Ohjeessa kuvataan työkorvauksen ohjauksia. Työkorvauksen käsittely voi vaihdella tapauskohtaisesti, joten ohjeessa esitetyn esimerkin tavoite on kuvata toiminnallisuutta ohjausten taustalla.
Työkorvaus-palkkalajin ohjaukset
Tulorekisterin määrittelemässä Työkorvaus-tulolajissa on valmiiksi määritys, että kyseinen tulolaji ei kuulu sosiaalivakuutusmaksujen piiriin.
Työkorvauksen saajan palkkatiedot
Työkorvaus-palkkalaji on ohjattu vastaamaan tulorekisterin Työkorvaus-tulolajia, joka oletuksena kuulu ennakonpidätyksen piiriin. Työkorvaus-tulolajin oletusohjausten takia työkorvauksen saajalta ei tule pidätetyksi työttömyysvakuutusmaksua eikä työntekijän TyEL-maksua.
Mikäli palkkaperusteelle lisättäisiin jokin vakuutusten piiriin kuuluva palkkalaji työkorvauksen lisäksi, tästä erikseen lisätystä palkkalajista lasketaan työttömyysvakuutusmaksun ja työntekijän TyEL-maksun osuus kyseisille vakuutusten rivitiedoille.
Kun työntekijän Palkkatiedot-näkymällä rastitetaan Matkakustannusten korvausten käsittely -kohdassa valinta Työkorvauksen saaja, ohjautuvat palkkalaskelmalla kaikki työkorvauspalkkalajit ja kilometrikorvaus-, päiväraha- ja ateriakorvaus-palkkalajit tulorekisterin tulolajille Työkorvaus.
Kun valitaan Procountorista palkkalajin Työkorvaus, kyseessä on ennakonpidätyksen alainen palkkalaji, josta ei automaattisesti peritä vakuutuksia. Tämä palkkalaji on yhdistetty tulorekisterin tulolajiin Työkorvaus. Tapauksessa, jossa Matkakustannusten korvausten käsittely -kohdassa on valinta Työkorvauksen saaja, myöskin matkalaskun tuotteilla/palkkalajeilla (km-korvaus, päiväraha ja ateriakorvaus) kohdistuu tieto tulorekisteriin työkorvauksena ja korvaukset eivät ole ennakonpidätyksen alaisia.
Vakuuttamisen poikkeustilanteet
Työkorvaus-palkkalajin osalta vakuutuksen poikkeustilanteen määrittely ei ole tarpeellista, sillä Työkorvaus-palkkalajiin on jo määritelty vakuutusten ohjaukset. Työkorvaus-palkkalaji ei oletuksena kuulu sosiaalivakuutusten piiriin.
Mikäli työnantaja ei vakuuta työntekijää muidenkaan palkkalajien osalta, tulisi tarvittavat vakuutusten poikkeustilanteet rastittaa palkkalaskelmalla tai palkkaperusteella. Valitsemalla työntekijän peruspalkaksi Työkorvaus, ohjelma ei määritä vakuutuksen poikkeustilanne -valintoja, muiden palkkalajien osalta. Kyseisten valintojen tekemisessä tulisi käyttää erityistä harkintaa.
- Työkorvaus-palkkalaji toimii vakuuttamisen poikkeustilanne -valinnoista huolimatta aina Tulorekisterin oletusohjausten mukaisesti eli se ei ole vakuutusten alainan palkkalaji. Vakuutusten poikkeustilanteilla vaikutetaan niihin palkkalajeijin, jotka muussa tapauksessa olisivat vakuutusten alaisia.
Kun Vakuuttamisen poikkeustilanteet -kohdasta jätetään valinnat rastittamatta, palkkaperusteelle ja palkkalaskelmalle voidaan tarvittaessa lisätä sellaisia palkkalajeja, joissa on vakuuttamisvelvollisuus. Palkkatiedot-näkymällä voidaan määritellä vakuutussopimukset näitä palkkalajeja varten ja sen jälkeen palkkaperusteella vakuutusten käsittely tapahtuu palkkalajikohtaisesti.
Henkilön Palkkatiedot-näkymällä Vakuuttamisen poikkeustilanteet -kohdassa määritetyt ohjaukset ovat vahvempia kuin palkkalajin omat vakuutusohjaukset. Mikäli siis asetat vakuuttamisen poikkeustilanteen, jossa esimerkiksi estetään TyEL-vakuutuksen käsittely, tämä ohjaus koskee kaikkia henkilön palkkaperusteelle ja palkkalaskelmalle lisättyjä palkkalajeja. Vakuutuksen poikkeuksen ohjaus estää kokonaan esimerkiksi TyEL-rivin muodostumisen palkkaperusteelle ja siten myöskään yhdestäkään palkkaperusteelle lisätystä palkkalajista ei pidätetä TyEL-vakuutusta.
Mikäli palkansajaa ei missään tapauksessa vakuuteta YEL, MyEL tai TyEL vakuutuksella voidaan vakuutukseksi valita Ei käytössä, joka asettaa kaikki vakuutuksen poikkeustilanteet automaattiseti päälle. Tässä tapauksessa Tulorekisteriin ei ilmoiteta mitään vakuutussopimusta ja mistään palkkalajista ei lasketa vakuutuksia.
Vakuutuksen valinnassa tulee käyttää erityistä harkintaa ja tarvittaessa kysyä Tulorekisteristä, miten tietyssä käyttötapauksessa tulee toimia.