Tällä ohjesivulla on kerrottu vakuuttamisen poikkeustilanteiden käsittelystä Procountorissa.
Vakuuttamisvelvollisuus ja vakuuttamisen poikkeustilanne
Työnantajalla on pääsääntöisesti vakuuttamisvelvollisuus työntekijöitään kohtaan. Palkansaajasta perusolettamus on, että henkilö kuuluu Suomessa sosiaalivakuutusten piiriin. Sosiaalivakuutuksilla tarkoitetaan eläke-, työttömyys-, työtapaturma ja sairausvakuutuksia. Lisäksi työnantajan tulee ottaa ryhmähenkivakuutus työtapaturmavakuutuksen piiriin kuuluville työntekijöilleen.
Vakuuttamisen poikkeustilanteella tarkoitetaan sellaista tilannetta, jossa henkilöllä ei ole vakuuttamisvelvollisuutta tai henkilö ei kuulu Suomen sosiaaliturvan soveltamispiiriin.
Tulorekisteriin annettavalla palkkatietoilmoituksella annetaan yleistieto vakuuttamisen poikkeustilanteesta, jos henkilö ei ollenkaan kuulu sosiaalivakuutuksen piiriin. Esimerkiksi YEL-yrittäjä ei kuulu työntekijöille otettavien vakuutusten piiriin. Tutustu tulorekisterin ohjeistukseen vakuuttamisen poikkeustilanteesta täältä.
Procountorissa vakuuttamisen poikkeustilanne määritellään henkilölle kohdassa: Palkat > Palkansaajarekisteri > Valitse palkansaaja > Palkkatiedot.
Vakuuttamisen poikkeustilanteen vaikutus palkkaperusteeseen
Alla olevassa kuvassa on esimerkki, miten Procountorissa yrittäjälle muodostuu vakuuttamisen poikkeustilanteen ohjaukset. Kun eläkevakuutuksen tyypiksi valitaan YEL tai MYEL, Procountor toteuttaa vakuutuksen poikkeustilanteen: Ei vakuuttamisvelvollisuutta (työeläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutus).
Alla olevassa esimerkissä yrittäjä kuuluu sairausvakuutuksen piiriin, joten sairausvakutuslaskuri on toiminnassa. Lisätietoa yrittäjän vakuutusohjauksista löytyy täältä.
Vaikutus peruspalkkariveihin
- Palkansaajan palkkaperusteella peruspalkkariveistä poistuu kokonaan rivitiedot: Työntekijän TyEL-maksu ja Työttömyysvakuutusmaksu.
- Vakuutuksen poikkeustilanteen määrittelyn avulla on kerrottu, että henkilö ei kuulu näiden vakuutusten piiriin, joten näitä vakuutuksia ei enää käsitellä henkilön palkkaperusteella eikä palkkalaskelmalla.
- TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksua ei pidätetä henkilöltä, vaikka palkkaperusteelle tai palkkalaskelmalle tuodaan sellaisia palkkalajeja, jotka kuuluvat oletuksena näiden vakuutusten piiriin. Palkkatiedot-näkymälle annettu ohjaus on siis vahvempi kuin palkkalajin vakuutusohjaus.
Vaikutus työnantajamaksuihin
- Palkkaperusteella ja palkkalaskelmalla työnantajamaksujen vakuutuslaskurit näyttävät arvoa 0,00.
- Vakuutuksen poikkeustilanteessa on määritelty, että tämä henkilö ei kuulu työeläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutuksen piiriin. Tästä syystä henkilölle ei lasketa työnantajan osuutta TyEL-, työttömyys-, tapaturmavakuutus- tai ryhmähenkivakuutusmaksun osalta.
- Tässä esimerkissä yrittäjä kuuluu sairausvakuutusmaksun piiriin, joten kyseinen laskuri on toiminnassa. Jos vakuuttamisen poikkeustilanteissa olisi laitettu ruksi myös kohtaan Sairausvakuutusmaksu, niin tämän henkilön palkkaperusteella ei enää käsiteltäisi sairausvakuutusmaksua.
Vakuuttamisen poikkeustilanteen vaikutus palkkalajeihin
Vakuuttamisen poikkeustilanteen määrittely estää kyseisen vakuutuksen käsittelyn palkkaperusteella ja palkkalaskelmalla.
Vakuutuksen poikkeustilanne on vahvempi ohjaus kuin palkkalajiin määritelty ohjaus. Procountorin palkkalajeissa on itsessään määritelty vakuuttamiseen liittyviä ohjauksia.
Palkkatiedot-näkymässä määritelty vakuuttamisen poikkeustilanne estää vakuutuslaskureiden toiminnan palkkaperusteella ja palkkalaskelmalla. Jos henkilölle on määritelty vakuuttamisen poikkeustilanne siten, että henkilö ei kuulu TyEL-, työttömyys- ja tapaturmavakuutuksen piiriin, henkilön peruspalkkariveillä ei enää voi käsitellä työntekijän TyEL-maksua tai työttömyysvakuutusmaksua.
Myös työnantajamaksujen laskurit lakkaavat toimimasta niiden vakuutusten osalta, mitkä on vakuuttamisen poikkeustilanteella estetty toimimasta.
Alla olevassa kuvassa peruspalkkarivinä on esim. kuukausipalkka, jolloin peruspalkkarivi käyttäytyy Aikapalkka-tulolajin mukaisesti vakuutusten osalta. Palkkalajikohtaiset vakuutusohjaukset pysyvät ennallaan, mutta vakuutuksen poikkeustilanne estää kokonaan määriteltyjen vakuutusten käsittelyn palkkaperusteella ja palkkalaskelmalla.
Vakuuttamisen poikkeustilanne: Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus
Mikäli työnantaja haluaa ottaa ulkomailla työskentelevälle henkilölle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen, tulee palkkatietoilmoitukselle antaa tieto "Vapaaehtoinen vakuuttaminen Suomessa (työeläkevakuutus)".
Oletus on, että työnantajalla ei ole velvollisuutta vakuuttaa henkilöä tai henkilö ei kuulu Suomen sosiaaliturvan soveltamisalaan. Palkkatiedot-näkymälle henkilölle on määritelty ainakin TyEL-vakuutuksen osalta vakuuttamisen poikkeustilanne. Vakuutuksen poikkeustilanteen määritys estää aina vakuutuksen käsittelyn palkkaperusteella ja palkkalaskelmalla.
Tilanteessa, jossa työnantaja kuitenkin on ottanut vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen henkilölle, saadaan tämän kohdan määrittelyllä palautettua TyEL-käsittely palkkaperusteelle ja palkkalaskelmalle. Palkkatietoilmoitukselle välittyy tieto sekä vakuutuksen poikkeustilanteesta että vapaaehtoisesta vakuuttamisesta työeläkkeen osalta.
Vapaaehtoinen vakuuttaminen Suomessa -kohta on vakuuttamisen poikkeustilanteen tyypin lisätieto, jota käytetään vain tulorekisterin määrittelemässä tarkoituksessa.
Huomaathan lisätä vapaaehtoisen TyEL-sopimuksen tiedot hallintaan Palkkojen perustiedot-näkymälle ja valita Palkkatiedot-näkymässä sopimuksen palkansaajalle.
Edellä kuvatussa tilanteessa palkkatietoilmoitukselle siirtyvät tiedot:
- Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi: Ei kuulu Suomen sosiaaliturvan soveltamispiiriin (työeläke-, sairaus-, työttömyys- sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutus).
- Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi: Vapaaehtoinen vakuuttaminen Suomessa (työeläkevakuutus).