Palkanlaskenta Procountorissa
Procountoriin sisältyy palkkaosio, jossa voidaan ylläpitää henkilö- ja palkkatietoja, laskea ja maksaa palkkoja sekä lähettää palkkoihin liittyvät ilmoitukset. Palkkalaskelmat voidaan lähettää ohjelmasta palkansaajille, tai palkansaajat voidaan lisätä käyttäjiksi Procountoriin, jolloin he pääsevät näkemään omat palkkalaskelmansa Procountorissa. Kun palkat on muodostettu ja hyväksytty, tiedot siirtyvät automatisoidusti kirjanpitoon, palkkaraporteille ja palkkailmoituksille.
Procountorin palkanlaskenta löytyy ohjelman päävalikon Palkat -osiosta. Palkanlaskentaan liittyvät yleiset määritykset tehdään osiossa Hallinta > Palkanlaskennan tiedot.
Procountorin palkanlaskennan perusvaiheet on kuvattu alla olevassa kaaviossa.
1. Ympäristön valmistelu
Jotta palkkoja voi muodostaa, maksaa ja ilmoittaa, on ympäristö valmisteltava palkanlaskentaa varten. Tällöin täytetään tarvitut yrityksen ja palkanlaskennan tiedot sekä määritellään yleiset käyttöasetukset. Ympäristön valmistelun ohjeistus löytyy täältä.
2. Palkansaajan perustaminen
Procountorissa uuden palkansaajan perustaminen aloitetaan perustamalla henkilö henkilörekisteriin. Kun henkilörekisterissä henkilön perustietoihin on tallennettu tunnistamisessa tarvittavat tiedot, henkilö tulee näkyviin palkansaajarekisteriin.
Palkansaajarekisterissä hallinnoidaan palkanlaskentaan liittyviä tietoja. Palkansaajan Palkkatiedot-näkymään lisätään olennaiset tiedot henkilön työsuhteesta, tulonlähteestä ja vakuuttamisesta. Palkansaajan palkkaperuste muodostuu palkkatietoihin määriteltyjen tietojen perusteella.
Palkansaajalle voidaan ottaa käyttöön Procountorin lomalaskenta Palkansaajarekisterin Vuosilomat-näkymällä.
Tarkemmat ohjeet palkansaajan perustamiseen löydät täältä.
Olethan muistanut hankkia työnantajan eläkevakuutuksen?
TYEL-vakuutus eli työnantajan eläkevakuutus on lakisääteinen eläkevakuutus, jonka työnantajan tulee ottaa työntekijöilleen. Vakuutus kannattaa ottaa heti, kun vakuuttamisvelvollisuus täyttyy. Alla olevasta linkistä löydät lisää tietoa vakuuttamisvelvollisuudesta.
3. Palkanlaskenta Procountorissa
Palkkalaskelmat luodaan Palkkalista-näkymällä, jossa määritellään kyseisen palkkalistan kausitietoja sekä valitaan listalle palkansaajat.
Palkkalistan luomisen jälkeen siirrytään käsittelemään listan sisältämiä palkkalaskelmia. Palkkalaskelmat muodostuvat Palkkaperuste-näkymässä olevien palkkalajien mukaisesti. Oletuksena muodostuneita palkkalaskelmia käsitellään tarpeen mukaan siten, että palkkalaskelma vastaa palkkakauden tietoja.
Palkkalistan palkat hyväksytään ja tarvittaessa lähetetään palkansaajille. Palkkalaskelmat voidaan maksaa Procountorista joko palkka-aineistona tai SEPA-maksuina. Lisätietoa käytettävistä maksutavoista ja maksuaikatauluista löytyy täältä.
Uuden palkkalistan luomisen ja palkkalaskelmien muokkaamisen ohjeet löydät täältä.
4. Palkkalaskelman kirjanpito
Palkkojen kirjanpito muodostuu palkkalaskelmien hyväksymisen jälkeen. Jokaisesta palkkalaskelmasta muodostuu oma erillinen kirjanpitosivu. Kirjanpitosivun muodostumista voidaan tarvittaessa ohjata Palkkojen oletustiliöinnit-näkymässä. Procountoriin muodostuvalla kirjanpitosivulla tulee aina huomioiduksi myös työnantajan vakuutusmaksujen jaksotukset palkkalaskelman rivitietojen kirjanpidon lisäksi.
Mikäli kirjanpitoviennit halutaan kohdistaa jollekin sisäiselle seurantakohteelle, esim. kustannuspaikalle, toimipisteelle tai projektille, voidaan hyödyntää oletusdimensiointia. Henkilörekisterissä voidaan yksittäiselle henkilölle asettaa henkilökohtainen oletusdimensiointi, joka sitten toteutuu aina henkilön palkkalaskelmien kirjanpitosivulla.
Kirjanpidon ohjeistukseen pääset täältä.
5. Palkkojen ilmoitukset ja raportointi
Palkkatietojen ilmoittaminen tulorekisteriin toteutetaan Palkkatietoilmoituksen ja Työnantajan erillisilmoituksen avulla. Palkat ovat valmiita Tulorekisteri-ilmoittamiseen, kun niiden tila on Hyväksytty ja siitä eteenpäin. Lisää tietoa palkkojen tiloista löytyy täältä. Palkkojen ilmoittajalla tulee olla kaikki käyttöoikeudet Ilmoittamiseen, Tulorekisterin varmenteeseen ja Palkanlaskentaan.
Ilmoittamisen prosessi löytyy täältä.
Ilmoitusten korjaamisen ohjeet löytyvät täältä.
Lomalaskenta
Procountorissa on mahdollista ottaa käyttöön lomalaskennan automaatio. Lomalaskennan ohjeistus löytyy täältä.