla saadaan verrattua avointen laskujen saldoa tilin 1700 saldoon päiväkohtaisesti. Kyseisen raportin kautta päästään selvittämään mahdollista eroa.
- Avoimien laskujen täsmäytysraportti ottaa oletuksena raportille myyntireskontran tilin 1700. Asetusta voi muuttaa ohjelman kohdasta Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tilikartta > Näytä myynti- ja ostoreskontra tilit.
Erotuksen ilmetessä mahdollisia syitä erotukseen ovat:
- Saapuvassa suorituksessa ei ole käytetty viitenumeroa: tarkistetaan maksutiedot tiliotteelta, korjataan tiliotteen tiliöinti ja kuitataan manuaalisesti lasku maksetuksi. Tiliotteen kirjanpitosivulla korjataan tiliöinti (tilin 1990 kirjaus siirretään tilille 1700) ja myyntilasku kuitataan Maksettu muualla -tilaan laskun Erikoistilanteet -näkymällä.
- Ohjelmaan on tullut viitteellisiä suorituksia, jotka eivät ole kohdistunut laskuun esimerkiksi väärän viitteen vuoksi: Kohdistumattomia viitemaksuja päästään hakemaan kohdasta Raportointi > Maksuraportit löytyvällä Viitemaksujen selvittelyraportilla. Raportti hakee myös sellaiset laskut, joihin on kohdistunut useampi kuin yksi viitemaksu. Raportilta päästään porautumaan viitemaksuaineistoon, joka sisältää kohdistumattoman viitemaksun ja sitten kohdistamaan sen oikealle laskulle Viitemaksun uudelleenkohdistus -toiminnon avulla.
- Myyntilaskua ei ole ollut vielä hyväksytty, eli lasku on ollut Kesken-tilassa, kun viitteellinen suoritus on tullut ohjelmaan. Tässä tilanteessa tulee hyväksyä lasku ja kohdistaa suoritus laskulle viitemaksuaineiston Viitemaksun uudelleenkohdistus -toiminnon avulla.
- Laskulla on käteisalennus, jonka maksaja on hyödyntänyt. Käteisalennus on kirjattu vain kirjanpitoon, mutta sitä ei ole huomioitu laskun maksettavassa summassa, eli laskua ei ole kuitattu kokonaan maksetuksi, vaan sillä on käteisalennuksen verran alisuoritusta. Tässä tilanteessa tulee lisätä laskulle Maksettu muualla -merkintä laskusta avoimena olevalla summalla.
- Vastaavasti, käteisalennus on huomioitu laskun maksettavassa summassa, eli kuitattu Maksettu muualla -merkinnällä pois maksettavasta summasta, mutta käteisalennusta ei ole huomioitu kirjanpidossa.
- Jos ohjelmassa on Osittain maksettu -tilainen lasku, jolla on alisuoritusta ja tiedetään, että osittain laskulle ei tulla samaan loppusuoritusta, tulee laatia omaa kirjanpitoa varten Procountoriin hyvityslasku avoimen osuuden summalla (mutta vastakkaisella etumerkillä). Veloituslaskusta kuitataan avoimena oleva summa ja hyvityslaskusta koko loppusumma Maksettu muualla -tilaan, jotta tilanne kuittaantuu kirjanpidossa ja reskontrassa.
- Ohjelmassa on useita eri raportteja, joita voi hyödyntää täsmäyttämisessä. Esimerkiksi Myyntien maksutapahtumaraportin avulla päästään näkemään laskukohtaisesti kaikki maksutapahtumat, myös käsin lisätyt Maksettu muualla -tapahtumat. Tiliotteet ja viitemaksut näkymällä puolestaan tapahtumia voidaan hakea myös summan perusteella.
- Lue lisää Avoimien laskujen täsmäytysraportin käytöstä ja myyntireskontran täsmäytyksestä täältä.
Tili 2880 Maksuliikennetili
- Tilin 2880 (Maksuliikennetili) saldoa verrataan tilin tositteiden haun avoimien ostojen listaan.
- Aseta Avoimien ostojen haun Tarkennettu haku -osiossa Maksutapahtumat saakka -hakuehdolle täsmäytettävän kuukauden viimeinen päivä.
- Rajausta voi vielä tarkentaa asettamalla täsmäytettävän kuukauden viimeisen päivän Kirjanpitopäivä välillä -hakuehdon loppupäivämääräksi, jolloin mahdolliset seuraaville kuukausille siirretyt tapahtumat eivät tule mukaan hakuun.
- Täsmäytystyökaluista löytyvän Avoimien laskujen täsmäytysraportin avulla saadaan verrattua avointen laskujen saldoa tilin 2880 saldoon päiväkohtaisesti. Kyseisen raportin kautta päästään selvittämään mahdollista eroa.
- Avoimien laskujen täsmäytysraportti ottaa oletuksena raportille ostoreskontran tilin 2880. Asetusta voi muuttaa ohjelman kohdasta Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tilikartta > Näytä myynti- ja ostoreskontra tilit.
Erotuksen ilmetessä mahdollisia syitä erotukseen ovat:
- Lähtevä maksu ei ole kohdistunut tiliotteelta laskulle ja lasku on jäänyt Siirretty pankkiin -tilaan.
- Jos maksutapahtuma on veloitettu tiliotteella, mutta ei ole kohdistunut laskulle, voi Maksujen kohdistus -näkymällä kuitata laskun tilaksi Maksettu, jolloin se poistuu Avointen laskujen -listalta. Vaihtoehtoisesti voidaan maksutapahtuma kohdistaa laskulle Tiliotekohdistus-näkymän kautta, jolloin tiliotteelle tulee näkyviin tieto, mitä ostolaskua maksutapahtuma koskee.
- Laskua maksettaessa on hyödynnetty käteisalennus, joka on kirjattu kirjanpitoon, mutta sitä ei ole huomioitu laskun tilassa, eli käteisalennuksen osuutta ei ole kuitattu Maksettu muualla -tilaan.
- Lähtevillä valuuttamaksuilla käytetään Procountorin automaattista valuuttakurssierokäsittelyä, jos maksutapahtuma kohdistuu tiliotteelta ostolaskulle ja veloitettu summa poikkeaa maksuun laitetusta summasta. Tällöin myös käteisalennuksen osuus kuittautuu automaattisesti maksetuksi.
- Osittain maksettu -tilassa olleesta laskusta on kuitattu loppuosa Maksettu muualla -tilaan, mutta tätä ei ole huomioitu kirjanpidossa.
- Jos palkkojen eräpäivä on täsmäytettävällä kuulla, mutta palkkoja ei ole vielä maksettu, muodostuu ero avointen ja kirjanpidon välille. Eroa tulee tehtyjen maksamattomien palkkojen verran, koska palkat eivät näy avoimissa laskuissa.
- Kirjanpidon tositepäivämäärä ja laskun päivämäärä ovat keskenään eri kuukausilla, tai maksupäivä on ennen kirjanpidon tositepäivää. Näistä tilanteista on kerrottu tarkemmin täällä.
- Jos ohjelmassa on Osittain maksettu -tilainen lasku ja tiedetään, että laskusta ei tarvitse maksaa loppuosaa, tulee laatia omaa kirjanpitoa varten Procountoriin hyvityslasku avoimen osuuden summalla (mutta vastakkaisella etumerkillä). Veloituslaskusta kuitataan avoimena oleva summa ja hyvityslaskusta koko loppusumma Maksettu muualla -tilaan, jotta tilanne kuittaantuu kirjanpidossa ja reskontrassa.
- Ohjelmassa on useita eri raportteja, joita voi hyödyntää täsmäyttämisessä, kuten Lähtevien maksutapahtumien raportti, josta näkee laskun kaikki maksutapahtumat, myös käsin merkityt Maksettu muualla -tapahtumat. Tiliotehaun perusteella voidaan hakea myös summan perusteella.
- Lue lisää Avoimien laskujen täsmäytysraportin käytöstä ja ostoreskontran täsmäytyksestä täältä.
Tili 2950 (Palkkojen siirtovelat)
- 2950 (Palkkojen siirtovelat) -tilille muodostuu palkanlaskennasta kredit-kirjauksia.
- Tätä tiliä suositellaan käytettäväksi vain palkkojen automaattikirjauksiin sekä niihin liittyvien vakuutusmaksujen kirjauksiin. Muille siirtoveloille kannattaa perustaa omat tilit.
- Verrataan kirjanpidon tilin saldoa Vakuutusmaksuraportin (Palkat > Palkkalaskelmien haku) summien kanssa. Kyseinen raportti erittelee vakuutuslajeittain työntekijä- ja työnantajamaksut. Näiden yhteenlasketun summan tulisi olla sama kirjanpidon tilin saldon kanssa pois lukien ennakot.
- Kirjanpitotilit ja viennit -raportilla saa sarakkeet lajiteltua vientiselitteen mukaan (johon ohjelma kirjaa automaattisesti mikä vakuutuslaji on kyseessä), jolloin saadaan helposti laskettua yhteen esimerkiksi palkkalaskelmilta kertyneet eläkevakuutusvelat.
Vertaa pääkirjan ALV-erittelyä ja ALV-laskelman tietoja
- ALV-laskelman tiedot haetaan tositteiden kirjanpitosivun tietojen perusteella. Ota kirjanpitoraporteissa pääkirja ja rajaa haku kirjanpitotositteen päivämäärän mukaan. Hakutulokset-osion yläreunan ALV-tiedot- painikkeesta saadaan pääkirjan sisältämien tositteiden ALV-tiedot kootusti tarkistusta varten.
- Jos kuukauden pääkirjan ALV-tiedot poikkeavat ALV-laskelman tiedoista, viittaa tämä siihen, että ALV-laskelman laadinnan jälkeen on hyväksytty kyseiselle kuukaudelle liiketapahtumia tai tehty muutoksia tositteiden arvonlisäveromerkintöihin.
- Kaikki arvonlisäverolliset tapahtumat tulee saada mukaan arvonlisäverokirjauksiin, joten kyseisen kuukauden ALV-laskelma on päivitettävä, tai jos laskelma on jo ilmoitettu, tulee kuukaudelle tehdä uusi ALV-laskelma, joka kirjaa muutokset arvonlisäverovelkatilille. Jos alkuperäinen ALV-laskelma on jo ilmoitettu oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella, tulee laatia myös uusi OAV-ilmoitus muuttuneiden tietojen ilmoittamiseksi.
Seurantajaksojen käyttö täsmäytystyön apuna
- Kun kuukauden kirjanpito on saatu täsmäämään, suosittelemme sulkemaan täsmäytetyn kauden seurantajaksojen avulla.
- Seurantajaksoja avataan ja suljetaan kohdassa Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tilikaudet, jossa painike Muokkaa seurantajaksoja.
- Päivitä raportointitietokanta Päivitä raportointitietokanta -painikkeesta aina ennen kuin suljet seurantajakson, jotta saman päivän aikana seurantajaksolle muodostuneet kirjaukset tulevat mukaan raportointiin.
- Seurantajakson sulkeminen muodostaa taseen luvuista avaustositteen seuraavan jakson ensimmäiselle päivälle.
- Seurantajakso voi olla joko yhden kalenterikuukauden pituinen, tai vaihtoehtoisesti sijoittua myös useammalle kuukaudelle.
- Seurantajaksot ovat ikään kuin tilikauden sisällä olevia pieniä tilikausia, joita voidaan avata ja sulkea samaan tapaan kuin tilikausia.
- Kun seurantajakso on suljettu, sille ei enää voi kirjata uusia tapahtumia. Tällä tavoin estetään esimerkiksi arvonlisäverollisten tapahtumien kirjaaminen sellaisille kausille, joista ALV-laskelma ja oma-aloitteisten verojen veroilmoitus on jo tehty.
Hakusanat: Täsmäyttämisen muistilista