Tässä ohjeessa käydään läpi ALV-laskelman laadinta, joka on keskeinen osa Procountorin arvonlisäverokäsittelyä. Procountorin arvonlisäverokäsittelystä löytyy tarkempaa tietoa täältä. ALV-laskelma on työkalu, jolla kerätään arvonlisäveron tiedot ilmoitettavaksi verottajalle oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella.
Kuukausittainen ALV-laskelma kirjaa tuloslaskelman kirjausten perusteella laskettavan arvonlisäverovelan tai -saamisen taseeseen. Laskelma sisältää sen kohdekuukauden ajalle osuvien liiketapahtumien arvonlisäveron tiedot. Laskelma tulee laatia erikseen jokaiselle kuukaudelle, vaikka käytössä olisi pidennetty (3kk tai 12kk) oma-aloitteisten verojen ilmoittamiskausi.
ALV-laskelman laatiminen
ALV-laskelman laatiminen tapahtuu ohjelman kohdassa Kirjanpito > ALV-laskelma.
1. ALV-laskelman laatimiseksi valitaan ensin laskelmaa koskeva vuosi hakuehtojen Kohdevuosi-alasvetovalikosta. Kun vuosi on valittu, painetaan näkymän yläreunan Muodosta alv-laskelma -painiketta.
Kohdevuosi-alasvetovalikosta voi valita aina kuluvan vuoden tai jonkin aiemman vuoden. Kukin vuosi ilmestyy valittavaksi aina kunkin vuoden ensimmäisenä päivänä: esimerkiksi vuosi 2021 ilmestyy valittavaksi 1.1.2021, joten se ei siis ole vielä valittavissa edellisen vuoden puolella, kuten päivänä 31.12.2020.
2. Painikkeen painamisen jälkeen näytölle avautuu uusi ikkuna, jossa määritetään laskelman kohdekuukausi. Haluttu kuukausi valitaan Kohdekuukausi-alasvetovalikosta. Kuukauden valinnan jälkeen painetaan Jatka-painiketta.
Kohdekuukaudeksi tarjotaan automaattisesti vanhinta kuukautta, jolla on arvonlisäveroa sisältäviä tositteita, mutta jolle ei ole laadittu ALV-laskelmaa tai jonka ALV-tiedot ovat muuttuneet ALV-laskelman laadinnan jälkeen.
Jos kohdekuukauden sisällä on keskeneräisessä tilassa olevia tositteita (jotka eivät ole nousemassa mukaan laskelmalle), avautuu Jatka-painikkeen painamisen jälkeen näitä tositteita koskeva ilmoitus.
Jos esimerkiksi jokin myynti- tai ostolasku on jäänyt epähuomiossa Kesken-tilaan, voidaan tässä vaiheessa lasku käydä hyväksymässä liiketapahtumaksi, jotta sen tiedot tulevat mukaan kohdekuukautta koskevalle ALV-laskelmalle. Jos puolestaan ikkunassa listattujen tositteiden ei ole tarkoituskaan nousta ALV-laskelmalle, voidaan ilmoitus ohittaa ja ALV-laskelman laadintaa jatkaa OK-painikkeella.
3. Kun kohdekuukausi on valittu ja painettu Jatka-painiketta, muodostuu valitulle kuukaudelle ALV-laskelma ja ohjelma luo sille tositenumeron.
ALV-laskelman Tositteen kirjanpitoviennit -osiossa näytetään kohdekuukautta koskevan arvonlisäveron tiedot. Rivit ovat laskevassa järjestyksessä Alv-prosentin mukaisesti. Laske yhteenveto -painikkeen kautta saadaan yhteenveto kuukauden ALV-summasta, joka koostuu myynnin ALV-velasta ja ostojen ALV-saamisesta. ALV-laskelma tallentuu automaattisesti siinä yhteydessä, kun se muodostetaan, mutta mahdolliset käsin tehtävät muutokset voidaan tallentaa Tallenna-painikkeella.
Tositteen kirjanpitoviennit -osion Kp-arvo -sarakkeeseen muodostuu saldoa ainoastaan ostojen ja myyntien ALV-statuksen "Kotimaa" vienneistä, joiden ALV-prosentti on jokin muu kuin nolla. Minkään muun ALV-statusrivin laskennallinen arvonlisävero ei siis näy vielä ALV-laskelma-näkymällä, vaan se nähdään myöhemmin oma-aloistteisten verojen veroilmoituksen eri kenttien kautta.
Kuhunkin ALV-laskelman kirjanpitovientiin liittyvät arvonlisäveroa sisältävät viennit voidaan hakea painikkeella Hae tiedot. Tämä helpottaa ALV-velan tai -saamisen muodostumisen ja kirjausketjun seurantaa. Hae kaikki viennit -painike näyttää yhteenvedon vienneistä, joista laskelman luvut koostuvat.
ALV-laskelman laatimisen jälkeen kyseistä laskelmaa koskeva rivi tulee näkyviin ALV-laskelma -näkymälle. Aktivoimalla halutun ALV-laskelman listalta ja painamalla näkymän yläreunan Näytä-painiketta, tai ALV-laskelman numeroa painamalla päästään siirtymään valitun ALV-laskelman Kirjanpito-näkymälle.
4. Jos seurantajaksot ovat käytössä, tulisi ALV-laskelman laadinnan jälkeen kyseisen kuukauden seurantajakso sulkea, jotta kohdekaudelle ei päästä enää tekemään arvonlisäveroon vaikuttavia muutoksia tai luomaan uusia tositteita. Seurantajaksoihin liittyen löydät lisätietoa täältä.
ALV-laskelman kirjanpitoviennit
ALV-laskelmalle muodostetaan automaattisesti kirjanpitosivu, joka päiväytyy kohdekuukauden viimeiselle päivälle. Esimerkiksi maaliskuun ALV-laskelman päiväykseksi tulee 31.3. ALV-laskelman kirjanpidossa kuukauden tositteista muodostuva arvonlisäverovelka kirjautuu pääkirjatilille 2930 (Suoritettava arvonlisävero).
ALV-laskelman kirjanpitoviennit ovat yksipuoliset. Kirjauksen vastavientinä ovat kaikki laskelmaan liittyvät tositteet. Kun ALV-laskelma on laadittu, tallennettu ja tilille 2930 on muodostunut laskelmaa koskeva kirjaus, kirjanpitoraporttien tuloslaskelman ja taseen tulisi täsmätä kohdekuukauden loppuun asti.
ALV-laskelman kirjanpitosivulla ei voi muuttaa laskelman summia tai käytettyä kirjanpidon tiliä. Muutettavia tietoja ovat ainoastaan muistiinpanot, tositepäivä sekä vientiselite.
ALV-laskelman kirjauksia voi tarkastella esimerkiksi kirjanpitoraporttien Pääkirjan avulla. Kirjanpitoon tehdyt muutokset ennen raportin luomista ovat mukana raportin tiedoissa.
Erikoistilanteet
ALV-laskelman laatimisessa tulee huomioida seuraavat seikat:
- Jos kohdekuukaudelle kohdistuviin tositteisiin tehdään muutoksia tai laaditaan kaudelle uusia tositteita ALV-laskelman laadinnan jälkeen, tulee ALV-laskelma muodostaa uudelleen. ALV-laskelma -näkymän Hae muokatut tositteet -painikkeen avulla voidaan tarkistaa, onko eri kuukausille olemassa kyseisen kuukauden ALV-laskelman laadinnan jälkeen muokattuja tai luotuja tositteita.
- Jos ALV-laskelman perusteella ei ole vielä laadittu oma-aloitteisten verojen veroilmoitusta, voidaan laskelma päivittää tai mitätöidä.
- Ilmoittamattoman ALV-laskelman päivitys tehdään luomalla samalle kohdekuukaudelle uusi ALV-laskelma. Tällöin ohjelma ei muodosta uutta erillistä ALV-laskelmaa, vaan päivittää olemassa olevan, ilmoittamattoman ALV-laskelman tietoja.
- ALV-laskelman mitätöinti tapahtuu ALV-laskelma -näkymällä aktivoimalla haluttu ALV-laskelma listalta ja painamalla näkymän yläreunan Mitätöi-painiketta. Aiemmin mitätöidyt ALV-laskelmat saadaan näkyviin ALV-laskelma -näkymälle painamalla Näytä mitätöidyt -painiketta.
- Oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella ilmoitettua laskelmaa ei enää voi muokata, vaan mahdollisista muutoksista tulee laatia uusi ALV-laskelma sekä uusi oma-aloitteisten verojen veroilmoitus.
ALV-laskelman laatiminen kesken kuukauden
ALV-laskelma voidaan laatia myös kesken kohdekuukauden, mikäli halutaan esimerkiksi laskea laadintahetken arvonlisäverovelka taseen tarkastelua varten. Laadittu laskelma voidaan mitätöidä tai se voidaan myöhemmin päivittää tarvittaessa uusilla luvuilla, edellyttäen että sen tietoja ei ole ilmoitettu oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella verottajalle.
Uuden ALV-laskelman laatiminen samalle kuukaudelle
Mikäli kuukaudelle kirjataan uusia arvonlisäveroa sisältäviä tositteita tai aiemmin kirjattuihin tositteisiin tehdään muutoksia ALV-laskelman laadinnan jälkeen, tulee kyseiselle kuukaudelle muodostaa uusi ALV-laskelma. Laskelman muodostaminen tapahtuu normaaliin tapaan Muodosta ALV-laskelma -painikkeella.
Procountor muodostaa uuden ALV-laskelman seuraavilla tavoilla riippuen vanhan ALV-laskelman tilasta:
- Jos kuukaudella on aiemmin laadittu, mutta mitätöity laskelma, muodostuu kuukaudelle normaalisti uusi laskelma.
- Jos kuukaudella on aiemmin laadittu, mutta edelleen ilmoittamaton laskelma, päivitetään tätä laskelmaa siten, että siihen tulevat mukaan muuttuneet tiedot.
- Jos kuukaudella on aiemmin oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella ilmoitettu laskelma, muodostuu kuukaudelle uusi laskelma. Ohjelma nollaa ensin uuden ALV-laskelman kirjanpitosivulla aiemmin laaditun laskelman kirjanpitovaikutuksen ja sitten laskee ALV-velan uudelleen (ilman tätä toimenpidettä kuukauden ALV-velka tulisi laskettua kahteen kertaan).