Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka palkkatietoilmoituksia korjataan Procountorissa korvaavan ilmoituksen avulla. Tietojen korjaaminen tapahtuu joko ilmoituksen mitätöinnillä (mitätöintiohjeet linkissä) tai ilmoituksen korvaamisella. Tulorekisteri määrittää missä tilanteessa ilmoitus tulee korvata tai mitätöidä. Ennen korjaamista, käythän tarkistamassa tilanteeseesi sopivan menetelmän Tulorekisterin sivuilta (Tulorekisterin lista mitätöintiä vaativista tilanteista löytyy täältä)
- Tulorekisteriin palkkatietojen korjaaminen tapahtuu ensisijaisesti korvaavalla menettelyllä. Huomioithan, että korvaavaa ilmoittamista voi tehdä vain palkkatiedoille. Matkalaskujen osalta korjaaminen tulee tehdä mitätöinnillä.
- Korvaava ilmoittaminen tapahtuu eri tavalla maksetulle ja ilmoitetulle palkkalaskelmalle ja maksamattomalle ja ilmoitetulle palkkalaskelmalle.
Korvaava: Maksettu ja ilmoitettu laskelma
Palkkalaskelma numero 1 on maksettu ja ilmoitettu tulorekisteriin. Tämän jälkeen huomataan, että ilmoituksella oli virhe, jonka voi korjata korvaavalla ilmoituksella. Tarkistathan Tulorekisteristä ennen korvaamista, että korvaava ilmoittamismenetelmä on mahdollinen. Muussa tapauksessa seuraa mitätöintiohjeita. Huomaa, että korvaavan ilmoituksen voi tehdä vain siinä tilanteessa, jossa alkuperäinen ilmoitus on mennyt läpi Tulorekisterin ja ilmoituksen tilana on Ei virhettä.
Esimerkki 1: Palkkaa maksettu liikaa
Esimerkki 1:n tilanteessa Aikapalkkaa on maksettu 900€ liikaa ja liikasuoritus tulisi ilmoittaa Tulorekisteriin Perusteettomana etuna. Perusteettoman edun ja takaisinperinnän esimerkkitapaus ohjelmakuvilla löytyy täältä.
1. Laadi uusi palkkalaskelma numero 2 täysin samoilla tiedoilla kuin ensimmäinen laskelma (palkkapäivä, palkkakausi, ansaintajakso, palkansaajan tiedot, maksajan tiedot) ja nosta palkkalaskelman riveille vain kaksi palkkariviä seuraavan kohdan mukaisesti.
- Voit hyödyntää palkkalaskelman laadinnassa Kopioi alkuperäisillä aineistotiedoilla -toimintoa.
2. Nosta laskelman 2 laskelmariveille liikaa maksetun palkkalajin osuus negatiivisena ja sama palkkalaji positiivisena rivipoikkeuksella Perusteeton etu. Huomioi sivukulujen laskenta.
3. Tallenna ja hyväksy palkkalaskelma, jotta se nousee Palkkatietoilmoitukselle. Tarvittaessa merkitse palkkalaskelma Maksettu muualla -tilaan.
4. Siirry kohtaan Ilmoitukset > Tulorekisteri > Palkkatietoilmoitus. Aktivoi alkuperäinen ilmoitus ja paina Tee korvaava.
5. Mikäli ohjelma löytää palkkalaskelmia, joissa on samat tunnistetiedot (palkkapäivä, palkkakausi, ansaintajakso, palkansaajan tiedot, maksajan tiedot), kuin alkuperäisellä ilmoitetulla laskelmalla, se ehdottaa ilmoitukselle lisättäviä laskelmia. Valitse oikea laskelma listalta ja jatka ilmoittamiseen.
6. Kun ilmoitus on valmis paina Korvaa ilmoitus –painiketta.
- Mikäli palkkalaskelmien valintaa ei tule Tee korvaava -painikkeen painamisen jälkeen, ohjelmassa ei ole yhtään palkkalaskelmaa, joita voidaan ottaa mukaan samalle ilmoitukselle alkuperäisen laskelman kanssa. Tarkista tässä tapauksessa palkkalaskelma (palkkapäivä, palkkakausi, ansaintajakso, palkansaajan tiedot, maksajan tiedot), joka olisi tarkoitus nostaa samalle ilmoitukselle.
- Alkuperäinen palkkatietoilmoitus menee Korvattu–tilaan ja uusi ilmoitus lähtee Tulorekisteriin (palkkalaskelman 1 ja 2 tiedot). Kaikki palkkatietoilmoitukselle nostetut laskelmat näkyvät Lähteiden numerot -sarakkeessa Palkkatietoilmoitusten haussa.
Liikasuorituksen takaisinperintä
- Tilanteessa, jossa palkkaa on maksettu liikaa, voidaan liikasuoritus takaisinperiä seuraavan palkan yhteydessä. Seuraavalla palkkalaskelmalla tulisi käyttää samaa palkkalajia, jolla liikasuoritus ilmoitettiin. Jos käytit liikasuorituksen ilmoittamiseen esimerkiksi Aikapalkka-palkkalajia ja rivipoikkeusta Perusteeton etu, tulisi samaa Aikapalkka-palkkalajia käyttää takaisinperinnässä. Takaisinperintä ilmotetaan palkkalaskelmalla rivipoikkeuksen avulla.
- Voit valita nettoperusteisen takasinperinnän tai bruttoperusteisen takaisinperinnän. Valittaessa Rivipoikkeus: Takaisinperintä ohjelma avaa palkkalaskelman alle Lisätiedot-paneelin, johon tulisi merkitä nettoperinnän tapauksessa se määrä ennakonpidätystä, joka on maksettu liikasuorituksen osalta. Tämä summa vähennetään palkkalaskelman ennakonpidätyksestä.
- Mikäli takaisinperintä suoritetaan bruttoperusteisesti, tulee kenttä Takaisinperinnän ennakonpidätys nettoperinnässä jättää tyhjäksi. Näin ohjelma laskee ennakonpidätyksen normaalisti laskelmalla.
- Mikäli takaisinperintä suoritetaan nettoperintänä täytä Rivin lisätiedot -kohtaan nettoperinnän lisätiedot.
- Nettoperinnän yhteydessä ohjelma laskee ennakonpidätyksen automaattisesti (negatiiviseksi tai positiiviseksi), joten ennakonperinnän oikaisu palkkalajia ei tarvitse käyttää.
- Takaisinperinnän lisätiedot kenttiin tulisi täyttää takaisinperityn suorituksen alkuperäinen Palkanmaksukausi, Ansaintajakso ja Palkkapäivä.
Esimerkki 2: Palkka maksettu ja ilmoitettu virheellisellä tulolajilla
Esimerkki 2:n tilanteessa palkka on maksettu ja ilmoitettu väärää tulolajia käyttäen. Ensimmäisellä ilmoitetulla laskelmalla on käytetty virheellisesti palkkalajia Muu maksettu lisä, vaikka olisi pitänyt käyttää Iltavuorolisä -palkkalajia. Huomaa, että korvaavan ilmoituksen voi tehdä vain siinä tilanteessa, jossa alkuperäinen ilmoitus on mennyt läpi Tulorekisterin ja ilmoituksen tilana on Ei virhettä.
1. Laadi uusi palkkalaskelma, jolle nostat virheellisen palkkalajin negatiivisena ja oikean palkkalajin positiivisena. Palkkalaskelmalla tulee olla sama palkkapäivä, palkkakausi, ansaintajakso, palkansaajan tiedot, maksajan tiedot, kuin alkuperäisellä laskelmalla. Tarkista sivukulujen laskenta.
- Voit hyödyntää palkkalaskelman laadinnassa Kopioi alkuperäisillä aineistotiedoilla -toimintoa.
2. Tarvittaessa merkitse palkkalaskelma Maksettu muualla -tilaan.
3. Siirry kohtaan Ilmoitukset > Tulorekisteri > Palkkatietoilmoitus. Aktivoi alkuperäinen ilmoitus ja paina Tee korvaava.
4. Mikäli ohjelma löytää palkkalaskelmia, joissa on samat tunnistetiedot (palkkapäivä, palkkakausi, ansaintajakso, palkansaajan tiedot, maksajan tiedot), kuin alkuperäisellä ilmoitetulla laskelmalla, se ehdottaa ilmoitukselle lisättäviä laskelmia. Valitse oikea laskelma listalta ja jatka ilmoittamiseen.
5. Kun ilmoitus on valmis paina Korvaa ilmoitus –painiketta.
Esimerkki 3. Palkka maksettu ja tulonsaajan lisätiedon tyyppi tai ammattinimikkeen tunniste väärin
Tilanteessa, jossa palkkatietoilmoituksella on virhe tulonsaajan lisätiedon tyypissä (paitsi urheilija, yhteisö tai osa-omistaja) tai ammattinimikkeen tunniste on väärin, voidaan palkkatietoilmoitus korjata korvaavalla ilmoituksella. Huomaa, että korvaavan ilmoituksen voi tehdä vain siinä tilanteessa, jossa alkuperäinen ilmoitus on mennyt läpi Tulorekisterin ja ilmoituksen tilana on Ei virhettä.
1. Mene kohtaan Palkat > Palkansaajarekisteri ja korjaa lisätiedon tyyppi tai ammattinimikkeen tunniste oikeaksi.
2. Siirry Palkkatietoilmoitus-näkymälle Ilmoitukset > Tulorekisteri > Palkkatietoilmoitus. Valitse virheellisellä tiedolla oleva ilmoitus alaosan listauksesta ja paina Tee korvaava –painiketta.
- Ohjelma muodostaa korvaavan ilmoituksen alkuperäisestä ilmoituksesta.
3. Tarkista, että palkansaajan palkkatietoilmoituksella on oikea tulonsaajan lisätiedon tyyppi –valita avaamalla Tulonsaajan tiedot välilehti.
4. Lähetä ilmoitus.
Korvaava: Maksamaton ja ilmoitettu laskelma
Ilmoitustietojen korvaaminen maksamattoman ja ilmoitetun palkkalaskelman kohdalla tapahtuu palaamalla alkuperäiselle palkkalaskelmalle. Huomaa, että korvaavan ilmoituksen voi tehdä vain siinä tilanteessa, jossa alkuperäinen ilmoitus on mennyt läpi Tulorekisterin ja ilmoituksen tilana on Ei virhettä.
1. Avaa palkkalaskelma ja paina Muokkaa -painiketta. Laskelma siirtyy Korjaus –tilaan. Korjaa tarvittavat palkkarivit ja hyväksy palkkalaskelma.
2. Siirry Palkkatietoilmoituksiin ja paina Luo ilmoitukset > Luo ilmoitukset palkoista
3. Ohjelma hakee automaattisesti korjatun palkkalaskelman ilmoitettavien listalle Korvaavana ilmoituksena (versio 2). Ilmoita tämä laskelma muiden palkkatietoilmoitusten kanssa.
4. Alkuperäinen ilmoitus siirtyy Korvattu –tilaan ja uusi ilmoitus lähtee Tulorekisteriin. Tämän jälkeen Palkkalaskelmien haku –näkymällä Ilmoituksen versio -sarakkeessa versiona 2.
Esimerkki 4: Ilmoitettu virheellinen rekisteritieto
Korvaavaa menettelyä voidaan hyödyntää myös rekisteritiedon korjaamiseen, jos palkkalaskelma on maksamatta ja ilmoitettu. Huomaa, että korvaavan ilmoituksen voi tehdä vain siinä tilanteessa, jossa alkuperäinen ilmoitus on mennyt läpi Tulorekisterin ja ilmoituksen tilana on Ei virhettä. Korjattavia rekisteritietoja ovat:
- Ammattinimikkeen tunniste (TK10)
- Aliorganisaatiotunniste (Keva)
- Tulonsaajan lisätiedon tyyppi (paitsi lisätiedon tyyppi urheilija tai yhteisö)
1. Muuta rekisteritietoa ja tämän jälkeen palauta ilmoitettu ja maksamaton laskelma Korjaus -tilaan (Muokkaa –painike laskelmalla). Ohjelma huomioi tietojen päivittämisen ilmoitusvaiheessa.
2. Siirry Palkkatietoilmoituksiin ja paina Luo ilmoitukset > Luo ilmoitukset palkoista
3. Ohjelma hakee automaattisesti korjatun palkkalaskelman ilmoitettavien listalle Korvaavana ilmoituksena (versio 2). Ilmoita tämä laskelma muiden palkkatietoilmoitusten kanssa.