Palkansaajan Palkkalaskelma-sivu avautuu palkkalistalta, kun klikataan listalle tuodun palkansaajan nimeä.
Palkkalaskelma-näkymällä käsitellään palkansaajan palkkalaskelman tietoja ja lasketaan palkat. Palkkalaskelman laskelmarivit haetaan palkansaajan Palkkaperuste-näkymälle määritetyn palkansaajan oletuspalkkalaskelman perusteella. Näkymälle automaattisesti haetut palkansaajan tiedot tulevat Palkkatiedot ja Henkilörekisteri -näkymiltä.
Palkkalaskelman toiminnot
Tallenna-painikkeella tallennetaan tehdyt muutokset. Jotta palkkalaskelma voidaan tallentaa, on kaikki pakolliset tiedot oltava syötettynä.
Hyväksy-painikkeella hyväksytään laskelma silloin, kun se on Kesken-tilassa.
Muokkaa-painikkeella siirrytään muokkaamaan palkkalaskelman tietoja, kun palkkalaskelma on jo Hyväksytty. Tällöin palkkalaskelma muutetaan takaisin Kesken-tilaan. Muokkaustoimintoja on rajoitettu, mikäli palkka on jo maksettu.
Lähetä -painike lähettää palkkalaskelman palkansaajalle sitä kanavaa pitkin, joka on valittuna palkkalaskelmalle. Painike näkyy, kun laskelma on hyväksytty.
Palkkalista-painikkeesta päästään siirtymään palkkalaskelman palkkalistalle.
PDF-painike näyttää palkkalaskelman siinä muodossa, jona se näkyy palkansaajalle. Painike näkyy, kun laskelma on hyväksytty.
Siirry-painikkeella siirrytään palkkalaskelman muille näkymille, kuten kirjanpitoon. Painike näkyy, kun laskelma on hyväksytty.
Kopioi-painikkeella Maksettu-tilassa oleva palkkalaskelma voidaan kopioida alkuperäisillä aineistotiedoilla.
Kirjoita muistiinpano -kenttä on yhteydessä palkkaperusteella olevan Muistiinpanot-kentän kanssa. Kun kenttään kirjoitetaan muistiinpano joko palkkaperusteella tai palkkalaskelmalla, tieto siirtyy molempiin näkymiin. Näin voidaan pysyä paremmin ajantasalla palkkalaskelmalla huomioon otettavissa seikoissa.
Tulorekisteri-ilmoittaminen-valinnalla määritellään, miten kyseinen laskelma huomioidaan palkkatietoilmoituksella.
Huomioidaan kummallakin ilmoituksilla -valinta: Palkkalaskelma huomioidaan palkkatietoilmoituksella ja työnantajan erillisilmoituksella
Ei huomioida palkkatietoilmoituksella -valinta: Laskelman tietoja ei huomioida Palkkatietoilmoituksella, mutta ne huomioidaan Työnantajan erillisilmoituksella.
Ei huomioida kummallakaan ilmoituksella -valinta: Palkkalaskelmaa ei huomioida ilmoituksilla, esim. hyvityslaskelmat.
Työajan kohdentaminen lomien ansaintaa varten -kenttä on näkyvillä, mikäli ympäristössä on lomalaskenta käytössä. Kentässä ilmoitetaan kuukauden aikana tehdyt työpäivät.
Työtunnit/päivät/tehdyt työpäivät -kenttä tulevat esiin vain siinä tapauksessa, jos palkansaajan osalta on otettu Procountorin lomalaskenta käyttöön. Näiden kenttien avulla määritetään palkkakauden aikana tehdyt työtunnit/päivät, joista Procountor päättelee kuinka monta lomapäivää palkansaajalle kertyy palkkakauden osalta.
- Lue lisää lomien kerryttämisestä täältä.
Laskelman rivien muokkaus
Palkkarivejä voidaan lisätä Lisää palkkalaji -painikkeella tai kirjoittamalla Palkkalajin nimen tai numeron Palkkalajien pikalisäys -kenttään. Lisää palkkalaji -painikkeella ohjelma ohjaa palkkalajirekisteriin, jossa voi eri hakuehtojen avulla hakea palkkalajeja ja tuoda niitä palkkalaskelmalle.
- Procountorin palkkalajit on yhdistetty Tulorekisterin tulolajeihin, joten omia palkkalajeja ei ole mahdollista luoda.
- Valitse palkkalajirekisteristä Tulorekisterin ohjeistuksen mukaisesti oikea palkkalaji ottaen huomioon Procountorin palkkalajin vakuutuslaskurit ja sen mihin tulolajiin kyseinen palkkalaji on yhdistetty.
- Tarkemmat tiedot palkkalajien toiminnasta löydät täältä Excelistä.
Lomapalkka -painike on näkyvissä, mikäli Procountorin lomapalkanlaskenta on otettu käyttöön. Lisää tietoa lomapalkan maksamisesta löytyy täältä.
Korjaa lomia-painikkeella voidaan korjata lomapalkan, lomarahan, lisävapaapäivien sekä lomakorvauksen tietoja. Lisätietoa löydät täältä.
Kopioi rivi -toiminnolla kopioidaan valittu palkkarivi ja Poista rivi -painikkeella poistetaan valittu palkkarivi.
Palkkariville on lisätty rivikommentti kenttään Työntekijälle tiedoksi.
Palkkarivillä on autoetuun liittyvää lisätietoa.
Palkkarivillä on käytetty Takaisinperintä-rivipoikkeusta.
Palkkarivillä on lomatietoja.
Rivipoikkeus -alasvetovalikosta löytyvät vaihtoehdot Ei käytössä, Perusteeton etu ja Takaisinperintä. Ohjelma määrittää automaattisesti sarakkeeseen Ei käytössä. Perusteeton etu ja takaisinperintä valinnat liittyvät palkkatietoilmoittamiseen ja korjausmenettelyyn.
- Lue lisää Tulorekisterin Palkkatietoilmoituksen korjaamisesta täältä.
- Lisää tietoa Procountorin korjausmenettelystä löydät täältä.
- Tarkempi esimerkki perusteettoman edun ja takaisinperinnän käytöstä löytyy täältä.
Ansaintajakson alku ja loppupäivä -kenttään voidaan ilmoittaa milloin kyseinen palkkaerä on ansaittu.
Näytä ansaintajakso laskelmalla
- Valinta näyttää määritetyn ansaintajakson palkansaajan palkkatulosteella.
Rivin lisätiedot -kenttä palkkarivien alla
- Aktivoimalla palkkalajin, on käyttäjän mahdollista määrittää palkkalaskelman riville rivikommentti. Rivikommentti näkyy palkansaajan palkkalaskelmatulosteella.
- Kun palkansaajalle on lisätty palkkalaji (esim autoetu), joka vaatii lisätietoa tulorekisteriin ilmoittamista varten, lisätiedot täytetään Rivin lisätiedot -kohtaan.
- Tähän riviin voidaan lisätä tarvittavat tiedot palkkalajiin liittyen.
- Kun kyseinen palkkalaji ei ole enää aktiivisena, häviää kyseinen lisätietorivi.
- Vastaavalla tavalla ansaintajakson määrittäminen aktivoituu, kun se on tarpeellinen kyseisen palkkalajin kohdalla.
Veroprosentin muuttaminen jälkikäteen
Palkansaajan veroprosentti rekisteröidään palkkalaskelmalle siinä vaiheessa, kun painetaan Luo laskelmat -painiketta. Mikäli Kesken-tilassa olevaan palkkalaskelmaan halutaan muuttaa veroprosenttia (muutosverokortti), voidaan se tehdä seuraavalla tavalla:
1. Lisää uusi (muutos)verokortti palkansaajan Palkkatiedot-näkymälle (Palkat > Palkansaajarekisteri > Muokkaa palkkatietoja).
2. Siirry Kesken-tilaisen palkkalaskelman Laskelma-näkymälle (Palkat > Palkkalaskelmien haku > Hae laskelma ja avaa se).
3. Muuta palkkalaskelman Palkkapäivää toiselle päivälle (eteen tai taakse) ja tallenna.
4. Muuta palkkapäivä takaisin oikeaksi ja tallenna. Tämän jälkeen veroprosentti muuttuu uuden verokortin mukaiseksi.
Negatiiviset palkkarivit
Huomioithan, että Tulorekisteriin ei voi ilmoittaa negatiivisia tulolajeja. Tämä tarkoittaa, että tulolajien (eli palkkalajien) summa tulisi olla positiivinen tai nolla.
- Poikkeuksena ennakonpidätys, lähdevero, Työntekijän sairausvakuutusmaksu, Työntekijän työeläkevakuutusmaksu ja Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu.
- Mikäli palkkalaskemalla on useampi palkkalaji, joka kohdistuu samaan tulolajiin tulisi näiden palkkalajien yhteissumma olla positiivinen tai nolla, niillä tulisi myöskin olla sama ansaintajakso tai ei ansaintajaksoa määritettynä.
- Laskelmalla käytetyt samaan tulolajiin kohdistuvat palkkalajit, yhdistetään palkkatietoilmoitukselle vain, jos päivämäärätiedot ovat yhteneväiset.
- Tarkistathan vielä palkkatietoilmoituksen lähettämisen yhteydessä, että ilmoitukselle ei tule negatiivisia tulolajirivejä.
- Lue tarkemmat ohjeet palkkatietoilmoituksen korjaamisesta täältä.
Perustiedot ja työnantajamaksut
Perustiedot-kohta palkkariviluettelon alla kertoo kyseisen palkansaajan tiedot ja työnantajamaksut-kohta kokoaa kaikki ne työnantajamaksut, joita kyseisen työntekijän osalta tulee maksaa. Tiedot täytetään henkilön perustietojen, henkilön palkkatietojen ja palkanlaskennan perustietojen perusteella.
Vakuutusten poikkeukset
Palkkalaskelmanäkymällä voidaan muokata vakuuttamisen poikkeuksia, mikäli kyseiset poikkeukset koskevat palkansaajaa. Myös kirjanpitopäivän ja eräpäivän muokkaaminen, palkkakanavan muokkaaminen ja lisätietojen määrittäminen tapahtuvat tässä näkymässä.
Muistiinpanot ja lisäasetukset
Muistiinpanot-kenttään voidaan määritellä palkkalaskelmaa koskevia muistiinpanoja. Nämä merkinnät eivät siirry palkkalaskelmalle, joka lähetetään palkansaajalle.
Lisäasetukset-näkymälle määritetään työsuhteen tietoja, esim. työsuhteen aloituspäivä, eläkevakuutussopimus, tapaturmavakuutussopimus ja palkkapäivä. Oletuksena tiedot täydennetään automaattisesti palkansaajan palkkatietojen perusteella.