Palkkalajit ja tulolajit
Procountorin palkanlaskennassa käytetään palkkalajeja, jotka kohdistuvat tulorekisterin tulolajeihin 200-, 300- ja 400-sarjoista. Kaikki Procountorissa käytettävät palkkalajit ja niiden tiedot (ml. koodi, kohdistus tulolajiin sekä Procountorin vanhan palkkaosion vastaava palkkalaji) löytyvät tältä ohjekirjasivulta sekä palkkalajirekisteristä.
Procountorin palkkalajit on valmiiksi kohdistettu tulolajiin, joten kohdistuksia ei tarvitse tehdä itse. Palkkalajissa on kaikki ilmoittamisen kannalta oleellinen tieto valmiina.
Palkkalaskelmasta muodostetaan Procountorissa palkkatietoilmoitus, joka noudattaa tulorekisterin ilmoitustapa 2:sta. Procountorissa ei ole 100-sarjan tulolajeja, eikä näin ollen Procountorista voida ilmoittaa palkkatietoja ilmoitustavalla 1.
Palkkalajin valinta
Palkkalajien valinta aloitetaan tutustumalla tulorekisterin tulolajeihin. Kun tiedossa on tulolaji, jota halutaan käyttää, etsitään Procountorista kyseiseen tulolajiin kohdistettu palkkalaji.
Samaan tulorekisterin tulolajiin on usein kohdistettu useampi palkkalaji. Tällöin tarkistetaan kunkin palkkalajin tiedot (esim. kuuluuko eri vakuutusten piiriin, sisältääkö automaattista laskentaa) ja valitaan palkanlaskennan toteuttamisen kannalta sopivin palkkalaji.
Huomioithan, että Tulorekisteriin ei voi ilmoittaa negatiivisia tulolajeja. Tämä tarkoittaa, että tulolajien summa tulisi olla positiivinen tai nolla. Poikkeuksena Ennakonpidätys, Lähdevero, Työntekijän sairausvakuutusmaksu, Työntekijän työeläkevakuutusmaksu, Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu.
Mikäli palkkalaskemalla on useampi palkkalaji, joka kohdistuu samaan tulolajiin tulisi näiden palkkalajien yhteissumma olla positiivinen tai nolla, niillä tulisi myöskin olla sama ansaintajakso tai ei ansaintajaksoa määritettynä. Laskelmalla käytetyt samaan tulolajiin kohdistuvat palkkalajit, yhdistetään palkkatietoilmoitukselle vain, jos päivämäärätiedot ovat yhteneväiset. Tarkistathan vielä palkkatietoilmoituksen lähettämisen yhteydessä, että ilmoitukselle ei tule negatiivisia tulolajirivejä.
Alle on listattu muutama keskeinen ohje tulolajeista ja tulorekisteristä (linkit aukeavat vero.fi:hin):
- Palkkojen tulolajit (sivu sisältää linkit Procountorin käyttämiin tulolajisarjoihin 200, 300 ja 400)
- Tulolajien erityistilanteet (listaus tyypillisimmistä suorituksista, joille ei suoraa löydy omaa tulolajia tulorekisteristä)
- Palkkalajien kohdistaminen (ohjeistus korotus- ja lisäosien yhdistämisestä tulolajeihin, esim. kun maksettu suoritus soveltuu samanaikaisesti useaan tulorekisterin tulolajiin)
- Yksityiskohtaiset tulorekisterin ohjeet (yksityiskohtaisia ohjeita erilaisista palkanlaskennan ja ilmoittamisen tilanteista)
- Dokumentaatio: Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet (dokumenttia on käytetty Procountorin ohjelmistokehityksessä palkkalajien kohdistuksessa)
Palkkalajin vakuutusohjaukset
Procountorin palkkalajeihin on vakioidusti rakennettu tulolajikohtaiset vakuuttamisen ohjaukset. Vakuuttamisen ohjauksia ei siis tehdä palkkalajiin itse, vaan palkkalajissa on vakuutusohjaukset valmiina. Palkanlaskijan tuleekin kiinnittää huomiota Procountorin palkkalajien luettelossa myös palkkalajia koskeviin vakuutusohjauksiin.
Ohjekirjaan on tehty oma ohjesivu, jossa kuvataan Procountorin palkkalajin vakuutusohjauksen toteutumista. Tutustu ohjeeseen täältä.
Esimerkki palkkalajin valinnasta: Iltalisä
Alla olevassa kuvassa on kuvattu tilannetta, jossa palkanlaskennassa halutaan käsitellä iltavuorolisää.
Palkkalajirekisteristä haetaan tulolajin perusteella sellaisia palkkalajeja, jotka on kohdistettu Iltavuorolisä-tulolajiin. Tämä onnistuu esim. käyttämällä tulolajin koodia hakuehtona. Tämän jälkeen valitaan Procountorin palkkalajeista sopivin palkkalaji ja siirretään se palkkaperusteelle tai palkkalaskelmalle.
Tulorekisteri kuvaa 207 Iltavuorolisä-tulolajia s: "Vuorotyökorvaus, joka maksetaan iltavuorosta. Iltavuorolisästä toimitetaan ennakonpidätys ja maksetaan työnantajan sosiaalivakuutusmaksut. "
Procountorin palkkalajien luettelosta löytyy kolme erillistä Iltavuorolisä-palkkalajia, jotka kaikki on kohdistettu samaan tulolajiin 207 Iltavuorolisä. Palkkaperusteelle tai palkkalaskelmalle valitaan käytettäväksi se palkkalaji, joka on toiminnallisuudeltaan tilanteeseen sopiva.
- Iltavuorolisä 15%-palkkalajiin on tehty automaattista laskentaa taustalle. Mikäli tämä palkkalaji valitaan palkkaperusteella tai palkkalaskelmalle, palkkalaji laskee automattisesti iltavuoron arvoa prosenttiperusteisesti.
- Iltavuorolisä-palkkalajissa ei ole automaattista laskentaa lainkaan, joten tälle palkkalajille annetaan arvo Hinta-kenttään palkkaperusteella tai palkkalaskelmalla.
- Sunnuntai-iltavuorolisä-palkkalajissa ei myöskään ole automaattista laskentaa, joten palkkalajille annetaan arvo Hinta-kenttään palkkaperusteella tai palkkalaskelmalla. Sunnuntai-iltalisälle löytyy oma palkkalaji Procountorista, jotta sunnuntaina ja arkena maksetut iltalisät voidaan erottaa toisistaan palkkaraporteilla palkkalajin avulla.
Tulolajit, joita ei ole toteutettu Procountoriin
Alla olevassa taulukossa on listattu ne palkkalajit, joita ei ole toteutettu Procountoriin. Jos kyseisiä palkkalajeja tulisi käyttää palkanlaskennassa, tulee palkat laskea muuta kautta.
Koodi |
Selite
|
309 |
Henkilöstörahastosta nostettu rahasto-osuus ja ylijäämä (veronalainen 80%) |
312 |
Kunnaneläinlääkärin toimenpidepalkkio |
319 |
Omaishoitajan palkkio |
337 |
Työnantajakohtaisen sairaskassan maksama täydennyspäiväraha |
354 |
Yksityisen hoidon tuen kuntalisä |
355 |
Yksityisen hoidon tuki (palkka) |
356 |
Yksityisen hoidon tuki (työkorvaus) |
403 |
Luottamushenkilömaksu |
410 |
Työnantajan maksaman kollektiivisen lisäeläkevakuutuksen maksu |
411 |
Työnantajan maksaman kollektiivisen lisäeläkevakuutuksen työntekijältä peritty osuus |