Kaikki Procountorissa käytettävät palkalajit on luokiteltu eri palkkakategorioihin. Palkkakategoria toimii palkkalajien ja palkkaraporttien hakuehtona. Palkkakategoria itsessään ei ohjaa palkkalajin toiminnallisuutta.
Procountorin uuteen palkkaosioon toteutettu palkkalajien luokittelu mukailee Real-Time Economy Programin FIB-Palkkakoodistoa (Fully Integrated Payroll).
Palkkakategorioita on yhteensä seitsemän:
- Tehdyn työajan rahapalkat
- Muu verotettava ansio
- Luontoisedut
- Verovapaat erät
- Vero
- Nettovähennykset
- Informatiiviset erät
Nämä kategoriat voidaan jakaa kahteen yläluokkaan sen perusteella, käsitelläänkö kategoriaan kuuluvissa palkkalajeissa verotettavan ansion eriä vai muita eriä.
Tehdyn työajan rahapalkat
Tehdyn työajan rahapalkat -kategoriaan on pääsääntöisesti koottu peruspalkkoja, ylitöitä ja erilaisia lisiä koskevat palkkalajit. Lisäksi palkkakategoriasta löytyy muutamia myös muita rahapalkkoihin sopivia palkkalajeja, kuten provisiopalkka tai tuotantopalkka.
Muu verotettava ansio
Muu verotettava ansio -kategoriaan on koottu sellaisia palkanlaskennan eriä, jotka halutaan erottaa rahapalkoista, mutta kuuluvat verotettavaksi ansioksi.
Palkkakategoriasta löytyy tulosperusteiset erät, kuten tulospalkkiot ja bonukset. Vuosilomapalkat, lomarahat ja lomakorvaukset sekä palkallisten vapaapäivien palkkalajit löytyvät tästä palkkaluokasta. Työaikaan rinnastettavalta ajalta maksettavilla palkoilla viitataan mm. koulutusajan palkkaan, hälytysrahaan tai varallaolokorvaukseen.
Muut työtuloksi luettavat palkat voivat olla esim. kokouspalkkioita, aloitepalkkioita, palvelusvuosilisä, työpanokseen perustuva osinko tai urheilijan palkka.
Luontoisedut
Luontoiseduilla viitataan sellaisiin verotettaviin eriin, jotka eivät lisää maksettavan nettopalkan määrää, mutta ne lisäävät ennakonpidätyksenalaista ansiota. Luontoisedut on ryhmitelty omaan palkkakategoriaan.
Verovapaat erät
Verovapaat korvaukset on ryhmitelty omaan palkkakategoriaan. Nämä korvaukset on ilmoitettava palkkatietoilmoituksella tulorekisteriin, joten eriä voidaan käsitellä Procountorin palkanlaskennassa. Verovapaat korvaukset eivät kuitenkaan sisälly veronalaisiin ansioihin tai vakuuttamisen piiriin.
Vero
Procountoriin on toteutettu oma palkkakategoria pelkästään verojen käsittelyyn. Tämä palkkakategoria sisältää vain kolme verotukseen liittyvää palkkalajia: ennakonpidätyksen oikaisu, lähdeveron oikaisu ja ulkomaille maksettu vero.
Nettovähennykset
Nettovähennykset-palkkakategoriaan on koottu sellaisia palkkalajeja, jotka vähentävät palkkalaskelman nettopalkan määrää. Näiden vähennysten käsittelyssä tulee kiinnittää huomiota siihen, kohdistuuko kyseinen erä tulorekisterin määrittelemään tulolajiin vai ei.
Procountorin palkkalajeista löytyy myös sellaisia vähennettäviä eriä, joita ei tarvitse palkkatietoilmoituksella ilmoittaa tulorekisteriin. Näitä eriä on kuitenkin käsiteltävä palkansaajan palkkalaskelmalla joko työnantajan toimesta tai työntekijän pyynnöstä. Hyvä esimerkki on Ay-jäsenmaksu-palkkalaji, jota ei ilmoiteta tulorekisteriin, mutta palkansaajan pyynnöstä työnantajan tulee maksu pidättää palkasta ja tilittää liittoon.
Informatiiviset erät
Informatiiviset erät -palkkakategoriaan on koottu sellaisia palkkalajeja, joiden käsittelyssä on erityisiä piirteitä. Osaa informatiivisista palkkalajeista käytetään palkan laskelmisessa apuna ja osalla palkkalajeista annetaan tulorekisterin edellyttämiä tietoja.
Esimerkiksi vakuutuspalkka-palkkalajin avulla saadaan toteutettua työnantajan sivukulujen laskenta oikein ja vakuutuspalkan tiedot ilmoitettua tulorekisteriin.
Perusteeton etu -palkkalajia taas käytetään palkkatietojen korjausmenettelyssä apuna.
Lähdeverovähennys-palkkalajien avulla saadaan lähdeveroalaiseen ansioon tehtyä oikaisu, jotta lähdeveron määrä tulee lasketuksi oikein. Lisäksi tieto lähdeverovähennyksestä saadaan ilmoitettua tulorekisteriin palkkalajin avulla.