Procountorissa ei ole valmista marginaaliverotusmenettelyn toiminnallisuutta, mutta marginaaliverotuksen alaiset tapahtumat voidaan kirjata tässä ohjeessa kuvatuilla malleilla, jotka ovat seuraavat:
- Ensisijainen menettelytapa, jossa marginaaliverotuksen alaisten ostojen ja myyntien tulosvaikutusta oikaistaan laskennallisen arvonlisäveron määrällä sekä negatiivisen että positiivisen verokausikohtaisen voittomarginaalin syntyessä, ja jossa laskennallinen marginaaliverotuksen ALV-saaminen kirjataan negatiivisen voittomarginaalin syntyessä taseeseen.
- Toissijainen menettelytapa, jossa toteutetaan ainoastaan lopullinen, todellisen verovaikutuksen sisältävä kirjaus suoraan verokausikohtaisesta voittomarginaalista, kun se on positiivinen.
On hyvä muistaa, että ohjeen mallit (mukaan lukien ehdotukset käytetyistä tileistä & alempana esitettävistä uusista tilikarttaan lisättävistä tileistä) ovat vain esimerkkejä siitä, miten marginaaliverotusmenettelyn alaiset tapahtumat voidaan Procountorissa kirjata. Marginaaliverotusmenettelyyn voi liittyä esimerkiksi erilaisia toimialakohtaisia erityispiirteitä, jotka on hyvä varmistaa esimerkiksi Verohallinnosta ja/tai Kirjanpitolautakunnasta. Tämän ohjeen perusmalleja voi soveltaa ja muokata yritys- tai organisaatiokohtaisiin erityistilanteisiin haluamallaan tavalla.
Kaikki tässä ohjeessa olevat esimerkit kuvaavat tilanteita, joissa voittomarginaalista maksettava vero tulee lopulta nostaa Oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen kenttään numero 301 käyttäen myynnin Kotimaa-ALV-statusta ja ALV-prosenttia 24%.
Seuraavaksi ohjeessa käydään lyhyesti läpi muutama marginaaliverotusmenettelyn pohjustustoimenpide, jotka koskevat sekä ensisijaista että toissijaista menettelytapaa.
Raporttikaavan luominen
Tämän ohjeen esimerkit kuvaavat tilanteita, joissa marginaaliverotuksen alaisia ostoja ja myyntejä koskevia tapahtumia kirjataan juoksevasti kirjanpidossa useille eri tositteille. Raporttikaava on työkalu helpottaa näiden kirjausten myötä syntyvien verokausittaisten kokonaissaldojen hahmottamista ja voittomarginaalin laskemista. Jos taas marginaaliverotuksen alaisten tapahtumien saldot tuodaan kootusti verokausittain yhdelle tositteelle yksittäisinä vienteinä, ei raporttikaavan luominen ja alempana esitettyjen tuloslaskelman tilien perustaminen ole tällöin täysin välttämätöntä.
Alempana esitettävissä esimerkeissä marginaaliverotuksen alaiset ostot ja myynnit kirjataan juoksevaa kirjanpitoa tehdessä seuraaville tileille:
- 3400, Myynti, käytetyt tavarat ja taide-, keräily- ja antiikkiesineet
- 4150, Ostot, käytetyt tavarat ja taide-, keräily- ja antiikkiesineet
Näille tileille verokausittain kertyneet marginaaliverotuksen alaisten tapahtumien kokonaissaldot siirretään myöhemmin marginaaliverotusmenettelyä varten perustetuille uusille tileille (joista kerrotaan tarkemmin seuraavan otsikon alla). Raporttikaavan avulla voidaan verokausikohtaisesti hahmottaa siten helposti, onko verokauden voittomarginaali positiivinen vai negatiivinen.
Uuden raporttikaavan laatia esimerkiksi seuraavasti:
- Siirry Kirjanpitoraportit-näkymälle valitsemalla päävalikosta Kirjanpito > Kirjanpitoraportit.
- Klikkaa näkymän yläpalkin Raporttikaavat (uusi) -painikkeesta, jolloin siirryt Raporttikaavat-näkymälle.
- Paina Uusi-painiketta, ja valitse avautuvassa Valitse raporttipohja uudelle kaavalle -ikkunasta "Käytä tyhjää raporttipohjaa" -vaihtoehto. Vakiokaavan valinnalla ei ole periaatteessa merkitystä, sillä kaava tyhjennetään ja korvataan kohdassa 5. Paina Jatka-painiketta.
- Anna raporttikaavalle haluttu nimi Nimi-kenttään ja valitse tyypiksi Tuloslaskelma. Paina tämän jälkeen näkymän yläreunan Muokkaa tekstinä -painiketta.
- Avautuvassa ikkunassa näytetään vaiheessa 3 valitun vakiokaavan mukainen raporttikaava tekstimuodossa tai sitten tyhjä tieto, jos valittiin tyhjä raporttipohja. Tyhjennä ikkunan koko sisältö jos käytettiin jotakin muuta kuin tyhjää kaavapohjaa ja kopioi ikkunaan sitten oheinen teksti ja paina lopuksi Jatka-painiketta:
3400 Käytetyn tavaran myynti;;;;1;BALANCE;;false;true;false;true;false;false;3400;
4150 Käytetyn tavaran osto;;;;1;BALANCE;;false;true;false;true;false;false;4150;
Kuukauden voittomarginaali;;;;1;ROW_FUNCTION;;false;true;false;true;false;false;R1+R2;
Halutessaan laaditulle raporttikaavalle voi määritellä kielikäännökset, jos sama raportti halutaan ottaa sekä suomen, englannin tai ruotsin kielillä. Kielikäännökset pääsee määrittelemään klikkaamalla ensin Raporttikaava-näkymällä Näytä käännökset painiketta.
Tallenna raporttikaava lopuksi Tallenna-painikkeella. Kun kaava on tallennettu, tulee se valittavaksi Kirjanpitoraportit -näkymän hakuehtojen Kirjanpitoraportin tyyppi -valikkoon sille annetulla nimellä.
Uusien kirjanpitotilien perustaminen
Jotta edellisessä raporttikaavassa kuvatuille tileille 3400 ja 4150 verokauden aikana tehdyt kirjaukset saadaan käsitellyksi marginaaliverotuksen kirjauksia koskevilla tositteilla, tulee tilikarttaan lisätä kaksi uutta tiliä, tässä esimerkissä ne ovat seuraavat:
- 3410, Marginaaliverollinen myynti
- 4160, Marginaaliverolliset ostot
Mikäli marginaaliverotusmenettelyyn sovelletaan tässä ohjeessa alempana kuvattua ensisijaista menettelytapaa, tulee edellisten tilien lisäksi tilikartan taseen vastaavaa-puolelle perustaa tili laskennallisia arvonlisäverosaamisia varten:
- Esimerkiksi tili 1848, Laskennallinen marginaaliverotuksen ALV-saaminen
Ensisijainen menettelytapa
Tässä osiossa kuvataan esimerkkejä ensisijaisesta menettelytavasta, jossa marginaaliverotuksen alaisten ostojen ja myyntien tulosvaikutusta oikaistaan laskennallisen arvonlisäveron määrällä sekä negatiivisen että positiivisen verokausikohtaisen voittomarginaalin syntyessä, ja jossa laskennallinen marginaaliverotuksen ALV-saaminen kirjataan negatiivisen voittomarginaalin syntyessä taseeseen.
Negatiivinen tammikuun voittomarginaali
Yrityksellä on marginaaliverotuksen alaisia ostoja ja myyntejä tammikuussa seuraavalla tavalla:
- Marginaaliverotuksen alaiset myynnit, yhteensä 1 000,00 euroa
- Marginaaliverotuksen alaiset ostot, yhteensä 2 000,00 euroa
Myyntitapahtumat on kirjattu kirjanpitoon käyttäen Ei ALV-käsittelyä -ALV-statusta, jolloin niistä ei muodostu minkäänlaista ALV-vaikutusta:
Myös ostotapahtumat on kirjattu kirjanpitoon käyttäen Ei ALV-käsittelyä -ALV-statusta, jolloin niistä ei muodostu minkäänlaista ALV-vaikutusta:
Tässä esimerkissä tammikuulla on vain kaksi marginaaliverotuksen alaisten tapahtumien tositetta. Todellisuudessa tositteita voisi olla useampia, jolloin voittomarginaali nähdään helpoiten voittomarginaalin seurantaa varten perustetun raporttikaavan kautta:
Koska tammikuun voittomarginaali jää negatiiviseksi, ei tammikuulle muodosteta mitään sellaisia kirjauksia, joilla marginaaliverotuksen alaisten tapahtumien arvonlisäveroa nousisi OAV-ilmoitukselle maksettavaksi ALV-velaksi. Tammikuun negatiivisen marginaalin tilanteessa muodostetaan kuitenkin nyt seuraavanlainen tosite, jossa
- tyhjennetään juoksevien kirjausten kanssa käytettyjen tilien 3400 ja 4150 saldot tileille 3410 ja 4160,
- oikaistaan marginaaliverotuksen alaisten ostojen ja myyntien tulosvaikutusta laskennallisen arvonlisäveron määrällä, sekä
- siirretään negatiivisen voittomarginaalin ALV-saaminen taseen saamisiin.
Alla olevan kuvan voi klikata suuremmaksi, jolloin se avautuu täysikokoisena erilliseen välilehteen:
Tositteen rivien vientiselitteisiin on kirjoitettu olennainen tieto siitä, mikä on jokaisen rivin funktio:
- Ensimmäisellä neljällä rivillä (lukuun ottamatta tiliä 8890) tileille 3400 ja 4150 tammikuun aikana kirjatut saldot siirretään tileille 3410 ja 4160. Tilien 3410 ja 4160 kohdalla ALV-statukseksi on valittu Kotimaa ja ALV-prosentiksi 24%. Huomioitavaa on se, että myös ostoja koskevan rivin ALV-tyypiksi on valittu Myynti, jotta kaikki toisensa kumoavat kirjaukset nousevat ALV-laskelmalla ja OAV-ilmoituksella samaan kenttään. Näiden valintojen ideana on myös se, että laskennallisen arvonlisäveron osuus tulee automaattisesti vähennetyksi tuloslaskelmalla näkyvistä saldoista. Kyseiset kirjaukset eivät johda siihen, että OAV-ilmoitukselle välittyisi virheellisesti mitään saldoa, koska tositteella on tehty myös OAV-ilmoituksen saldojen oikaisukirjaus (josta kerrotaan tarkemmin seuraavaksi).
- Viimeisen kolmen rivin idea on se, että niiden avulla kirjataan tammikuun negatiivisen voittomarginaalin laskennallinen ALV-saaminen taseeseen oikaisten samalla tileille 3410 ja 4160 tehtyjen kirjausten ALV-vaikutus nollaksi. Esimerkkikuvassa on käytetty tiliä 3410, joka voi kuitenkin olla myös mikä tahansa muu tili: tälle tilille ei jää näiden kahden kirjauksen jälkeen mitään saldoa, koska Kp-arvo-sarakkeen saldot kumoavat toisensa.
Tammikuun tuloslaskelma näyttää kirjausten jälkeen seuraavalta:
Tuloslaskelmalle porautumalla nähdään myös kuukausittaisten tapahtumien veron perusteen ja arvonlisäveron osuuden yhteissummat, kun ne on kirjoitettu tositerivien vientiselitteisiin.
Tammikuun taseessa puolestaan näkyy laskennallisen ALV-saamisen kirjaus:
Koska yllä kuvatun tositteen ALV-vaikutus on lopulta täysin kumottu, ei tammikuun ALV-laskelmalle nouse luonnollisesti mitään saldoa:
Myöskään OAV-ilmoituksen ilmoitettaviin saldoihin ei välity tässä tilanteessa, mitään lukuja, kuten ei kuuluisikaan:
Kun OAV-ilmoituksen kentän 301 tietoja tarkastellaan tarkemmin Hae tiedot -painikkeen kautta, niin nähdään, että tammikuun marginaaliverokirjausten tositteella tehdyt toimenpiteet kumoavat summiltaan toisensa täysin, jolloin kenttään ei muodostu mitään saldoa (kuvan voi klikata suuremmaksi, jolloin se avautuu erilliseen välilehteen):
Lopputulos on tammikuun osalta siis se, ettei negatiivisesta voittomarginaalista muodostu mitään OAV-ilmoituksella näkyvää ALV-vaikutusta, ja negatiiviseen voittomarginaaliin sisältyvä laskennallinen ALV-saaminen on kirjattu taseeseen oikaisten samalla marginaaliverollisten tapahtumien tulosvaikutusta arvonlisäveron määrällä.
Positiivinen helmikuun voittomarginaali
Yrityksellä on marginaaliverotuksen alaisia ostoja ja myyntejä helmikuussa seuraavalla tavalla:
- Marginaaliverotuksen alaiset myynnit, yhteensä 4 000,00 euroa
- Marginaaliverotuksen alaiset ostot, yhteensä 700,00 euroa
Myyntitapahtumat on kirjattu kirjanpitoon käyttäen Ei ALV-käsittelyä -ALV-statusta, jolloin niistä ei muodostu minkäänlaista ALV-vaikutusta:
Myös ostotapahtumat on kirjattu kirjanpitoon käyttäen Ei ALV-käsittelyä -ALV-statusta, jolloin niistä ei muodostu minkäänlaista ALV-vaikutusta:
Tässä esimerkissä helmikuulla on vain kaksi marginaaliverotuksen alaisten tapahtumien tositetta. Todellisuudessa tositteita voisi olla useampia, jolloin voittomarginaali nähdään helpoiten voittomarginaalin seurantaa varten perustetun raporttikaavan kautta:
Helmikuulle kirjattujen tapahtumien voittomarginaali on 3 300,00 euroa. Koska tammikuun voittomarginaali oli -1 000,00 euroa, jää lopulta helmikuun voittomarginaaliksi 2 300,00 euroa, kun tammikuun tappiollinen marginaali otetaan laskennassa huomioon. Helmikuun marginaaliverokirjauksia varten luodaan seuraavanlainen tosite, joka on kätevintä muodostaa tammikuun tositteen pohjalle kopioimalla ylempänä esitetty tammikuun tosite.
Alla olevan kuvan voi klikata suuremmaksi, jolloin se avautuu täysikokoisena erilliseen välilehteen:
Tositteen rivien vientiselitteisiin on kirjoitettu olennainen tieto siitä, mikä on jokaisen rivin funktio:
- Ensimmäisellä neljällä rivillä (lukuun ottamatta tiliä 8890) tileille 3400 ja 4150 helmikuun aikana kirjatut saldot siirretään tileille 3410 ja 4160. Tilien 3410 ja 4160 kohdalla ALV-statukseksi on valittu Kotimaa ja ALV-prosentiksi 24%. Huomioitavaa on se, että myös ostoja koskevan rivin ALV-tyypiksi on valittu Myynti, jotta kaikki toisiinsa vaikuttavat kirjaukset nousevat ALV-laskelmalla ja OAV-ilmoituksella samaan kenttään. Näiden valintojen ideana on myös se, että laskennallisen arvonlisäveron osuus tulee automaattisesti vähennetyksi tuloslaskelmalla näkyvistä saldoista.
- Kolmen viimeisen rivin idea on se, että niiden avulla puretaan tammikuun negatiivisen voittomarginaalin laskennallinen ALV-saaminen taseesta siten, että tammikuun negatiivisen marginaalin myötä syntynyt laskennallinen ALV-saaminen tulee vähentämään tilille 3410 tehtyjen kirjausten myötä helmikuun positiivisesta voittomarginaalista maksettavaa ALV-velkaa. Esimerkkikuvassa on käytetty tiliä 3410, joka voi kuitenkin olla myös mikä tahansa muu tili: tälle tilille ei jää näiden kahden kirjauksen jälkeen mitään saldoa, koska Kp-arvo-sarakkeen saldot kumoavat toisensa.
Helmikuun tuloslaskelma näyttää kirjausten jälkeen seuraavalta:
Tuloslaskelmalle porautumalla nähdään myös kuukausittaisten tapahtumien veron perusteen ja arvonlisäveron osuuden yhteissummat, kun ne on kirjoitettu tositerivien vientiselitteisiin.
Helmikuun taseesta on puolestaan nyt poistunut laskennallisen ALV-saamisen kirjaus, joka sinne aiemmin tammikuun negatiivisen voittomarginaalin myötä tehtiin.
Helmikuun ALV-laskelma sisältää maksettavaa veroa, joka on seurausta tammikuun negatiivisen voittomarginaalin (-1 000,00 euroa) ja helmikuun positiivisen voittomarginaalin (3 300,00 euroa) yhteenlasketusta lopputuloksesta 2 300 euroa (2 300,00 / 1,24 – 2 300,00 = -445,16):
Kyseinen summa nousee edelleen helmikuun OAV-ilmoituksen kenttään 301:
Kun OAV-ilmoituksen kentän 301 tietoja tarkastellaan tarkemmin Hae tiedot -painikkeen kautta, niin nähdään, että helmikuun marginaaliveron kirjausten tositteella tehdyt kirjaukset aikaansaavat kolmen erillisen rivin kautta maksettavan loppusumman 445,16 euroa (kuvan voi klikata suuremmaksi, jolloin se avautuu erilliseen välilehteen):
Lopputulos on helmikuun osalta siis se, että helmikuulle on muodostettu OAV-ilmoitus, jossa on huomioitu tammikuun negatiivisen voittomarginaalin laskennallinen ALV-saaminen helmikuun voittomarginaalin ALV-velkaa vähentävänä eränä.
Positiivinen maaliskuun voittomarginaali
Yrityksellä on marginaaliverotuksen alaisia ostoja ja myyntejä maaliskuussa seuraavalla tavalla:
- Marginaaliverotuksen alaiset myynnit, yhteensä 2 200,00 euroa
- Marginaaliverotuksen alaiset ostot, yhteensä 900,00 euroa
Kuten tammi- ja helmikuun esimerkeissä, on tapahtumat kirjattu kirjanpitoon käyttäen Ei ALV-käsittelyä -ALV-statusta, jolloin niistä ei muodostu minkäänlaista ALV-vaikutusta.
Koska maaliskuun tilanteessa ei tarvitse huomioida nyt huomioida edellisen kuukauden negatiivista voittomarginaalia ja sen myötä syntynyttä laskennallista ALV-saamista, on maaliskuun marginaaliverokirjausten tekeminen suoraviivaisempaa. Raporttikaavan avulla selvitetty maaliskuun positiivinen voittomarginaali suuruudeltaan 1 300,00 euroa kirjataan seuraavanlaisella muistiotositteella (kuvan voi klikata suuremmaksi, jolloin se avautuu erilliseen välilehteen):
Kirjausten myötä tuloslaskelmalla näkyvät osto- ja myyntirivit sisältävät laskennallisen arvonlisäveron oikaisun samoin kuin tammi- ja helmikuun esimerkeissä. Tositteen luomisen jälkeen edetään ALV-laskelman & OAV-ilmoituksen muodostamiseen samoin kuin tammi- ja helmikuun esimerkeissä. Maaliskuun OAV-ilmoituksen kenttään 301 nousee saldoa 251,62 euroa, jonka muodostumisen tausta nähdään Hae tiedot -painikkeesta avautuvasta ikkunasta (kuvan voi klikata suuremmaksi, jolloin se avautuu erilliseen välilehteen):
Maksettavaksi veroksi muodostuu 251,62 euroa, joka on maaliskuun voittomarginaalin (1 300,00) maksettava vero: 1 300,00 / 1,24 – 1 300,00 = -251,62.
Toissijainen menettelytapa
Tässä osiossa kuvataan yksinkertainen esimerkkitilanne toissijaisesta menettelytavasta, jossa toteutetaan ainoastaan lopullinen, todellisen verovaikutuksen sisältävä kirjaus suoraan verokausikohtaisesta voittomarginaalista, kun se on positiivinen.
Mikäli raporttikaavan avulla selvitettävä voittomarginaali on negatiivinen, ei marginaaliverotuksen alaisia kirjauksia tehdä. Kun voittomarginaali taas on positiivinen, muodostetaan OAV-ilmoitukselle nouseva kirjaus.
Yrityksellä on marginaaliverotuksen alaisia ostoja ja myyntejä huhtikuussa seuraavalla tavalla:
- Marginaaliverotuksen alaiset myynnit, yhteensä 2 000,00 euroa
- Marginaaliverotuksen alaiset ostot, yhteensä 1 000,00 euroa
Huhtikuun voittomarginaaliksi muodostuu täten 1 000,00 euroa. Marginaaliverokirjauksista muodostetaan seuraavanlainen tosite (kuvan voi klikata suuremmaksi, jolloin se avautuu erilliseen välilehteen):
Kirjauksilla siirretään raporttikaavan kautta seurattujen tilien 3400 ja 4150 saldot tileille 3410 ja 4160 siten, että voittomarginaalin (1 000,00 euroa) rivillä käytetään ALV-statusta Kotimaa ja ALV-prosenttia 24%: tällöin tuhannen euron voittomarginaali jakautuu veron perusteeseen (806,45 euroa) ja tilitettävän veron osuuteen (193,55 euroa), joka nousee OAV-ilmoituksen kenttään 301 ALV-laskelman & OAV-ilmoituksen luomisen myötä.