Palkansaajien palkkatiedot löytyvät kohdasta Palkat > Palkansaajarekisteri > valitse palkansaaja > Muokkaa palkkatietoja.
Palkkatiedot-näkymälle tallennetaan tietoja henkilön työsuhteesta, peruspalkkauksesta ja vakuuttamisesta. Tässä ohjeessa kerromme Palkkatiedot-näkymän kentistä.
Työsuhteet
Työsuhteet näkymälle voit määrittää yhden tai useamman työsuhteen tiedot.
- Palkkatiedot-näkymässä palkansaajalle ei ole pakko antaa tietoa työsuhteesta. Mikäli henkilö on työsuhteessa työnantajaan, työsuhteen tietokenttiin annetaan palkkatietoilmoituksella tulorekisteriin välitettäviä työsuhteen tietoja.
- Procountor välittää tulorekisteriin pakolliset palvelussuhteen tiedot, kun palkansaajan palkkaperusteelle tallennetaan Työsuhteet-kohtaan tietoja. Toistaiseksi Proocuntorista voi antaa tulorekisteriin vapaaehtoisia palvelussuhteen tietoja rajallisesti.
Työsopimukset helposti Sopimuskoneella!
Työsuhteet - kentät ja painikkeet
Uusi työsuhde
- Painikkeella saa lisättyä uudelle työsuhteelle rivin. Rivejä voi olla useita ja ne näytetään palkkalaskelmalla.
Poista työsuhde
- Painikkeella voit poistaa työsuhteen rivitiedon. Näkymälle voi lisätä useita työsuhteita, joten aiemman työsuhteen rivitietoja ei ole tarpeen poistaa uuden työsuhteen tullessa voimaan.
Työsuhteen alkupäivä
- Voimaan-kenttään kirjoitetaan päivämäärä muodossa pp.kk.vvvv. Työsuhteen alkupäivä on palkkatietojen ilmoittamisen kannalta pakollinen tieto, joka välitetään tulorekisteriin.
- Työsuhteen tiedot voi tallentaa Procountoriin jo ennen työsuhteen alkua.
Työsuhteen loppupäivä
- Päättyy-kenttään annetaan päivämäärä muodossa pp.kk.vvvv. Loppupäivä annetaan silloin, kun tieto loppupäivästä tavoittaa työnantajan.
- Esimerkiksi määräaikaisessa työsuhteessa työsuhteen loppupäivä annetaan heti työsuhteen tietoja tallennettaessa ja samalla voidaan myös määritellä työsuhteen päättymisen syyksi määräaikaisen työsuhteen päättyminen.
- Kun työsuhteelle annetaan loppupäivä, tulee antaa myös työsuhteen päättymisen syy. Nämä molemmat tiedot välitetään palkkatietoilmoituksella tulorekisteriin. Päättymispäivä ei voi olla aikaisemmin kuin työsuhteen alkupäivä.
Työsuhteen päättymisen syy
- Valikosta löytyy tulorekisterin ylläpitämä syykoodisto, joka on kaikkien suoritusten maksajien käytössä (paitsi KEVA).
- Tulorekisterin ylläpitämän koodiston mukaisia työsuhteen päättymisen syitä ovat:
- Oma irtisanoutuminen
- Muu syy
- Henkilöstö riippuvainen syy
- Tuotannolliset ja taloudelliset syyt
- Työsuhteen päättyminen yhteisestä sopimuksesta
- Eläkkeelle siirtyminen
- Määräaikaisen palvelussuhteen päättyminen
- Lisäksi Procountorin työsuhteen päättymissyy-valikkoon on annettu vaihtoehto: Ei käytössä.
- Tätä vaihtoehtoa voidaan käyttää silloin, mikäli päättymissyytä ei tunneta tai sitä ei haluta ilmoittaa tulorekisteriin. Työsuhteen päättymisen syyn ilmoittaminen tulorekisteriin on vapaaehtoista (poikkeus Keva-työsuhde).
- Mikäli päättymissyyksi on valittu jokin tulorekisterin koodiston syistä, tieto välitetään palkkatietoilmoituksella tulorekisteriin.
- Lisää tietoa päättymisen syistä saa suoraan Tulorekisiterin asiointipalvelusta.
- Mikäli työsuhteessa oleva työntekijä on Kevan alainen, päättymisen syy tulee ilmoittaa Kevan syykoodiston mukaisella syykoodilla, joka on 2 numeroinen. Muita tekstejä ei Työsuhteen päättymisen syy -kenttään tule laittaa. Kevan koodisto löytyy täältä.
Työsuhteen tyyppi
- Kenttä antaa tietoa työsuhteen luonteesta.
- Mikäli tyyppi on määritelty, se näkyy palkansaajan palkkalaskelmalla.
- Työsuhteen tyypin määrittely on täysin vapaaehtoista ja tietoa ei välitetä palkkatietoilmoituksella tulorekisteriin.
-
Procountorin määrittelemä työsuhteen tyyppi voi olla:
- Vakituinen
- Määräaikainen
- Tilapäinen
- Osa-aikainen
- Harjoittelija
- Eläkeläinen / alaikäinen
- Ei työsuhteessa
Työsuhteen tiedot - Keva
Mikäli palkansaaja kuuluu Kevan eläkevakuuttamisen piiriin, tulee työsuhde merkitä Keva-työsuhteeksi.
- Keva-työsuhteen aloituspäivä tallennetaan Voimaan-kenttään. Palkansaajalla voi olla samanaikaisesti useita voimassaolevia palvelussuhteita, joten Työsuhteet-näkymään voidaan tallentaa useita samalla ajanjaksolla voimassa olevia työsuhderivejä.
- Mikäli työsuhteelle annetaan päättymispäivä, niin työsuhteen päättymisen syy on myös annettava.
Työsuhteen päättymisen syy
- Kenttään on määritettävä Kevan koodiston mukainen päättymisen syy.
- Ohjelma ei tarjoa automaattisesti Kevan koodiston mukaisia päättymisen syitä ja pättymisen syy on kirjattava käsin. Suosittelemme käyttämään oman vakuutusyhtiön koodistoa ja ne löytyvät esimerkiksi täältä.
- Syykoodin on noudatettava Kevan koodiston mukaista koodia ja se tarkistetaan tulorekisterissä ilmoituksen lähetysvaiheessa. Yllä olevassa esimerkkikuvassa kenttään on itse kirjoitettu valtiolla työskentelevän henkilön työsuhteen päättymisen syyksi keva-koodi 01 = eronnut/työ päättynyt.
- Työsuhteen päättymisen syy-tietokenttään voi kirjoittaa vapaata tekstiä max. 80 merkkiä ja tietokentässä ei ole oikeellisuuden tarkistusta. Suosittelemme kirjoittamaan tietokenttään ainoastaan syykoodin numeron ja jättämään pois kaiken muun tekstin. Tieto välitetään tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella.
Rekisteröinnin peruste (Keva)
- Kenttään täytetään Kevan ylläpitämä eläketurvakohtainen koodi, kun eläkesopimus on Kevalta.
- Rekisteröinnin peruste tiedolla voidaan erotella esimerkiksi tietyn palvelussuhteen tyyppi tai ammattiryhmä.
- Kun kyseessä on JuEL:n mukaan vakuutettu palvelussuhde, rekisteröinnin peruste on pakollinen tieto.
Vuonna 2019 käytettävät Kevan tulorekisterin koodistot löytyvät täältä. Keva ylläpitää omaa ohjeistustaan, joten tarkasta ajantasaiset tiedot suoraa Kevan nettisivuilta täältä.
Tulotiedot
Tälle näkymällä pääset määrittämään palkansaajan peruspalkan, peruspalkan määräytymisajanjakson (kuukausi, 2 viikkoa yms.), peruspalkkaan kuuluvan tuntimäärän, josta tuntipalkka lasketaan, mitä lähetyskanavaa pitkin palkkalaskelma lähetetään, palkanlaskennan poikkeustilanteita ja veronumeron.
Automaatioasetuksissa voit lisätä merkinnän kohtaan: Palkansaajaa ei sisällytetä mukaan Ennakonpidätystiedot maksajille kyselyyn (VeroAPI), jos palkansaajalla on jokin muu verokortti kuin palkkaverokortti käytössä esimerkiksi lähdeverokortti. Tällöin palkansaajaa ei sisällytetä verokorttitietojen noutoon Ennakonpidätystietojen nouto -näkymällä.
Peruspalkan tiedot
Peruspalkaksi annetaan peruspalkan arvo ja määritys palkkauksen muodosta.
- Procountorissa palkansaajan palkkatietoihin määritelty peruspalkka muodostaa palkansaajan palkkaperusteelle peruspalkkarivin.
- Esimerkiksi kuukausipalkkaiselle palkansaajalle annetaan Palkkatiedot-näkymässä peruspalkan tiedoiksi kuukausipalkan arvo ja muodoksi valitaan 1 kuukausi. Tiedot siirtyvät palkansaajan palkkaperusteelle Peruspalkka-rivinä, jossa on kuukausipalkan arvo. Palkkatiedoissa 1 kuukausi-valinta muodostaa palkkaperusteelle peruspalkkarivin, jossa on käytössä 1001 Kuukausipalkka-palkkalaji ja tämä palkkalaji kohdistuu valmiiksi tulorekisterin Aikapalkka-tulolajiin 201.
Peruspalkan muoto | Procountorin palkkalajikoodi | Procountorin palkkalajin nimi | Tulolajikoodi | Tulolajinimi |
1 kuukausi | 1001 | Kuukausipalkka | 201 | Aikapalkka |
2 viikkoa | 1002 | Viikkopalkka | 201 | Aikapalkka |
1 viikko | 1002 | Viikkopalkka | 201 | Aikapalkka |
1 päivä | 1003 | Päiväpalkka | 201 | Aikapalkka |
Tuntipalkka | 1004 | Tuntipalkka | 201 | Aikapalkka |
Työkorvaus | 2900 | Työkorvaus | 336 | Työkorvaus |
Urakkapalkka | 1020 | Urakkapalkka | 227 | Urakkapalkka |
- Ennen vuotta 2019 peruspalkan muodot Palkkio, Palkkio ilman eläketietoja ja Palkkio ulkopuoliselle peruspalkan perusteet määritellään vuodesta 2019 eteenpäin Työkorvaus muodoksi.
- Kun peruspalkan tyypiksi valitaan Työkorvaus, käytetään palkansaajan palkkaperusteella peruspalkkana Työkorvaus-palkkalajia, joka kohdistuu tulorekisterin Työkorvaus-tulolajiin 336.
- Työkorvaus-palkkalaji ei kuulu sosiaalivakuutusten piiriin ja tämä vakuuttamisen ohjaus toteutuu palkkaperusteella palkkalajitasoisena.
- Mikäli työnantaja ei ole velvollinen vakuuttamaan henkilöä, tulee Palkkatiedoissa vielä määritellä henkilölle vakuuttamisen poikkeustilanteen ohjaukset.
Palkkauksen muodon ilmoittaminen tulorekisteriin on vapaaehtoista, joten toistaiseksi tietoa ei siirry palkkatietoilmoitukselle.
Peruspalkkaan kuuluu tunteja
- Tiedon arvo tulee ohjelman kohdasta Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Palkkojen perustiedot.
- Mikäli tuntipalkan jakaja vaihtelee henkilöittäin, voidaan tuntipalkan jakaja määritellä palkansaajakohtaisesti.
Palkkakanavan
- Ohjauksella määritellään, miten palkansaajalle toimitetaan palkkalaskelma.
- Vaihtoehtoina on Posti, Verkkopalkka, Sähköposti tai Ei lähetetä.
- Huom! Procountor Mini –sovelluksen käytön loppuessa, myös Mobiilipalkka poistuu käytöstä 31.3.2024, jonka jälkeen sitä ei voi valita enää palkkakanavaksi. Suosittelemme vaihtamaan palkkojen lähetyskanavaksi esimerkiksi verkkopalkan.
- Procountorista muodostuva sähköposti ei ole suojattu sähköposti, joten pyydä palkansaajalta kirjallinen suostumus palkkalaskelman lähettämiseksi sähköpostitse.
- Lisää tietoa palkkalaskelmien lähetyskanavista löydät täältä.
Henkilökohtainen tuntipalkka
Kentän tietoa käytetään vain Keskituntiansio-toiminnossa. Kenttä on näkyvissä vain, jos käyttöasetuksissa on täpätty Käytä keskituntiansiota-valinta ja muokattavissa vain, jos Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Keskituntiansion asetukset -näkymällä on määritelty, että keskituntiansion arvo korvataan henkilökohtaisella tuntipalkalla jos keskituntiansio on peruspalkkaa matalampi. Tämä tehdään valitsemalla Jos keskituntiansio on peruspalkkaa pienempi, maksetaan palkka peruspalkan mukaan - Henkilökohtainen tuntipalkka.
Kk-peruspalkka
Kentässä näytetään viimeisin kuukausi-peruspalkka, jota käytetään lomalaskentaperusteena kun palkkatiedot ja palkkaperuste eivät enää käytä kuukausipalkkaa, esimerkiksi tilanteessa jossa kuukausipalkka muuttuu tuntipalkaksi. Kuukausipalkka tallennetaan kenttään muutoksen yhteydessä.
Kun palkkatyyppiä muutetaan, antaa ohjelma tästä ilmoituksen ja kenttään tallentuneen kuukausipalkan voi muutoksen jälkeen tarkistaa. Kentän tietoa voi tarvittaessa muuttaa manuaalisesti.
Huomiona, mikäli kentässä on arvo, kuukausiperusteinen lomalaskenta käyttää tätä arvoa, ei siis palkkaperusteen tai palkkalaskelman arvoja.
Mikäli palkkatyyppi muutetaan takaisin kuukausipalkaksi, kenttä tyhjennetään.
Tulonsaajan lisätiedon tyyppi
Tulonsaajan lisätiedon tyyppi
- Valinta tehdään, mikäli lisätieto koskettaa tulonsaajaa.
- Osaomistaja-valinta vaikuttaa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun pidätysprosenttiin palkkaperusteella.
- Yrittäjä, ei YEL tai MYEL-vakuuttamisvelvollisuutta -valinta asettaa kaikkiin sosiaalivakuutuksiin vakuuttamisen poikkeustilanteet automaattisesti.
- Muut tulonsaajan lisätietojen valinnat eivät vaikuta palkansaajalle muodostuvaan palkkaperusteeseen Procountorissa. Tulonsaajan lisätiedon valinta siirtyy palkkatietoilmoitukselle.
Alla olevassa taulukossa on kuvattu lyhennetysti, millaisissa tilanteissa tulonsaajan lisätieto tulee ilmoittaa. Lisätietoa löytyy tulorekisteristä.
Tulonsaajan lisätiedon tyyppi | Tulorekisterin ohjeistuksesta selite |
Valtion työllisyysmäärärahoilla työllistetty | Työnantaja on saanut tulonsaajan työllistämiseen valtion työllistämistukea (esim. palkkatukea). Tuki myönnetään työnantajalle palkkauskustannuksiin. |
Osakasasemassa maksajaan | Tieto annetaan, jos tulonsaaja on yritykseen tai toimeen osallinen sijoitetun pääoman kautta, ts. osakasasemassa maksajatahoon nähden. Tietoa ei tarvitse antaa, jos tulonsaaja on osakkaana pörssiyhtiössä. |
Osaomistaja | Tulonsaaja on työttömyysturvalain (1290/2002) mukainen osaomistaja. Yrityksen osaomistajat maksavat pienempää palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua kuin työntekijät. |
Avainhenkilö | Tieto ilmoitetaan silloin, kun tulonsaajalle maksettu tulo on avainhenkilölain (1551/1995) mukaista tuloa. |
Yhteisö | Tieto annetaan, jos tulonsaajana on yhteisö. Yhteisöllä tulorekisterissä tarkoitetaan seuraavia tahoja: avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys, säätiö ja muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö. |
Rajakunnassa työskentelevä henkilö | Tietoa käytetään silloin, kun tulonsaaja asuu vakinaisesti Ruotsissa tai Norjassa kunnassa, joka rajoittuu Suomen maarajaan, ja työskentelee samaan maarajaan rajoittuvassa kunnassa Suomen puolella. |
Ulkomailla työskentelevä henkilö | Tieto ilmoitetaan silloin, jos tulonsaaja työskentelee ulkomailla. Tieto on annettava silloin, kun Suomessa vakuutettu työntekijä työskentelee ulkomailla suomalaisen työnantajan lähettämänä työntekijänä. |
Urheilija | Tietoa käytetään silloin, kun ilmoitetaan urheilusta saatuja suorituksia esim. urheilijasopimuksen perusteella. Suoritus voi olla esimerkiksi palkkaa tai työkorvausta. Tietoa käytetään ilmoitettaessa vain urheilusta saatuja suorituksia, ei esimerkiksi urheilijan muusta kuin urheilusta saamaansa palkkatuloa. Urheilijan tuloa ja normaalia palkkatuloa ei voi laskea samalla Palkkalaskelmalla Tuloreksiteri -ilmoittamisen takia. Ennen palkkatietoilmituksen laatimista (normaali palkka) on Urheilija määritys poistettava palkkatiedoista. Ilmoittaessa urheilijan palkkaa Tulorekisteriin on Urheilija -määritys taas lisättävä palkkatietoihin ennen ilmoituksen lähettämistä. |
Esiintyvä taiteilija | Tietoa käytetään, kun ilmoitetaan suoritusta taiteilijan henkilökohtaisesta esiintymisestä. Suoritus voi olla palkkaa tai työkorvausta. Esiintyviä taiteilijoita ovat esimerkiksi teatteri- ja elokuvanäyttelijät, radio -tai televisiotaiteilijat sekä muusikot |
Yrittäjä, ei YEL tai MYEL-vakuuttamisvelvollisuutta |
Tieto ilmoitetaan, kun maksetaan palkkaa, jonka tulot ovat alle sallitun minimirajan YEL tai MyEL vakuutukselle. Maksaja ei ilmoita tietoa työeläkevakuutuksesta (tieto asetetaan automaattisesti). Maksajan on ilmoitettava kaikki sosiaalivakuutukset vakuuttamisen poikkeustilannetietoina (tieto asetetaan automaattisesti) |
Laskutuspalvelua käyttävä henkilö, jolla ei ole Y-tunnusta |
Tietoa käytetään, kun kyseessä on laskutuspalvelua käyttävä henkilö, jolla ei ole Y-tunnusta. Esimerkiksi jos henkilö tekee töitä omiin nimiinsä, laskuttaa tekemänsä työn laskutuspalvelun kautta eikä hänellä ole Y-tunnusta. |
Matkakustannusten korvausten käsittely
Matkakustannusten korvausten käsittely
- Verovapaat matkakustannusten korvaukset ilmoitetaan pääsääntöisesti tulorekisteriin omilla tulolajeillaan.
-
Ei käytössä -ohjauksella kilometrikorvaukset, päivärahat ja ateriakorvaukset ilmoitetaan palkkatietoilmoitukselle omilla tulolajeillaan. Tätä ohjaustietoa ei tule muuttaa kuin alla kuvatussa poikkeavassa tilanteessa.
- Tilanteessa, jossa kilometrikorvaus, päiväraha ja ateriakorvaus ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 336 Työkorvaus tai 357, 358 Yleishyödyllinen yhteisö, tulee Procountorissa valita matkakustannusten korvausten käsittelyksi työkorvauksen saaja tai yleishyödyllinen yhdistys. Tämä henkilöä koskeva ohjaus muuttaa verovapaiden kilometrikorvausten tulolajiksi Työkorvaus tai Yleihyödyllinen yhteisö -tulolajin.
- Lisää tietoa ohjauksista löytyy täältä.
- Procountorissa verovapaita korvauksia voidaan käsitellä sekä palkkalaskelmalla että matkalaskulla. Tämä palkansaajan palkkatiedoissa oleva ohjaus muuttaa tulolajin määrityksen molempiin tositteisiin. Tämän jälkeen sekä matkalaskulla että palkkalaskelmalla käsitellyt verovapaat korvaukset siirtyvät palkkatietoilmoitukselle Työkorvaus tai Yleishyödyllinen yhdistys - tulolajilla.
Työntekijän veronumero
Työntekijän veronumero (FI)
- Kenttään voidaan antaa tarvittaessa työntekijän verokortista löytyvä veronumero.
- Työntekijän veronumero ei siirry palkkatietoihin verokorttien noudon yhteydessä. Verohallinto ei toistaiseksi lähetä kyseistä tietoa verokorttien aineistossa.
Verokortti
Verokortti näkymälle päästään määrittämään palkansaajan verokortti painamalla Uusi verokortti -painiketta. Lue tarkemmat tiedot verokortin muuttamisesta täältä.
Voimaan
- Kenttään tallennetaan verokortin voimaanastumisen hetki. Palkansaajalle voi olla tallennettuna useita verokortteja. Palkkalaskelmalla käytetään palkkakaudella voimassaolevaa verokorttia.
- Mikäli verovuodelle ei ole tallennettu voimassaolevaa verokorttia, palkansaajan ennakonpidätys toimitetaan 60% verotuksena.
Verokortin tyyppi
- Tyyppinä käytetään 1.2.2019 alkaen Yksi tuloraja tai Lähdevero -tyyppistä verokorttia. Valikosta löytyy aiemmin käytössä olleet verokorttityypit, jotta uudessa palkkaosiossa voidaan toteuttaa tammikuun 2019 palkanlaskenta ja sen korjaukset. Lisätietoa verokortin valinnasta löydät omalta ohjesivulta täältä.
Muutosverokortti
- Määrityksellä voidaan määrittää, onko kyseessä muutosverokortti vai ei.
- Muutosverokortti otetaan ensisijaisesti kaikkiin palkkalaskelmiin, vaikka verokortin päivämäärän jälkeen olisi määritetty toinen voimassa oleva verokortti ilman muutosverokortti-tietoa.
Perus- ja lisäprosentit sekä vuosituloraja
- Kenttiin tulee määrittää verokortilla oleva tiedot.
Tulorajasta käytetty
- Kenttään voidaan antaa tieto ansioista, jotka tulee huomioida verokortin tulorajassa. Mikäli verokorttia käytetään heti vuoden alusta lähtien Procountorissa, tulorajasta on käytetty 0,00.
- Tietokenttä on hyödyllinen esimerkiksi tilanteissa, joissa työnantaja aloittaa palkanlaskennan Procountorissa ja verokortin tulorajassa halutaan huomioida jo aiemmin toisessa järjestelmässä lasketut palkat.
Kommentteja
- Kenttään voi vapaamuotoisesti kirjoittaa lisätietoa verokortista.
Poista verokortti
- Painikkeella voi poistaa verokortin rivitiedon. Verokorttinäkymällä voi olla useita verokorttitietoja samanaikaisesti ja voimassaolopäivä määrittelee palkkalaskelmalla käytettävän verokortin.
Ammattiyhdistys
Kyseiseen kenttään pääsee lisäämään henkilölle ammattiyhdistyksen. Lue lisää ammattiyhdistyksen lisäämisestä täältä.
Vakuutukset
Vakuutukset-näkymällä annetaan tieto, minkä TyEL- ja tapaturmavakuutuksen piiriin henkilö kuuluu. Näkymällä voidaan myös määritellä vakuuttamisen poikkeustilanne, jos henkilö ei jostain syystä kuulu sosiaalivakuutusten piiriin.
Työnantajan vakuuttama palkansaaja
Eläkevakuutus
- Työnantajan eläkevakuuttamisen piiriin kuuluvalle palkansaajalle valitaan eläkevakuutukseksi TyEL, jonka jälkeen näkymälle avautuu TyEL-sopimus-kenttä.
- TyEL-sopimus -valinnalla määritellään, minkä TyEL-sopimuksen piiriin palkansaaja kuuluu.
- Vakuutussopimuksen tulee olla aktiivinen ohjelman kohdassa Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Pakkojen perustiedot, jotta se näkyy valikossa.
- Yrittäjän eläkevakuutuksen piiriin kuuluvalle yrittäjälle valitaan eläkevakuutukseksi YEL tai MyEL (maatalousyrittäjä)
- Mikäli yrittäjä ei kuulu YEL vakuutuksen piiriin valitaan hänelle Ei käytössä valinta. (Valitsee automaattisesti kaikki vakuuttamisen poikkeustilanteet)
Tapaturmavakuutussopimusnumero
- Valinnalla valitaan, minkä tapaturmavakuutuksen piiriin henkilö kuuluu.
- Vakuutussopimuksen tulee olla aktiivinen ohjelman kohdassa Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Pakkojen perustiedot, jotta se näkyy valikossa.
Tapaturmavakuutuksen vastuuluokka
- Kenttään annetaan palkansaajakohtainen tapaturmavakuutusmaksuprosentti.
- Maksuprosentti voi vaihdella sen mukaisesti, millaista työtä palkansaaja tekee ja ajantasaiset maksuprosentit löytyvät vakuutussopimuksesta.
- Oletusmaksuprosentti voidaan tallentaa Palkkojen perustiedot-näkymälle (Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Pakkojen perustiedot).
Huomioithan, että jos kuluvan vuoden oletusta päivitetään Palkkojen perustiedot -näkymällä, ei prosentti päivity takautuvasti olemassa oleville palkansaajille, vaan tulee käyttöön ainoastaan niille palkansaajille, jotka perustetaan prosentin päivittämisen jälkeen. Jos olemassa oleville palkansaajille halutaan käyttöön päivitetty prosentti, tulee se päivittää palkansaajille Palkansaajarekisterissä. Uusi prosentti voidaan päivittää useammalle palkansaajalle kerralla Muokkaa palkkatietoja -toiminnolla.
Tilastokeskuksen ammattiluokitus (TK10)
- Kenttään täydennetään Procountorissa tilastokeskuksen ammattiluokituksen (TK10) mukainen tunniste (muoto NNNNN).
- TK10-tunnisteen tulisi olla viisi (5) numeroa pitkä. Mikäli numero on lyhyempi, täydennetään numerosarjan loppuun nollia niin monta, että sarja saavuttaa viiden numeron mitan.
- Tulorekisterissä käytettävä Tilastokeskuksen ylläpitämä ammattiluokitus on löytyy tilastokeskuksen sivuilta kohdasta Kansallinen tulorekisteri.
Mikäli palkansaaja on Keva-vakuutettu, voidaan ammattinimikkeen tunnisteeksi antaa Kevan määrittelemä nimikkeistö ja TK10 tunniste.
- Valittaessa TyEL vakuukukseksi Kevan vakuutusyhtiön, ohjelma aktivoi molemmat ammattinimikkeen tunnistekentät Vakuutukset näkymälle.
- Procountorissa ammattinimikkeen tunniste-kentässä on merkkijonotunniste, joka ilmoittaa, mikäli ammattinimikkeen muoto on virheellinen.
Yrittäjän vakuuttaminen
Eläkevakuutukseksi valitaan YEL tai MYEL.
Tarkemmat ohjeet yrittäjän vakuuttamisesta löydät täältä.
Vakuuttamisen poikkeustilanteet
Vakuuttamisen poikkeustilanteilla tarkoitetaan tilannetta, jossa palkansaaja ei kuulu työnantajan vakuuttamisvelvollisuuden tai Suomen sosiaaliturvan soveltamispiiriin.
- Kun palkkatiedot-näkymässä palkansaajalle merkitään jonkin vakuutuksen osalta vakuttamisen poikkeustilanne, kyseisen vakuutuksen laskurit eivät enää ole käytössä palkkaperusteella tai palkkalaskelmalla.
- Esimerkiksi YEL-vakuutettu yrittäjä ei kuulu TyEL-vakuutuksen piiriin, jolloin yrittäjän palkkaperusteella ei enää käsitellä ollenkaan TyEL-maksua.
- Vakuuttamisen poikkeustilanteen vaikutusta Procountorin palkkaperusteelle ja palkkalaskelmalle on kuvattu tarkemmin erillisessä ohjeessa, jonka löydät täältä.
- Tulorekisterin ohjeet vakuuttamisen poikkeustilanteesta löydät täältä.
Huomaathan, että vakuuttamisen poikkeustilanteen ohjauksella tulorekisteriin ilmoitetaan, että henkilö ei kuulu vakuutuksen piiriin lainkaan. Toisinaan vakuuttamisvelvollisuus vaihtelee kuitenkin tilannekohtaisesti ja tulonlähteen mukaan. Procountorin uudet palkkalajit sisältävät vakuuttamisen tiedot. Joissain palkanlaskennan tilanteissa on aivan riittävää ilmoittaa palkkalajin avulla, että kyseessä on tuloon liittyvä vakuuttamisen poikkeus. Tämä on eri asia kuin henkilöön liittyvä vakuuttamisen poikkeustilanne. Suosittelemme tutustumaan palkkalajien vakuutusohjauksiin täältä.
Kansainväliset tilanteet
Tästä valikosta voit kansainvälisen työntekijän kohdalla määrittää, sosiaaliturvaa koskevan todistuksen, tekemään poikkeuksen ennakonpidätyksen perimiseen Suomessa, määrittämään henkilölle rajoitettavan verovelvollisuuden ja kertomaan sovelletaanko työntekijän kohdalla kuuden kuukauden sääntöä.
Sosiaaliturvaa koskeva todistus
- Kentän tiedot valitaan tarvittaessa ja valittu palkansaajan lisätieto siirtyy palkkatietoilmoitukselle tulonsaajan tietona.
Ei ennakonpidätyksen alainen Suomessa
- Valinnan avulla estetään ennakonpidätyksen tai lähdeveron pidättäminen henkilöltä.
- Tämän tyyppisessä tilanteessa henkilölle ei täydennetä lainkaan verokortin tietoja.
- Mikäli palkansaajalle ei ole tallennettu verovuodella käytettävää verokorttia, Procountor pyrkii pidättämään henkilöltä ennakonpidätystä 60%. Tämän kohdan valinta estää automaattisen ennakonpidätyksen muodostumisen palkkaperusteelle ja palkkalaskelmalle.
Rajoitetusti verovelvollinen
- Valinta on asetettava, mikäli rajallisesti verovelvollista oikeutta käyteyään esimerkiksi kansainvälisissä tilanteissa.
- Kyseinen tieto on ilmoitettava tulorekisterin palkkatietoilmoituksella.
-
Mikäli palkansaaja on rajoitetusti verovelvollinen hänestä on tietyissä tapauksissa ilmoitettava myös asuinvaltio ja asuinvaltion verotunniste (TIN).
-
TIN tunniste kirjataan verotunniste kenttään.
-
- Huom! Rajoitetusti verovelvollisen henkilön matkalaskujen tulorekisteri-ilmoituksia ei voi antaa Procountorin kautta. Jos rajoitetusti verovelvollisen matkalaskutiedot halutaan antaa Procountorin kautta, tulee matkalaskun tiedot lisätä matkalaskun sijaan palkkalaskelmalle, jotta tulorekisteri-ilmoittaminen onnistuu.
Kuuden kuukauden sääntö soveltuu
- Kenttään voidaan asettaa vaihtoehdot: tyhjä, ei tai kyllä.
- On tiettyjä tilanteita, joissa ilmoitukselle on erikseen ilmoitettava tieto, mikäli kuuden kuukauden sääntö ei sovellu. Tästä syystä Procountorissa voidaan valita, että kyseistä tietoa ei täydennetä ollenkaan jättämällä tietokenttä tyhjäksi. Tarvittaessa voidaan ilmoitukselle lähettää tieto Kyllä tai Ei.