Tilikartta -näkymällä voidaan tarkastella ja muokata käytössä olevaa tilikarttaa.
Procountor -oletustilikartat
Uuden, perustettavan ympäristön tilikartaksi voidaan valita Perusta uusi ympäristö -näkymällä jokin seuraavista Procountorin oletusvaihtoehdoista:
- Procountor-oletustilikartta: uudistettu versio, joka sopii muun muassa osakeyhtiöille, toiminimiyrittäjille, elinkeinonharjoittajille, henkilöyhtiöille sekä osuuskunnille. Voit tutustua tilikartan sisältöön tämän Excel-tiedoston (otsikkorivit näkyvillä) tai tämän Excel-tiedoston (pelkkä tililista) avulla.
- Procountor-oletustilikartta (yhdistys): uudistettu versio, joka sopii erilaisille yhdistyksille ja säätiöille. Voit tutustua tilikartan sisältöön tämän Excel-tiedoston (otsikkorivit näkyvillä) tai tämän Excel-tiedoston (pelkkä tililista) avulla.
- Procountor-oletustilikartta (kiinteistö): uudistettu versio, joka sopii kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöille. Voit tutustua tilikartan sisältöön tämän Excel-tiedoston (otsikkorivit näkyvillä) tai tämän Excel-tiedoston (pelkkä tililista) avulla.
Tilikartta -näkymän muokkaamista voidaan tarvittaessa rajoittaa käyttäjäkohtaisesti käyttöoikeusasetusten Tilikartta ja oletusraportit -valinnalla.
Näkymän yleiskatsaus
Näkymän yläpalkin toiminnot
- Tallenna-painikkeella tallennetaan näkymällä tehdyt muutokset.
- Muokkaa useita käännöksiä -painikkeella siirrytään erilliselle näkymälle, jossa voidaan muokata tilikartan tilien nimien käännöksiä. Tarkempaa tietoa käännösten muokkaamisesta on saatavilla tämän otsikon alta.
- Näytä myynti- ja ostoreskontratilit -painikkeella määritetään ne tilit, joita käytetään Avoimien laskujen täsmäytysraportti -näkymällä. Tarkempaa tietoa tilien määrittämisestä on saatavilla tämän otsikon alta.
- Tuo-painikkeen alla on kaksi vaihtoehtoa, Tuo CSV-tiedosto ja Lataa tiedostopohja. Näiden toimintojen avulla tilikarttaa voidaan muokata tuomalla Procountoriin CSV-muotoinen tiedosto. Tarkempaa tietoa tilikartan sisäänluvusta on saatavilla tämän otsikon alta.
- Vie-painikkeen avulla tilikartta voidaan viedä joko HTML- tai CSV-muotoiseksi tiedostoksi. Tarkempaa tietoa tilikartan viennistä HTML- tai CSV-tiedostoksi on saatavilla tämän otsikon alta.
- Tasetilien asetukset tase-erittelylle -painikkeella siirrytään erilliselle näkymälle, jossa voidaan muokata asetuksia, joiden mukaan Automaattinen tase-erittely toimii Tase-erittely -näkymällä.
Tilikartta -osion valinnat
- Valitse kieliversio -alasvetovalikosta valitaan tilikartan kieliversio suomen, ruotsin ja englannin joukosta.
- Näytä käytössä olevat tilit -valinnalla määritetään, näytetäänkö tilien listauksessa käytössä olevat tilit. Käytössä oleva tili tarkoittaa sellaista tiliä, jolla on kirjanpidon kirjauksia ja/tai tiliä, joka on määritetty oletustiliksi jossakin Procountorin asetuksissa:
- Yleiset oletustiliöinnit
- Matka-/kululaskujen oletustiliöinnit
- Palkkojen oletustiliöinnit
- Tiliotteen oletustiliöinnit
- Viitesuoritusten oletustiliöinnit
- Verojen oletustiliöinnit
- Liikekumppanien oletustiliöinnit
- Myynti- ja ostoreskontratilit (johon päästään klikkaamalla Tilikartta -näkymän Näytä myynti- ja ostoreskontratilit -painiketta)
- Näytä käyttämättömät tilit -valinnalla määritetään, näytetäänkö tilien listauksessa käyttämättömät tilit. Käyttämätön tili tarkoittaa sellaista tiliä, jolla ei ole kirjanpidon kirjauksia ja/tai tiliä, jota ei ole määritetty oletustiliksi missään Procountorin asetuksissa:
- Yleiset oletustiliöinnit
- Matka-/kululaskujen oletustiliöinnit
- Palkkojen oletustiliöinnit
- Tiliotteen oletustiliöinnit
- Viitesuoritusten oletustiliöinnit
- Verojen oletustiliöinnit
- Liikekumppanien oletustiliöinnit
- Myynti- ja ostoreskontratilit (johon päästään klikkaamalla Tilikartta -näkymän Näytä myynti- ja ostoreskontratilit -painiketta)
- Näytä passiiviset tilit -valinnalla määritetään, näytetäänkö tilien listauksessa passiiviseksi asetetut tilit.
- Käytä tilikartan hierarkiaa oletuskirjanpitoraporteilta -valinnalla määritetään, missä muodossa tilikarttaa tarkastellaan ja muokataan.
- Jos valinta on aktivoitu, niin tilikartan rakenne on Oletuskirjanpitoraporttikaavat-näkymillä määritetyn rakenteen mukainen, eli tilit löytyvät eritasoisten väliotsikoiden ja tiliryhmien alta. Tällöin myös Vastaavaa-, Vastattavaa- ja Tuloslaskelma-rivien jälkeen näkymän alimpina riveinä esitetään Tilit, jotka eivät ole raportilla -nimiset rivit. Näiden rivien alta löytyvät sellaiset tilikartassa olevat tilit, joita ei ole valittu Oletuskirjanpitoraporttikaavat-näkymien raporttikaavan tilivalintoihin mukaan. Tarkempaa tietoa oletuskirjanpitoraporttikaavojen muokkaamisesta ja tilivalintojen tekemisestä on saatavilla erillisestä Oletuskirjanpitoraporttikaavat-näkymiä koskevasta artikkelista.
- Jos valintaa puolestaan ei ole aktivoitu, niin tilikartan rakenteena on vain Vastattavaa-, Vastaavaa- ja Tuloslaskelma-otsikointi: tilit ovat tällöin luetteloina näiden otsikoiden alla.
Tililuettelon painikkeet ja toiminnot
Lisää tili -painikkeella lisätään tilikarttaan uusia tilejä:
-
Tilin numero -kentässä määritetään lisättävän tilin numero. Annettu numero ei saa olla käytössä toisella tilillä. Jos annettu tilinumero on jo käytössä, muuttuu kenttä punaiseksi, eikä Tallenna-painikkeen painaminen onnistu. Tilinumero voi olla maksimissaan 8-numeroinen.
- Kun Tilin numero-kenttään on syötetty uusi tieto, näkymä kertoo, mihin tiliryhmään tilinumero kohdistuu. Jos lisättävä tilinumero ei ole minkään tiliryhmän alainen, tulee näytölle ilmoitus Oletuskirjanpitoraporteilla tili lisätään-kohdassa TILIT, JOTKA EIVÄT OLE RAPORTILLA, (raportin nimi). Tällöin tilivälin ulkopuolelle jäävä tili tulee käydä lisäämässä tiliväliin oletusraporttikaavanäkymällä (Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Oletusraporttikaavat > Tuloslaskelma ja tase).
- Pitkiä tilinumeroita voi syöttää Tilin numero -kenttään (esim. 5-numeroinen). Pitkä tilinumero ei automaattisesti putoa pois raportin tiliväleistä, vaan ainoastaan siinä tilanteessa, mikäli pitkän tilinumeron ensimmäiset numerot ovat samat / viimeinen numero on suurempi, kuin tilivälin viimeinen tili. Jos kaava on esimerkiksi [3000:31995], niin lisättävä tili 319909 sisältyisi kaavan tiliväliin ja tili 31996 ei sisältyisi tiliväliin.
- Tilin nimi -kentässä määritetään lisättävän tilin nimi. Uudelle tilille annettu nimi voi olla käytössä myös muilla tileillä: identtinen nimi jonkin toisen tilin kanssa ei estä uuden tilin luomista, kunhan tilin numero on kuitenkin yksilöllinen.
- Kopioi nimi alla oleviin käännöksiin -valinnalla määritetään, kopioidaanko Tilin nimi -kenttään määritetty nimi suoraan jonkin kielen käännökseksi vai ei. Eri kielten mukaisiin Käännös-kenttiin voidaan määrittää tilin nimi muilla kielillä.
- Annetut tiedot tallennetaan ja tilin lisäys viimeistellään Tallenna-painikkeella.
- Kun uusia tilejä lisätään tilikarttaan, tulee uusien tilien kohdistukset haluttuihin tuloveroilmoituksen kenttiin tehdä aina tilien lisäyksen jälkeen. Uudet tilit eivät kohdistu automaattisesti mihinkään tuloveroilmoituksen kenttään.
- Huomioitavaa on, että mikäli ympäristössä on vielä näkyvissä vanha Kirjanpitoraportit-näkymä, sekä uusi Kirjanpitoraportit -näkymä, Tilikartta -näkymän kautta lisättyjä uusia tileja ei saada näkyviin vanhoille kirjanpitoraporteille. Uuteen tilikarttaan lisätyt tilit saadaan näkyviin vain uusille kirjanpitoraporteille. Vanha Kirjanpitoraportit -näkymä on poistettu käytöstä versiopäivityksen 72 yhteydessä (21.1.2023).
Poista tili -painikkeella poistetaan tilejä tilikartasta:
- Poistettava tili tulee ensin valita tililistasta aktiiviseksi – Poista tili -painike on muutoin harmaana.
- Tiliä poistettaessa avautuu vielä erillinen vahvistusikkuna, jossa poistaminen vahvistetaan Kyllä-painikkeella.
- Valittua tiliä ei voi poistaa, jos tili on käytössä. Käytössä oleva tili tarkoittaa sellaista tiliä, jolla on kirjanpidon kirjauksia ja/tai tiliä, joka on määritetty oletustiliksi jossakin Procountorin asetuksissa:
- Yleiset oletustiliöinnit
- Matka-/kululaskujen oletustiliöinnit
- Palkkojen oletustiliöinnit
- Tiliotteen oletustiliöinnit
- Viitesuoritusten oletustiliöinnit
- Verojen oletustiliöinnit
- Liikekumppanien oletustiliöinnit
- Myynti- ja ostoreskontratilit (johon päästään klikkaamalla Tilikartta -näkymän Näytä myynti- ja ostoreskontratilit -painiketta)
- Jos käytössä oleva tili halutaan poistaa, tulee kaikki kyseisellä tilillä olevat kirjanpitotapahtumat siirtää jollekin toiselle tilille sekä ottaa poistettava tili pois kaikista yllä esitetyistä oletustiliöintiasetuksista.
Muokkaa tiliä -painikkeella muokataan olemassa olevia tilejä:
- Muokattava tili tulee ensin valita tililistasta aktiiviseksi – Muokkaa tiliä -painike on muutoin harmaana.
- Tilin numero -kentässä olevaa tilin numeroa ei voi muokata. Jos jonkin tilin numero halutaan vaihtaa, tulee tällainen toimenpide tehdä uuden tilin luomisen ja tarvittaessa tilin poistamisen kautta.
- Tilin nimi -kentässä muokataan tilin nimeä. Muokattu nimi voi olla käytössä myös muilla tileillä: identtinen nimi jonkin toisen tilin kanssa ei estä muutosten tallentamista.
- Kopioi nimi alla oleviin käännöksiin -valinnalla määritetään, kopioidaanko Tilin nimi -kenttään määritetty nimi suoraan jonkin kielen käännökseksi vai ei. Eri kielten mukaisiin Käännös-kenttiin voidaan määrittää tilin nimi muilla kielillä.
- Annetut tiedot tallennetaan ja tiliin tehdyt muutokset viimeistellään Tallenna-painikkeella.
Aseta passiiviseksi -painikkeella asetetaan tilejä passiiviseksi:
- Passiiviseksi asetettava tili tulee ensin valita tililistasta aktiiviseksi – Aseta passiiviseksi -painike on muutoin harmaana.
- Tilin passivointi tarkoittaa, ettei tiliä voi enää valita tositerivien kirjanpitotiliksi valittavien tilien luettelosta. Passiivisella tilillä olevat mahdolliset kirjanpidon kirjaukset kuitenkin säilyvät tilillä normaalisti, ja tili näkyy kirjanpidon raporteilla saldoineen.
- Passiiviseksi asetettu tili katoaa Tilikartta -näkymän tililistaukselta, jos Näytä passiiviset tilit -valinta ei ole aktiivinen. Passivoitu tili tulee näkyviin harmaana rivinä, kun Näytä passiiviset tilit -valinta aktivoidaan. Kun passiivisen tilin rivi valitaan tililistasta, voidaan tämä passiivinen tili palauttaa tarvittaessa aktiiviseksi Aseta aktiiviseksi -painikkeella: passivointipainike toimii siis aktivoimispainikkeena niiden tilien kohdalla, jotka ovat passiivisia.
- Jos passivoitavaksi valitaan sellainen tili, joka on asetettu oletustiliksi, niin asiasta huomautetaan ennen passivointia. Oletustilinä käytössä olevan tilin voi passivoida, mutta tiliä käytetään kuitenkin edelleen passivoinnin jälkeen oletustilinä niissä paikoissa, joissa kyseinen tili on määritetty oletustiliksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tilille voi muodostua edelleen kirjauksia oletustiliöintien kautta, vaikka kyseinen tili on passivoitu. Jos tämä halutaan estää, kannattaa passivoitavan tilin kaikki oletustiliöintimääritykset käydä poistamassa seuraavista paikoista:
- Yleiset oletustiliöinnit
- Matka-/kululaskujen oletustiliöinnit
- Palkkojen oletustiliöinnit
- Tiliotteen oletustiliöinnit
- Viitesuoritusten oletustiliöinnit
- Verojen oletustiliöinnit
- Liikekumppanien oletustiliöinnit
- Myynti- ja ostoreskontratilit (johon päästään klikkaamalla Tilikartta -näkymän Näytä myynti- ja ostoreskontratilit -painiketta)
Muokkaa useita käännöksiä -näkymä
Tilien käännöksiä voi muokata erillisellä Muokkaa useita käännöksiä -näkymällä, jolle siirrytään Tilikartta -näkymän yläpalkin Muokkaa useita käännöksiä -painikkeesta.
Taulukossa näytetään kaikki tilit sekä niiden englannin-, suomen- ja ruotsinkieliset käännökset. Procountorin oletustileillä on valmiit käännökset, joita voi tarvittaessa muokata suoraan tietyn tilin käännöskenttien sisältöä muuttamalla. Jos taas ympäristöön on perustettu uusia tilejä esimerkiksi vain suomenkielisillä nimillä, ei näiden tilien vastaavia englannin- ja ruotsinkielisiä käännöksiä luonnollisesti löydy valmiina käännöstaulukosta.
Muokattavia tilejä voi hakea Haku-kentän kautta syöttämällä tähän kenttään tilin numeron tai tilin nimen (tai vain osan tilin numerosta tai tilin nimestä). Taulukkoa voi myös suodattaa Suodatusehdot-alasvetovalikolla, josta voidaan valita näytettäväksi esimerkiksi vain sellaiset tilit, joilta puuttuu englanninkielinen käännös.
Taulukon oikean laidan Muokattu- ja Muokkaaja-sarakkeista nähdään viimeisin muokkaustieto rivikohtaisesti. Tarkempaa tietoa voidaan katsoa Näytä muokkaustiedot -painikkeen kautta, jolloin nähdään kunkin kielen käännöksen viimeisin muokkaaja ja muokkauksen aikaleima.
Käännöksiä voi muokata myös CSV-muotoisen tiedoston avulla. Olemassa olevat käännökset voi ensin viedä CSV-muotoiseksi tiedostopohjaksi Vie CSV-muodossa -painikkeella. Kun tähän tiedostoon on tehty tarvittavat käännösmuutokset (lisäämällä / muokkaamalla käännöksiä tilirivien eri käännösten sarakkeiden kohdalla oleviin soluihin), voidaan päivitetty tiedosto tuoda takaisin Tuo CSV-muodossa -painikkeella. Sisäänluvun yhteydessä näytetään yhteenveto muutosten määrästä ja mahdollisista virheellisistä riveistä.
Kun käännösmuutoksia on tehty (joko suoraan taulukkoa muokkaamalla tai CSV-tiedoston avulla), tallennetaan tehdyt muutokset näkymän ylälaidan Tallenna-painikkeella.
Myynti- ja ostoreskontratilien valinta
Tilikartta -näkymän ylälaidan Näytä myynit- ja ostoreskontratilit -painikkeen kautta voidaan määrittää Avoimien laskujen täsmäytysraportilla käytettävät reskontratilit:
Tilejä voi lisätä sekä myynti- että ostoreskontran puolelle Lisää-painikkeesta, josta avautuu tililistaus erilliseen ikkunaan. Tilejä voi vastaavasti poistaa Poista-painikkeella, kun vasemman laidan valintaruutu on aktivoitu poistettavien tilien kohdalta.
On huomioitava, ettei Yleiset oletustiliöinnit -näkymälle valittua myynti- ja ostoreskontratiliä voi poistaa – tästä syystä näiden tilien kohdalla vasemman laidan valintaruutua ei ole näkyvissä.
Tehdyt muutokset tallennetaan ikkunan alalaidan Tallenna-painikkeella.
Tilikartan muokkaaminen CSV-tiedoston avulla
Tilikartan muokkaamisessa on mahdollista käyttää apuna CSV-tiedostoa, jolla voidaan
- tuoda tilikarttaan kokonaan uusia tilejä
- sekä päivittää, muokata ja asettaa passiiviseksi jo olemassa olevia tilejä.
Tilien poistaminen tilikartasta ei ole CSV-tiedoston avulla mahdollista: kokonaan poistettavat tilit tulee siis poistaa suoraan Tilikartta -näkymän kautta.
Perusperiaatteeltaan CSV-tiedosto lisää, korvaa tai muokkaa tilejä rivitasoisesti kirjanpitotilin numeron perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavaa:
- Jos sisäänluettavassa CSV-tiedostossa on esimerkiksi vain kaksi riviä tilinumeroille 1001 ja 1002, jäävät kaikki muut tilikartassa olemassa olevat tilit ennalleen.
- CSV-tiedostossa annetut tilit 1001 ja 1002 määrityksineen lisätään tilikarttaan, jos tilikartassa ei ole vielä tilejä vastaavilla tilinumerolla.
- CSV-tiedostossa annetut tilit 1001 ja 1002 määrityksineen korvaavat tilikartassa olevat tilit 1001 ja 1002, jos nämä löytyvät tilikartasta jo ennalta. Jos esimerkiksi tilien nimet ovat CSV-tiedostossa erilaiset verrattuna tilikartassa oleviin nimiin, niin tilikartassa näkyvät nimet muuttuvat tiedoston sisäänluvun myötä CSV-tiedostossa määriteltyyn muotoon.
Muokattavan CSV-tiedoston luominen
Työstettävän CSV-tiedoston voi muodostaa kahdella tavalla:
Vaihtoehto 1: Klikataan yläpalkin Tuo-painiketta ja sen alta Lataa tiedostopohja -valintaa. Tähän tiedostopohjaan ei tule mukaan mitään tilikartassa olevia tilejä, vaan tiedosto on sarakkeiden otsikkoriviä lukuun ottamatta tyhjä.
Vaihtoehto 2: Klikataan yläpalkin Vie-painiketta ja sen alta CSV-valintaa. Avautuvaan ikkunaan tulee tehdä seuraavanlaiset valinnat kohtien 1 ja 2 osalta (kolmannella kohdan valinnat voi päättää itse):
- Kieli-alasvetovalikosta valitaan Kaikki.
- Vie-otsikon alta valitaan tililuettelona.
- Valinnat-osion valitaan CSV-tiedostoon tulevat tilit halutussa laajuudessa.
Tiedostopohjaan tulee mukaan kaikki Valinnat-osiossa valitut tilit omina riveinään. Kohtien 1 ja 2 valinnat takaavat sen, että tiedosto vastaa sarake- ja rivimuodoltaan tyhjää tiedostopohjaa, jolloin sen voi tuoda vaivattomasti takaisin sisään Procountoriin muokkausten tekemisen jälkeen.
Tiedoston muokkaaminen
Riippumatta siitä, kummalla tavalla CSV-tiedosto on luotu (ylempänä kuvatut vaihtoehdot 1 & 2), on tiedoston muokkaaminen suhteellisen yksinkertaista ja suoraviivaista, kunhan seuraavaksi esitettäviä reunaehtoja noudatetaan.
CSV-tiedostossa (myös tyhjässä tiedostopohjassa) on oletuksena ensimmäisenä rivinä sarakkeiden otsikkorivi, jota ei tarvitse poistaa tiedostosta ennen sisäänlukua – otsikkorivi jätetään huomioimatta automaattisesti, kun tiedosto tuodaan Procountoriin. Tiedoston ensimmäinen rivi ei myöskään saa olla tyhjä. Seuraavassa käydään läpi näiden sarakeotsikoiden kautta, miten tilikartan tietoja voi tuoda sisään CSV-tiedoston avulla:
- Account number: Tähän kenttään annetaan lisättävän tai muokattavan kirjanpitotilin numero. Taseen tilit ovat väliltä 1000-2999 ja tuloslaskelman tilit väliltä 3000-9999. Sallittuja arvoja ovat kaikki numerot väliltä 1000-99999999. Tämä tarkoittaa sitä, että tilinumero voi olla tarvittaessa jopa kahdeksannumeroinen, ja vastaavasti vähimmäisvaatimuksena on nelinumeroinen muoto. Tilinumero on pakollinen rivikohtainen tieto, jonka puuttuminen johtaa kyseisen rivin osalta virheeseen CSV-tiedoston sisäänluvun yhteydessä.
- Name: Tähän kenttään annetaan lisättävän tilin nimi. Tilin nimi on pakollinen rivikohtainen tieto, ja kenttään on annettava vähintään yksi merkki tai maksimissaan 255 merkkiä – kentän tyhjäksi jättäminen tai 255 merkin ylitys johtavat siis kyseisen rivin osalta virheeseen CSV-tiedoston sisäänluvun yhteydessä.
- Inactive: Tässä kentässä määritetään tarvittaessa tilin passivointi käyttämällä joko pientä x-kirjainta tai isoa X-kirjainta. Kun kenttä jätetään tyhjäksi, ei tiliä passivoida, jolloin se siis jää aktiiviseksi.
- Käännös ENG: Tässä kentässä määritetään tilin englanninkielinen käännös. Käännöksen määrittäminen ei ole pakollista. Jos käännös määritetään, on kenttään annettava vähintään yksi merkki ja maksimissaan 255 merkkiä.
- Käännös FIN: Tässä kentässä määritetään tilin suomenkielinen käännös. Käännöksen määrittäminen ei ole pakollista. Jos käännös määritetään, on kenttään annettava vähintään yksi merkki ja maksimissaan 255 merkkiä.
- Käännös SWE: Tässä kentässä määritetään tilin ruotsinkielinen käännös. Käännöksen määrittäminen ei ole pakollista. Jos käännös määritetään, on kenttään annettava vähintään yksi merkki ja maksimissaan 255 merkkiä.
Inactive- ja Käännös ENG/FIN/SWE -kenttien osalta on hyvä huomioida seuraavaa yksinkertaisen esimerkin avulla:
- Lähtötilanne on sellainen, että tilikartasta löytyy tilit 1001 ja 1002, jotka ovat passiivisia. Näillä tileillä on myös käännökset kaikille kielille (ENG/FIN/SWE).
- CSV-tiedoston rivit kohdistuvat tilikartassa oleviin tileihin Account number -kenttään annetun numeron perusteella.
- CSV-tiedoston avulla on tarkoitus muuttaa näiden tilien Name-kenttää, eli vain tilin nimeä. Muiden tietojen halutaan pysyvän ennallaan.
- Jotta muut tiedot (tilien passiivisuus & käännökset kaikille kielille) pysyvät ennallaan, tulee nämä tiedot määrittää CSV-tiedostossa Inactive- ja Käännös ENG/FIN/SWE -kenttiin.
- Jos Inactive- ja Käännös ENG/FIN/SWE -kentät jätetään CSV-tiedostossa tyhjäksi, tileistä tulee sisäänluvun jälkeen aktiivisia ja kaikki käännökset poistuvat tileiltä 1001 ja 1002.
CSV-tiedoston sisäänluku
Kun tarvittavat olemassa olevia tilejä koskevat muutokset ja/tai uusien tilien lisäykset on tehty CSV-tiedostoon, voidaan se lukea sisään Procountoriin Tilikartta -näkymän Tuo-painikkeen alta löytyvällä valinnalla Tuo CSV-tiedosto. Tiedosto valitaan erillisessä Tiedoston sisäänluku -ikkunassa:
Tiedoston valitsemisen jälkeen klikataan Jatka-painiketta. Tällöin avautuu vielä erillinen vahvistusikkuna, jossa on yhteenveto tiedoston sisältämistä riveistä ja mahdollisista virheistä. Sisäänluvun muutokset vahvistetaan Tuonti-painikkeella, jolloin CSV-tiedoston rivit päivittyvät tilikarttaan. Lopuksi muutokset tallennetaan näkymän ylälaidan Tallenna-painikkeella.
Jos tiedostossa on sekä hyväksytysti sisäänluettavia että virheellisiä rivejä, voidaan tiedoston hyväksytyt rivit tuoda sisään Procountoriin virheellisistä riveistä huolimatta: tällöin Tuonti-painikkeen painamisen jälkeen tilikarttaan päivittyy tiedot vain niistä CSV-tiedoston riveistä, joissa ei ole virheitä.
Kun uusia tilejä lisätään tilikarttaan, tulee uusien tilien kohdistukset haluttuihin tuloveroilmoituksen kenttiin tehdä aina tilien lisäyksen jälkeen. Uudet tilit eivät kohdistu automaattisesti mihinkään tuloveroilmoituksen kenttään.
Huomioitavaa on, että mikäli ympäristössä on vielä näkyvissä vanha Kirjanpitoraportit-näkymä, sekä uusi Kirjanpitoraportit -näkymä, Tilikartta -näkymän kautta lisättyjä uusia tileja ei saada näkyviin vanhoille kirjanpitoraporteille. Uuteen tilikarttaan lisätyt tilit saadaan näkyviin vain uusille kirjanpitoraporteille. Vanha Kirjanpitoraportit -näkymä on poistettu käytöstä versiopäivityksen 72 yhteydessä (21.1.2023).
Tilikartan vaihtaminen ympäristön perustamisen jälkeen
Jos ympäristö on perustettu väärällä tilikartalla, tulee tällaisessa tilanteessa perustaa kokonaan uusi ympäristö, johon valitaan perustamisvaiheessa varmasti se oikea, haluttu tilikartta. Ympäristön tilikarttaa ei voi vaihtaa jälkikäteen, kun ympäristö on jo perustettu.
Mikäli väärällä tilikartalla perustetussa ympäristössä on ehditty jo tehdä jotain toimenpiteitä (kuten erilaisten asetusten määrittäminen, rekisterien perustaminen, kirjanpidon tekeminen), tulee nämä vastaavat toimet tehdä uudestaan tähän uuteen, oikealla tilikartalla perustettavaan ympäristöön. On syytä huolehtia etenkin siitä, että mahdollinen virheellisen tilikartan ympäristöön asetettu pankkitili poistetaan Pankkiyhteydet-näkymältä, jotta kyseinen pankkitili voidaan asettaa myöhemmin uuteen ympäristöön.
Jos väärällä tilikartalla perustettu ympäristö on ehtinyt jo tuotantokäyttöön ja Apix Messaging Oy:n verkkolaskuosoitteet on ehditty aktivoida, tulee tällaisessa tilanteessa olla yhteydessä hallintoon osoitteessa hallinto@procountor.com. Selvyyden vuoksi tämän virheellisellä tilikartalla perustetun ympäristön nimeen voi käydä lisäämässä Perustiedot-näkymällä lisätiedoksi esim. "POISTETTAVA"-sanan. Hallinnolle lähetettävässä viestissä tulee kertoa, minkä niminen ympäristö pitää sulkea, ja minkä nimiseen ympäristöön (joka on perustettu myöhemmin oikealla tilikartalla) Apixin osoitteet ja tuotantokäyttö siirretään.