Procountorin oletustilikartan perustana on Suomen Perustililuettelon lyhyt versio. Tällä ohjesivulla käymme läpi, miten perustililuettelo ja Procountorissa sen rinnalla käytössä olevat tunnistetiedot tehostavat kirjanpitoa.
Standardointi
Stardardoinnin edut
- Kirjanpidon standardoinnin avulla kirjanpitotyötä voidaan automatisoida ja tehostaa.
- Standardien avulla voidaan luoda ketjuja liiketapahtumasta viranomaisilmoituksiin ja -maksuihin asti.
- Standardit mahdollistavat uusien lisäarvopalvelujen tehokkaan tuottamisen, kun tietoja voidaan siirtää automaattisesti palvelusta toiseen.
- Moneen kertaan tehtävä manuaalinen tietojenkäsittely jää pois ja automatisointi nopeuttaa tietojen käsittelyä ja minimoi virheet.
- Taloushallinnossa on jo vuosia käytetty standardeja ja suomalaisen maksuliikenteen tehokkuus perustuu pitkälti standardeihin.
- Tilisiirtolomake, viitenumero, tiliote tositteena ja laskun pankkiviivakoodi ovat esimerkkejä jo vuosia toimineista standardeista.
- Verkkolaskustandardi mahdollistaa sähköiset laskut ja ostolaskujen automaattisen käsittelyn.
- Ilmoitusstandardit mahdollistavat sähköiset viranomaisilmoitukset.
Perustililuettelo osana standardointia
- Perustililuettelon hyötyjä ovat:
- Sähköisen TITO-tiliotteen kirjaaminen automaattisesti
- Osto- ja myyntilaskujen maksujen automaattinen reskontrakäsittely
- Sähköisen laskun kirjaaminen kirjanpitoon välittömästi
- Tilinpäätöksen laatimisen pitkälti valmiiksi automaattisesti
- Tilinpäätöstietojen siirtäminen viranomaisille ilman yrityskohtaisia käännöstauluja tai manuaalityötä
Perustililuettelon ohessa käytettävät tunnistetiedot
Procountorissa on käytettävissä erilaisia tunnistetietoja, joiden avulla saadaan tarvittaessa yksityiskohtaista tietoa yrityksen tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.
Myynnit
- Myynnin raportoinnin avulla voidaan eritellä liikekumppaneittain, kuinka paljon tietty asiakas on ostanut yli tilikausien ulottuvalla ajanjaksolla.
- Saman raportin avulla voidaan ryhmitellä myyntiä myös asiakasryhmittäin, asiakkaittain, tuoteryhmittäin ja tuotteittain tehtävillä tilastoilla. Tällöin ei välttämättä ole tarvetta kirjata myyntiä eri pääkirjatileille.
Ostot
- Ostojen raportoinnin avulla voidaan eritellä ostoja toimittajittain ja esimerkiksi matkapuhelinkulujen määrää ei tarvitse välttämättä selvittää pääkirjatililtä, vaan hakemalla raportilta matkapuhelinoperaattorin lähettämien laskujen summan.
- Saman raportin avulla voidaan ryhmitellä ostoja toimittajaryhmittäin, toimittajittain, ostotuoteryhmittäin ja ostonimikkeittäin.
Dimensiot
- Procountorissa on muusta toiminnasta syntyvien luokittelujen lisäksi mahdollista käyttää sisäisen laskennan seurantakohteita eli dimensioita, joita voivat olla esimerkiksi projektit, henkilöt ja kustannuspaikat. Maksimissaan seurantakohteita voi olla käytössä kuusi kappaletta. Käytössä oleva tuoteversio vaikuttaa dimensioiden määrään. Kunkin dimension alle voidaan perustaa rajoittamaton määrä nimikkeitä.
- Kaksi dimensioista on valmiiksi nimetty: Projekti ja Henkilö.
- Projekti mahdollistaa myös erillisten projektihallinnon palvelujen yhdistämisen Procountoriin.
- Henkilödimensio mahdollistaa erilaisen henkilöön liittyvän seurannan automatisoinnin, kuten henkilöön liittyvien tulojen ja menojen seuranta.
- Dimensiot voidaan nimetä vapaasti ja olemassa olevien dimensioiden nimiä voidaan tarvittaessa muuttaa yrityksen käyttötarkoitukseen sopivaksi.
Yhdistysten ja kiinteistöyhteisöjen tililuettelot
- Procountoriin on valittavissa perustilikartan sijasta myös yhdistys- tai kiinteistötilikartta.
- Yhdistys- tai kiinteistötilikartan käyttöönotto vaikuttaa tilikarttaan ja kirjanpitoraportteihin, mutta taseen pääkirjatilit ovat kaikilla kirjanpitovelvollisilla samat.
- Lue lisää tilikartoista täältä.
Tiliöinnin automatisointi
- Procountorissa käytetään oletustilejä, joiden avulla myynnit, ostot, matka- ja kululaskut, muistiot ja tiliotteet kirjataan pääkirjatileille.
- Oletustilit on Procountorissa määritetty sen mukaan, mikä yleisimmin olisi käytettävien tietojen mukaan oikea tiliöinti.
- Oletustilejä voidaan muuttaa yrityskohtaisesti yrityksen tilanteeseen sopiviksi.