Palkanlaskennan käyttöönotto aloitetaan määrittelemällä Procountor-ympäristöön palkanlaskennassa tarvittavia perustietoja.
Perustiedot määritellään ohjelman päävalikon Hallinta-osiossa. Palkanlaskentaan liittyviä ohjauksia tehdään Hallinta-osion kolmessa eri kohdassa:
- Yrityksen tiedot
- Palkanlaskennan tiedot
- Kirjanpidon tiedot
Yrityksen tiedot
Tietojen määrittämisessä voidaan hyödyntää Procountorin ohjattua käyttöönottoa, joka listaa tehtävät toimenpiteet. Ohjatun käyttöönoton myötä myös tärkeät palkanlaskennan ohjaukset tulee tehtyä.
- Perustiedot -näkymälle annetaan mm. yrityksen nimi, y-tunnus ja osoitetiedot. Nämä tiedot ovat olennaisia tulon maksajan tietoja, jotka siirtyvät myös palkkatietoilmoituksella tulorekisteriin.
- Pankkiyhteydet -näkymälle määritellään yrityksen pankkiyhteydet. Procountor-ympäristöstä voidaan maksaa palkkoja sen jälkeen, kun pankki on käsitellyt pankkiyhteysvaltuutuslomakkeen ja avannut pankkipalvelut Procountorin tietokanavaan. Lisätietoa pankkiyhteyksistä löydät täältä.
- Käyttöasetukset -näkymällä voidaan määritellä Procountorin toiminnallisuuksia.
Palkkatietojen ilmoitusten lähettämistä varten ilmoittajalla tulee olla käytössään varmenne ja käyttöoikeus varmenteen käyttöön. Tästä varmenteesta on koottu oma ohjeistus, johon suosittelemme tutustumaan täältä.
Tutustu Yrityksen tiedot -ohjeeseen, jossa on tarkasti kuvattu, mitä tietoja tulee täydentää palkanlaskentaa aloittaessa.
Palkanlaskennan tiedot
- Palkkojen perustiedot-näkymässä määritellään TyEL- ja tapaturmavakuutusten sopimukset ja niiden maksuprosentit. Lisäksi näkymässä annetaan tarvittaessa palkkatietoilmoituksella annettavia maksajan lisätietoja. Vakuutussopimusten tiedot ovat olennainen osa palkansaajan palkkatietoja. Tutustu Palkkojen perustiedot -ohjeeseen, jossa annetaan tarkat ohjeet tietojen täyttämiseen.
- Palkkakaudet -näkymässä voidaan määritellä palkkakaudet, joita hyödynnetään uusien palkkalistojen muodostamisessa. Tarkempaa tietoa palkkakausista löydät täältä.
- Palkkaperustepohja -näkymässä voidaan määritellä sellainen mallipohja, jota voidaan hyödyntää useiden henkilöiden palkkaperusteiden muokkauksessa. Tutustu palkkaperustepohjien hyödyntämiseen täällä.
Olethan muistanut hankkia työnantajan eläkevakuutuksen?
TYEL-vakuutus eli työnantajan eläkevakuutus on lakisääteinen eläkevakuutus, jonka työnantajan tulee ottaa työntekijöilleen. Vakuutus kannattaa ottaa heti, kun vakuuttamisvelvollisuus täyttyy. Alla olevasta linkistä löydät lisää tietoa vakuuttamisvelvollisuudesta.
Kirjanpidon tiedot
Procountorissa jokaisesta palkkalaskelmasta muodostuu erillinen kirjanpitosivu. Palkkojen kirjanpidon ohjauksia voidaan määritellä sen jälkeen, kun käyttöasetuksissa on otettu käyttöön asetus "palkkojen tiliöinti". Suosittelemme, että palkkalaskelmat tiliöidään oletuksena palkkariveittäin.
Palkkojen oletustiliöinnit -näkymällä voidaan määritellä ne kirjanpitotilit, joille palkkalajeista muodostuvat kirjanpidon viennit ohjautuvat.
Palkkojen kirjanpidon muodostumiseen ei ole välttämätöntä tehdä muokkauksia palkanlaskennan käyttöönoton yhteydessä, mutta on hyvä tietää, mistä mahdolliset ohjaukset voidaan tarvittaessa toteuttaa.