Palkansaajalle päästään lisäämään poissaoloja valitsemalla kyseinen palkansaaja Palkansaajarekisterit-näkymällä ja painamalla Muokkaa poissoloja -painiketta.
- Poissaolot eivät vaikuta teknisesti palkanlaskentaan Procountorissa. Poissaolotietoja ei ole mahdollista ilmoittaa Procountorin kautta.
Poissaolon lisääminen
Näkymällä saa lisättyä uuden poissaolon Uusi poissaolo -painikkeella. Poissaolon saa tarvittaessa poistettua Poista poissaolo -painikkeella.
Alkupäivämäärä-kenttään annetaan poissaolon alkamispäivä. Tämä tieto on poissaolorivillä pakollinen tieto. Mikäli poissaolon päättyminen on tiedossa, annetaan se loppumispäivämäärä-kenttään.
Mikäli poissaololle on annettu loppumispäivämäärä, ohjelma laskee Päivät lkm-kenttään päivien lukumäärän yhteensä. Laskennassa huomioidaan kaikki kalenteripäivät ajanjaksolta.
Vähennettävät pv-kenttään voidaan antaa tieto palkattomien poissaolojen päivien määrästä.
Palkallinen poissaolo-kenttään annettu valinta vaikuttaa poissaolojen tyypin määrittelyyn. Tulorekisteri on määritellyt palkattomille ja palkallisille poissaoloille omat poissaolon tyypit eli poissaolokoodit. Palkallisuuden määrittely olennaista myös sen takia, että tunnetaan poissaolon vaikutus palkanlaskentaan.
Tyyppi-valikkoon päivittyy poissaolojen valintavaihtoehdot sen mukaisesti, onko kyseessä palkaton vai palkallinen poissaolo. Poissaolon tyypin avulla annetaan tietoa, minkälaisesta poissaolosta on kyse.
Lisätiedot-kenttään voidaan antaa vapaamuotoista lisätietoa poissaolosta.
Poissaolotietojen ilmoittaminen tulorekisteriin
Toistaiseksi Procountorista ei ole mahdollista lähettää poissaolojen tietoja tulorekisteriin. Poissaolotietojen ilmoittaminen on vapaaehtoista.
- Poissaolojen ilmoittamisesta lisää tietoa Tulorekiasterin sivuilta.
Poissaolot-näkymän vaikutus palkkalaskelmalle
Toistaiseksi Poissaolot-näkymään tallennetuista poissaoloista ei siirry tietoa palkkalaskelmalle.
Jos Poissaolot-näkymään on tallennettu palkallinen poissaolo, johon on merkitty vähennettävien päivien lukumäärä, näkyy tämä vähennettävien päivien lkm Uusi palkkalista-näkymällä. Toistaiseksi poissaolo ei kuitenkaan vaikuta palkkalaskelmaan mitenkään, vaan poissaolo tulee itse lisätä palkkalaskelmalle.
Poissaolon käsittely palkkalaskelmalla
Palkansaajan ansioihin vaikuttavia poissaoloja käsitellään palkansaajan palkkalaskelmalla. Palkkalaskelmasta muodostetaan palkkatietoilmoitus, jolla annetaan tietoa palkansaajan tuloista tulorekisteriin.
Huomaathan myös, että kaikille poissaolokoodistossa oleville poissaolon tyypeille ei ole olemassa omaa tulolajia. Esimerkiksi lomapalkalle, sairausajan palkalle, koulutusajan palkalle tai kertausajan palkalle ei ole omaa tulolajia. Tämä on tulorekisterin linjaus, josta voi lukea lisää täältä.
Procountorin palkkalajien luettelosta löytyy edellä mainituille poissaoloille omat palkkalajit, jotka on kohdistettu Aikapalkka-tulolajiin. Voit siis eritellä poissaolojen tyypit palkkalaskelmalla käyttämällä eri poissaoloihin niille varattua palkkalajia.