Ohjeessa käsitellään TyEL-ohjauksia kokonaisuutena. Tarkoitus on antaa yleiskuva, miten eri näkymille annetut TyEL-ohjaukset vaikuttavat lopulta palkkalaskelmalla vakuutusten käsittelyyn.
Ohjeessa käsitellään tilanne, jossa palkansaaja kuuluu TyEL-vakuutuksen piiriin ja palkkalaskelmalle halutaan normaali TyEL-käsittely.
Procountor osaa huomioida automaattisesti henkilön iän tai palkkalaskelman palkkasumman alarajan vaikutukset TyEL-vakuutukseen.
Ohjeessa käsitellään TyEL-ohjausten tekemistä tilanteessa, jossa työnantajan työeläkevakuutuslaitoksena on KEVA.
TyEL-ohjaukset Procountorissa
Alla olevassa kuvassa on kuvattu tavallista tilannetta, jossa palkansaaja kuuluu TyEL-vakuutuksen piiriin. TyEL-ohjausten avulla pyritään siihen, että palkkalaskelmalla työntekijältä pidätetään TyEL-maksun osuus ja työnantajalle muodostuu TyEL-maksun jaksotus. TyEL-sopimuksen määrittelyn avulla palkkatietoilmoitukselle saadaan nousemaan kaikki tarpeelliset vakuuttamisen tiedot.
Palkkojen perustiedot -näkymä
Palkkojen perustiedot näkymä löytyy kohdasta: Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Palkkojen perustiedot.
Palkkojen perustiedot: Työnantajan TyEL-maksuprosentti
Päivitä yrityksen oma maksuprosentti Työnantajan maksuprosentti -kenttään. Kentässä olevat arvot ovat suuntaa antavia eivätkä vastaa yrityksen todellista maksuprosenttia. Selvitä yrityksesi maksuprosentti yrityksen omalta vakuutusyhtiöltä.
Palkkojen perustiedot: TyEL-sopimuksen tiedot
Työeläkkeeseen liittyvien ohjausten tekeminen aloitetaan hallinnan valikosta Palkkojen perustiedot-näkymästä, jonne annetaan tietoa vakuutussopimuksesta ja työnantajan vakuutusmaksujen maksuprosenteista. Huomaathan, että tässä esimerkissä kyseinen yhtiö kuuluu KEVAn piiriin.
Kun vakuutusyhtiöksi on valittuna KEVA tulisi kyseisestä näkymästä täyttää myöskin yhtiön aliorganisaation tunniste. Tämä kenttä tulee pakolliseksi vakuutusyhtiön valinnan jälkeen.
Palkkatiedot -näkymä
Palkkatiedot-näkymä löytyy kohdasta: Palkat > Palkansaajarekisteri > Valitse palkansaaja > Palkkatiedot.
Palkkatiedot: KEVA vakuutusyhtiönä ja työsuhteet
Tämän jälkeen TyEL-ohjausten tekemistä jatketaan Palkkatiedot-näkymässä, jossa kerrotaan juuri tiettyyn palkansaajaan liittyvät ohjaukset. Kun yhtiö kuuluu KEVAn piiriin sen on tehtävä KEVAan liittyviä ohjauksia myöskin palkansaajan palkkatiedoissa. Työsuhteet kohtaan tulisi lisätä Keva sarakkeeseen täppä ja tämän jälkeen Rekistreöinnin peruste kenttään enintään 80 merkkinen perustelu rekisteröinnille. Mikäli palkansaajan työsuhde on päättynyt tulisi myöskin määrittää Työsuhteen päättymisen syy.
Palkkatiedot: TyEL-vakuutuksen ja sopimuksen määrittely
Palkansaajalle valitaan eläkevakuutuksen tyypiksi TyEL ja se aktiivinen TyEL-sopimus, jonka piiriin palkansaaja kuuluu.
Tulorekisterin myötä myös tilapäiselle työnantajalle on annettava tieto TyEL-vakuutusyhtiöstä ja sopimusnumero. Tilapäiselle työnantajalle pyydetään eläkevakuutusyhtiöstä geneerinen vakuutussopimuksen numero. Mikäli tarvitset geneeristä vakuutussopimusnumeroa otathan yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi.
Palkkatiedot: Vakuuttamisen poikkeustilanteet:
Kun tavoitteena on saada palkkaperusteelle ja palkkalaskelmalle TyEL-vakuutus mukaan, niin tässä tilanteessa Palkkatiedot-näkymällä vakuuttamisen poikkeustilanteet jätetään tyhjäksi.
Tutustu vakuuttamisen poikkeustilanteen määritysten vaikutuksiin täältä.
Palkkaperuste -näkymä
Palkkaperuste-näkymä löytyy kohdasta: Palkat > Palkansaajarekisteri > Valitse palkansaaja > Palkkaperuste.
Palkkaperuste-näkymässä päästään luomaan palkansaajalle sopiva palkkalaskelman mallipohja. Palkkaperusteelle muodostuu automaattisesti peruspalkka-rivitieto sen perusteella, mitä henkilön Palkkatietoihin on peruspalkasta määritelty. Lisäksi palkkaperusteelle voidaan itse lisätä palkkalajeja Lisää palkkalaji -painikkeesta. Palkkaperusteelle kannattaa lisätä valmiiksi sellaisia palkkalajeja, joita tarvitaan usein palkkalaskelmalla, esim. matkapuhelinetu, säännöllisesti toistuvat lisät tai jokin muu palkanosa.
Palkkaperuste: Palkkalajissa TyEL-ohjaus valmiina
Uudessa palkkaosiossa palkkalajeihin on rakennettu vakuutusten ohjaukset valmiiksi sen mukaisesti, mihin tulorekisterin tulolajiin palkkalaji kohdistuu.
Esimerkiksi Procountorin Iltavuorolisä-palkkalaji on rakennettu siten, että se kohdistuu tulorekisterin tulolajiin 207 Iltavuorolisä. Tulorekisteri on myös jo valmiiksi määritellyt, että kyseinen tulolaji Itavuorolisä on oletuksena kaikkien sosiaalivakuutusten alainen (eläke-, työttömyys-, tapaturma ja sairausvakuutuksen alainen). Kun palkkaperusteelle tuodaan Iltavuorolisä-palkkalaji, tälle palkkalajille kirjatut ansiot otetaan huomioon TyEL-alaisen palkan laskennassa.
Alla olevassa kuvassa on kuvattu myös tilannetta, jossa palkansaajan palkkalaskelmalle on tuotu Irtisanomisajan korvaus-palkkalaji. Kyseinen palkkalaji ei kuulu sosiaalivakuutusten piiriin ollenkaan ja tämä ohjaus löytyy jo valmiina palkkalajin taustalta.
Samalla palkkaperusteella tai palkkalaskelmalla voidaan siis käsitellä useita vakuuttamisen näkökulmasta eri tavalla käyttäytyviä palkkalajeja.
Palkkaperuste: Työntekijän TyEL-maksun laskenta
Palkkalajissa on siis valmiina tieto, minkä vakuutusten piiriin kyseinen palkkalaji kuuluu. Palkkaperusteelle voidaan tuoda sekä sellaisia palkkalajeja, jotka kuuluvat TyEL-piiriin ja sellaisia palkkalajeja, jotka eivät kuulu TyEL-vakuutuksen piiriin. TyEL-alainen palkka lasketaan niiden palkkalajien arvon mukaan, jotka kuuluvat TyEL-vakuutuksen piiriin. TyEL-alaisen palkan perusteella lasketaan työntekijän ja työnantajan TyEL-maksun osuudet.
Palkkaperusteella rivitiedoissa näkyy työntekijän TyEL-maksun osuus. Jos jostain syystä palkkaperusteella ei näy automaattisesti muodostunutta työntekijän TyEL-maksun rivitietoa, tulee palata Palkkatiedot-näkymälle ja tarkastaa TyEL-ohjaukset.
Palkkaperuste-näkymässä ei näy työnantajan TyEL-maksun osuutta, vaan se tulee käsitellyksi vasta oikealla palkkalaskelmalla toteutuneiden palkkojen yhteydessä.
Palkkalaskelma -näkymä
Palkkalaskelma muodostuu palkkaperusteen tietojen perusteella. Palkkalaskelman tietoja muokataan siten, että palkkalaskelma vastaa toivottua. Palkkalaskelmalle voidaan lisätä palkkalajien hausta lisää palkkalajeja ja palkkaperusteelta tulleita rivitietoja voidaan muokata tarpeen mukaan.
Palkkalaskelma: Palkkalajissa TyEL-ohjaus valmiina
Palkkalajissa on siis valmiina tieto, minkä vakuutusten piiriin kyseinen palkkalaji kuuluu. Palkkalaskelmalle voidaan tuoda sekä sellaisia palkkalajeja, jotka kuuluvat TyEL-piiriin ja sellaisia palkkalajeja, jotka eivät kuulu TyEL-vakuutuksen piiriin. TyEL-alainen palkka lasketaan niiden palkkalajien arvon mukaan, jotka kuuluvat TyEL-vakuutuksen piiriin. TyEL-alaisen palkan perusteella lasketaan työntekijän ja työnantajan TyEL-maksun osuudet.
Palkkalaskelma: Työntekijän TyEL-maksu
Palkkalaskelman rivitiedoissa tulee automaattisesti käsiteltyä työntekijän TyEL-maksun pidätys. TyEL-pidätyksen arvo lasketaan vakioprosentilla palkkalaskelman TyEL-alaisten palkkojen perusteella. Jos palkkalaskelmalla käsitellään niin pientä palkkasummaa, että TyEL-alaraja alittuu, TyEL-maksua ei pidätetä ollenkaan.
Jos työntekijän TyEL-maksun arvoa halutaan muuttaa, voidaan palkkalaskelmalle nostaa palkkalajien hausta "TyEL-maksun oikaisu"-palkkalaji. Automaattisesti muodostuneeseen rivitietoon ei voida tehdä muutoksia, joten oikaisu-palkkalajiin syötetään korjaava arvo. Lopullinen laskelman TyEL-pidätyksen arvo on automaattisen rivitiedon ja oikaisu-rivin yhteissumma.
Palkkalaskelma: Työnantajan TyEL-maksu
Palkkalaskelma-näkymän alaosassa nähdään työnantajan TyEL-maksun osuus, joka on myös laskettu palkkalaskelmien rivitietojen perusteella automaattisesti. Työnantajan TyEL-maksun osuus muodostaa palkkalaskelman kirjanpitosivulle vakuutusjaksotuksen kirjauksen.
Oletuksena palkkalistan kaikilla laskelmilla käytetään työnantajan vakuutusmaksujen maksuprosentteina niitä prosentteja, jotka on määritelty hallinnan valikkoon Palkkojen perustiedot-näkymälle. Jos näitä prosentteja on kuitenkin painavasta syystä muokattava, voidaan muokkaus toteuttaa Uusi palkkalista-näkymällä juuri ennen palkkalaskelmien muodostamista.
Palkkalaskelma: TyEL-sopimuksen vaihtaminen
Palkkalaskelma-näkymän alaosassa on tieto, mikä TyEL-sopimus on henkilölle valittuna. TyEL-sopimusta voidaan vielä tarvittaessa vaihtaa Palkkalaskelma-näkymässä. Palkkalaskelmalle määritelty TyEL-sopimuksen tieto siirtyy palkkatietoilmoitukselle.
Mikäli TyEL-vakuutusyhtiö on vaihtunut pysyvästi, muistathan käydä vaihtamassa oikean TyEL-vakuutusyhtiön myös Palkkatiedot-näkymään.
Palkanlaskennassa voi tulla vastaan tilanne, jossa palkanlaskija saa vasta vähän myöhemmin tiedon, että TyEL-sopimus on vaihtunut. Tulorekisteriin on annettava tieto siitä, mitkä palkat kuuluvat mihinkin eläkevakuutussopimukseen, jotta eläkevakuutuslaitokset saavat tiedot oikein. Tässä tilanteessa vanhoja palkkatietoilmoituksia tulee korjata ja tämä korjaus voidaan toteuttaa palkkalaskelma-näkymällä.