Palkkojen perustiedoissa hallinnoidaan palkanlaskentaan vaikuttavia vakuutussopimusten tietoja ja palkkojen vakuutusjaksotusten muodostumista määrittelemällä työnantajan maksuprosentit. Lisäksi näkymässä voidaan antaa tulorekisteriin palkkatietojen ilmoittamisella tarvittavia lisätietoja tulon maksajasta.
Löydät näkymän kohdasta Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Palkkojen perustiedot
Työnantajan maksuprosentit
Valitse vuosi
- Kentästä löytyy eri vuosien työnantajan maksuprosentit.
- Työnantajan maksuprosentit -näkymään annettuja maksuprosentteja käytetään palkkojen työnantajan sivukulujen jaksotusten muodostamiseen. Vakuutusjaksotuksen määrää voi tarkastella Palkkalaskelma-näkymällä ja vakuutusjaksotuksen muodostuminen riippuu palkansaajan ja tulonlähteen vakuuttamisen perusteista.
- Procountor päivittää näkymälle vuosittain vahvistetut oletusprosentit. Työnantajan on kuitenkin hyvä tarkastaa maksuprosentit vuosittain, jotta ne vastaavat vakuutussopimusten todellisia prosentteja.
- Palauta -painike palauttaa Procountorin määrittelemän oletusmaksuprosentin kenttään.
Maksetut palkat vuonna
- Kenttään Procountor tekee automaattisesti seurantaa yhtiöstä kokonaisuudessaan maksettujen palkkojen määrästä. Palkkasummalla on vaikutusta esim. työttömyysvakuutusmaksun maksuprosentteihin. Kenttään otetaan mukaan pidätyksen alaiset ansiot, eli bruttopalkka, jossa mukana luontoisetujen osuus eikä esimerkiksi verottomia korvauksia, kuten päivärahoja tai kilometrikovauksia.
- Summan voi vielä laskea uudestaan painamalla Laske uudelleen -painiketta.
- Voit tarvittaessa itse muuttaa palkkasummaa. Tämä on tarpeellista, kun siirryt kesken vuotta laskemaan palkkoja Procountorissa tai jos havaitset palkkasumman antavan vakuuttamisen kannalta virheellistä tietoa. Esimerkiksi näin voisi käydä tilanteessa, jossa palkkasummaan on tullut mukaan huomattavan suuri summa ennakonperintärekisteriin kuulumattoman yhtiön suorituksen maksuosuutta. Emme siis erityisesti suosittele ilmoittamaan ennakonperintärekisteriin kuulumattoman yhtiön suorituksia Procountorin palkanlaskennan kautta, mutta jos ilmoittaminen on palkkojen kautta tehty, palkkasummasta tulee väistämättä virheellinen.
Työnantajan TyEL-maksu
- Maksun määrä voi vaihdella TyEL-sopimuksesta riippuen. TyEL-maksun prosenttiin voi vaikuttaa vakuutusyhtiön antama asiakashyvitys, kokonaispalkkasumma tai muu tekijä. Työnantajakohtaisen tarkan maksuprosentin voit varmistaa työnantajan omasta eläkevakuutusyhtiöstä.
-
Huomaathan, että Palkkojen perustiedot-näkymälle tallennetaan nimenomaan vain työnantajan vakuutusmaksun prosentti siten, että kokonaisprosentista vähennetään työntekijäosuuden perusprosentti (17-52-vuotiaat). Työnantajan osuus pienenee palkkalaskelmalla automaattisesti, jos työntekijä kuuluu ikänsä puolesta korotettuun maksuluokkaan. Työntekijän osuus tulee käsitellyksi palkkalaskelmalla palkansaajakohtaisesti. Työnantajan maksuprosentit muodostavat palkkalaskelman kirjanpitosivulle kulujaksotuksen automaattisesti, joten prosentit kannattaa tarkastaa vakuutusyhtiöistä.
Työttömyysvakuutusmaksu
- Maksun työnantajan maksuprosentti määräytyy palkkasumman mukaisesti. Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu määräytyy perusprosentin mukaisesti tiettyyn rajapalkkaan asti. Tämä rajapalkka vahvistetaan vuosittain. Kun rajapalkka ylittyy, palkkasumman ylittävältä osalta maksetaan työnantajan työttömyysvakutuusmaksua suuremmalla lisäprosentilla. Maksetut palkat vuonna -tietokentässä tehdään seurantaa kalenterivuoden aikana kertyneestä palkkasumman määrästä.
- 1.8.2022 voimaan astuva työttömyysvakuutusmaksujen maksuvelvollisuuden alaikärajan muutos 17-vuotiaasta 18-vuotiaasen on tuotu Procountoriin ja se huomioidaan Procountorissa 1.8. alkaen.
Tapaturmavakuutus
- Maksuprosentti tulee vuosittain tarkastaa ja asettaa vastaamaan vakuutussopimuksen mukaista tasoa. Tapaturmavakuutuksen maksuprosentin suuruus vaihtelee työn vaarallisuuden ja toimialan mukaan. Procountor päivittää työnantajan maksuprosentit -näkymälle keskimääräisen tapaturmavakuutusmaksun prosentin. Maksuprosentti voi vaihdella sen mukaan, millaista työtä tietty henkilöryhmä tai henkilö tekee. Siitä syystä tapaturmavakuutuksen maksuprosentti määritellään vielä erikseen palkansaajakohtaisesti Palkkatiedot -näkymässä.
Ryhmähenkivakuutusmaksu
- Maksu maksetaan tapaturmavakuutusmaksun yhteydessä ja vakuutusmaksun prosentti tulee tarkastaa vakuutusyhtiöltä.
Sairausvakuutusmaksu
- Prosentti määritellään verohallinnon toimesta vuosittain. Sairausvakuutusmaksu ilmoitetaan tulorekisteriin työnantajan erillisilmoituksella. Erillisilmoitukselle muodostuva maksutosite muodostuu pääsääntöisesti tämän prosentin perusteella. Tietysti tulon lähde ja tulonsaajaan liittyvät tekijät voivat vaikuttaa siihen, että tuleeko sairausvakuutusmaksua tietystä tulosta pidättää ja tämä sitten vaikuttaa kokonaismaksun määrään.
Työtuntien määrä
Täydennä toimialakohtainen kuukauden työtuntien määrä ja viikon työtuntien määrä. Tiedot siirtyvät oletuksena palkansaajien Palkkatiedot-näkymälle, jossa toki voidaan palkansaajakohtaisesti vielä työtuntien lukumääriä muuttaa.
Tulorekisteritietoja
Maksajan tyyppi
- Tutustu Maksajan tyypin vaihtoehtoihin tarkemmin tulorekisterin asiointipalvelussa.
- Maksajan tyyppiä ei tarvitse lainkaan määritellä, mikäli työnantajana tai tulon maksajana toimii esimerkiksi osakeyhtiö tai yhdistys. Näille ei ole omaa vaihtoehtoa luettelossa, sillä tulorekisteri pyytää lisätietoa vain näistä erityisesti määritellyistä maksajista.
- Mikäli työnantaja tai tulon maksaja on jokin näistä vaihtoehdoista, niin valinta ilmoitetaan tulorekisteriin palkkatietoilmoituksen mukana.
Julkisyhteisö
- Julkisyhteisöjä ovat Suomen julkishallintoa toteuttavat talousyksiköt. Tieto on annettava kansainvälisen tietojenvaihdon vuoksi, jos tulonsaajana on rajoitetusti verovelvollinen. Silloin, kun suoritus maksetaan yleisesti verovelvolliselle, tietoa ei tarvitse ilmoittaa, vaikka maksaja olisikin julkisyhteisö.
Kotitalous
- Kotitaloudella on erilainen ennakonpidätysvelvollisuus kuin yhteisöllä, joten jos maksajana toimii yksityistalouden muodostama kotitalous, tieto on ilmoitettava.
Ulkomainen konserniyhtiö
- Yhtiö on konserniin kuuluva yhtiö, joka on perustettu muualla kuin Suomessa. Tieto on annettava silloin, kun ulkomainen konserniyhtiö maksaa ulkomailla työskentelevälle työntekijälle palkkaa (esim. suomalaisen työnantajan lähettämä työntekijä). Lisätietoja tämän tiedon määrittelemiseksi tarjoaa verohallinto.
Valtio
- Jos suorituksen maksaja on valtio, valtion liikelaitos tai erillishallinnollinen valtion laitos, on tämä ilmoitettava palkkatietoilmoituksella.
Tilapäinen työnantaja
- Tilapäinen työnantaja on järjestänyt työntekijöidensä eläketurvan tekemättä vakuutussopimusta työeläkelaitoksen kanssa. Suosittelemme selvittämään erikseen eläkevakuutusyhtiöstä, millainen työnantaja voi toimia tilapäisenä työnantajana.
Kotitalouksien työnantajarinki
- Kotitaloudet voivat muodostaa kotitalouksien työnantajaringin, jossa he jakavat yhteisvastuun palkanmaksusta ja työnantajavelvoitteista.
Voit tutustua tarkemmin palkkatietoilmoituksen tietosisällön soveltamisohjeeseen täältä. Edeltävä ohjeistus on koottu soveltamisohjeen sivujen 14, 15 ja 16 tietojen perusteella.
Keva: Aliorganisaation tunniste
- Tietokenttä on maksajan lisätieto, jonka antaa vain Kevan työeläkevakuuttamisen piiriin kuuluva työnantaja.
- Aliorganisaation tunnisteen tietokenttä jätetään tyhjäksi, mikäli et ole Kevan työeläkevakuuttamisen piiriin kuuluva työnantaja.
- Kevan ylläpitää tulorekisterin käyttöönoton jälkeenkin järjestelmässään tiedot työnantajista ja näiden aliorganisaatioista (aiemmin ilmoittajatunnus) sekä ilmoitusliikenteen hoitajista. Voit lukea lisää tietoa tulorekisterin vaikutuksista Kevan asiakkaille täältä.
- Procountorissa Aliorganisaation tunniste -tietokenttä tulee pakolliseksi silloin, kun TyEL-vakuutukseksi on määritelty jokin Kevan työeläkelaitoksista:
- Kevan jäsenyhteisöt
- Keva - Ahvenanmaa
- Keva - kirkko
- Keva - Kelan toimisuhde-eläkkeet
- Keva -valtio
- Procountoriin toteutetussa aliorganisaation tunnisteen tietokentässä voidaan ilmoittaa Kevan ilmoittajakoodiston mukainen tunniste. Kevan ilmoittajakoodistoa käyttävät kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan työnantajat, joilla on käytössään Kevan antama yksilöllinen ilmoittajakoodi laitostensa ja virastojensa palkkatietoilmoitusten erittelemiseksi. (Lähde Palkkatietoilmoituksen tietosisällön soveltamisohje).
- Aliorganisaation tunnisteen tietokentässä ei ole Procountorin toimesta oikeellisuuden tarkastusta, joten varmistathan tunnisteen oikean muodon Kevasta.
Procountorin kautta voidaan tulorekisteriin välittää Kevan aliorganisaation tunnisteita ja maksajan omia aliorganisaatiotunnisteita (täytetään vasta Palkkatietoilmoituksella). Tutustu rajoitukseen täältä.
TyEL vakuutus
Lisää sopimustieto
- Painikkeen avulla saat lisättyä uuden eläkevakuutussopimuksen näkymälle.
- Valitse luettelosta oikea työeläkelaitos ja kirjoita sopimusnumero.
-
Huomaathan, että sopimusnumeron tietokentässä ei ole numerosarjan oikeellisuuden tarkastusta, vaan kenttään voi kirjoittaa max. 11 merkkiä. Vakuutussopimuksen tulisi olla 11 merkkiä pitkä väliviivoineen laskettuna. Vakuutussopimusnumeron väliviivalle ei ole määritetty vakituista paikkaa, joten väliviivan voi määrittää sopimuksessa olevaan muotoon (esim. N-NNNNNNNNN tai NNNNNNNNN-N).
- Mikäli vakuutussopimuksesi numero on lyhyempi, tulisi väliviivan jälkeen määrittää nollia, jotta 11 merkin summa täyttyy (NN-000NNNNN).
- Tarkasta sopimusnumero vakuutussopimuksesta huolellisesti, sillä tämä tieto on yksi olennaisista palkkatietoilmoitukselle siirtyvistä vakuuttamisen tiedoista.
Näkymälle voi lisätä useita työeläkevakuutusten sopimuksia. Kaikki aktiiviseksi määritellyt sopimukset näkyvät palkansaajan Palkkatiedot-näkymässä valintavaihtoehtona. Ei-aktiiviset sopimukset eivät näy ollenkaan Palkkatiedot-näkymässä, joten kyisestä sopimusta ei voi enää käyttää henkilön palkanlaskennassa.
Lisätietoja
- Kenttään voidaan kirjoittaa teksti, jolla tunnistat eri vakuutussopimukset toisistaan palkansaajan Palkkatiedot-näkymässä. Palkkatiedot-näkymälle siirtyy vakuutussopimuksen numero ja Lisätietoa-kentän vapaa teksti.
Palkansaajan Palkkatiedot -näkymässä vakuutussopimuksen määritykset näkyvät seuraavalla tavalla:
Tilapäisen työnantajan TyEL-vakuutuksen tietojen täydentäminen
- Tilapäisella työnantajalla ei ole vakuutussopimusta eläkevakuutusyhtiön kanssa. Palkkatietoilmoitukselle on aina annettava tieto eläkevakuutusyhtiöstä ja työeläkevakuutuksen sopimusnumerosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että myös tilapäisen työnantajan on täydennettävä Palkkojen perustiedot -näkymässä TyEL-vakuutuksen tiedot.
- Tilapäisen työnantajan tulee olla yhteydessä eläkevakuutusyhtiöön. Eläkevakuutusyhtiö voi antaa geneerisen vakuutusnumeron, joka asetetaan Procountorissa TyEL-vakuutuksen sopimusnumero-kenttään.
- TyEL-sopimus tallennetaan Procountorissa aktiiviseksi sopimukseksi ja palkansaajan Palkkatiedot-näkymässä tämä sopimus valitaan henkilön TyEL-sopimukseksi.
Tapaturmavakuutus
- Voit lisätä useita tapaturmavakuutuksen sopimuksia näkymälle.
Lisää sopimustieto -painikkeella luodaan uusi sopimusrivi.
Vakuutusyhtiön nimi kirjoitetaan vakuutussopimuksen mukaisesti.
Vakuutusyhtiön y-tunnus tarkoitetaan sen vakuutusyhtiön y-tunnusta, josta tapaturmavakuutus on otettu.
Sopimusnumero Tulorekisteri ei enää vuonna 2023 hyväksy välilyöntejä tai muita tulostumattomia merkkejä tapaturmavakuutuksen sopimusnumeroon.
Procountor poistaa automaattisesti tapaturmavakuutuksen sopimusnumerossa olevat välilyönnit ja tulostumattomat merkit ilmoituksilta lähetettäessä niitä tulorekisteriin.
Aktiiviseksi määritellyt sopimukset ovat valittavissa palkansaajan Palkkatiedot-näkymässä.
Lisätietoa -kenttää voidaan hyödyntää sopimuksen tunnistamiseen palkansaajan Palkkatiedot-näkymässä.
Palkansaajan Palkkatiedot -näkymässä vakuutussopimuksen määritykset näkyvät seuraavalla tavalla:
Palkansaajan Palkkatiedot-näkymällä voidaan määritellä Ammattinimikkeen tunniste ja tapaturmavakuutuksen maksuprosentti henkilökohtaisesti. Palkkojen perustiedot-näkymässä ei voida asettaa oletukseksi Ammattinimikkeen tunnistetta, joten tämä tieto hallinnoidaan Palkkatiedot-näkymässä.