Yleisyritys Oy myy kuluttaja-asiakkaille tavaroita ja palveluita toisiin EU-maihin, tässä tapauksessa Ruotsiin ja Saksaan. Myynti verotetaan ostajan maassa ja Yleisyritys Oy käyttää arvonlisäveron ilmoittamiseen ja maksamiseen arvonlisäveron erityisjärjestelmää.
Sen lisäksi, että ostajan maan arvonlisävero ilmoitetaan arvonlisäveron erityisjärjestelmän kautta, on Yleisyritys Oy:n tarve ilmoittaa nämä myynnit myös nollaverokannan alaisena liikevaihtona oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella Procountorin kautta.
Miten Kerttu Kirjanpitäjä saa Ruotsin ja Saksan alv-kannalla kirjatut myynnit nollaverokannan alaiseksi liikevaihdoksi eli 309-kenttään oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle?
Yleisiä huomioita Procountorin asetuksiin liittyen alkuun:
Jotta Yleisyritys Oy voi laskuttaa kuluttaja-asiakkaitaan Ruotsin tai Saksan alv-kannalla, on yritykselle kytketty käyttöön Procountorin asiakaspalvelun toimesta EU-maiden ALV-käsittelysäännöt -erikoisoikeus.
Kerttu Kirjanpitäjä on perustanut yrityksen tilikarttaan oman ALV-velkatilin Ruotsin ALVia varten ja oman ALV-velkatilin Saksan ALVia varten.
Lisäksi Kerttu Kirjanpitäjä on käynyt kohdassa Hallinta > Kirjanpidon tiedot > ALV-käsittelysäännöt sallimassa Ruotsin sekä Saksan ALV-käsittelyn ja valinnut kummallekin riville oikean ALV-velkatilin tilikartasta.
Laskujen laatiminen ja vaikutus kirjanpitoon ja ALV-laskelmiin:
Tilikauden aikana Yleisyritys Oy laskuttaa asiakkaitaan normaaliin tapaan. Aina, kun kyse on Ruotsiin tai Saksaan tapahtuvasta myynnistä, jossa halutaan käyttää kyseisen maan ALV-käsittelyä, valitaan Lasku-näkymällä ALV-käsittely-alasvetovalikosta oikea maa. Tuoteriveille valitaan haluttu alv-prosentti.
Tässä esimerkissä Yleisyritys Oy:llä on ollut yksi myyntilasku Ruotsin ALV-käsittelyllä ja toinen myyntilasku Saksan ALV-käsittelyllä. Oikea maa on valittu laskun Lisätiedot-osiossa olevasta ALV-käsittely-alasvetovalikosta ja tuoteriveille on annettu halutut tiedot ja alv-prosentit.
Tältä näyttävät näiden kahden laskun kirjanpitosivut:
Laskun Kirjanpito-näkymällä käytetään aina kyseisen laskun valittua ALV-käsittelyä. ALV-käsittely -kenttä näytetään myös Kirjanpito-näkymällä, mutta se ei ole siellä muokattavissa. Kirjanpitosivun vientien ALV-%-alasvetovalikossa on valittavissa samat arvot kuin Lasku-näkymällä.
Huomioitavaa on, että jos alv-prosenttina on käytetty mitä tahansa muuta valintaa kuin 0 %, on ALV-statuksen oltava Kotimaa. Tämä pätee myös niihin laskuihin, missä on käytetty jonkin muun maan kun Suomen ALV-käsittelyä.
Miten kirjaukset oikaistaan, jotta myynti nousee 309-kenttään:
Riittää, että yhden oikaisumuistion tekee esimerkiksi kuukausittain, jolla kyseisen kuun muiden EU-maiden kuluttajamyyntejä oikaistaan oma-aloitteisten verojen veroilmoitusta varten.
Oikaisumuistiolla käytetään Suomen ALV-käsittelyä FI – FINLAND ja kumotaan myynnin kirjanpitoarvo verottomana debet-merkkisenä, ALV-statuksella EI ALV-käsittelyä ja tehdään uudelleen sama kirjanpitoarvo kredit-merkkisenä, ALV-statuksella 0-verokannan alainen liikevaihto.
Halutessaan muistiolla voi tehdä vastaavat kirjaukset per EU-maa ja kirjoittaa vientiselitteeseen minkä maan oikaisusta on kyse. Tai sitten voi laskea yhteen kummankin EU-maan myynnit verottomana ja käyttää tätä yhteissummaa oikaisujen tekemiseen.
Kerttu Kirjanpitäjä haluaa erotella oikaisumuistiolla minkä maan oikaisusta on kyse, joten hän tekee muistiolle yhteensä neljä vientiä seuraavasti.
Muistutuksena, Yleisyritys Oy:llä oli niillä laskuilla, jotka laadittiin joko Ruotsin tai Saksan ALV-käsittelyllä, seuraavat myyntiviennit:
Oikaisumuistion, jolla tositepäivä on samalla kaudella, mutta ALV-käsittelymaana Suomi, viennit tehdään näin, tässä tehty tallennustyökalun avulla:
Sillä myyntitilillä mitä oikaisussa käytetään, ei teknisesti ole merkitystä, sillä kirjanpitoarvot kumoavat toisensa.
Jos vientejä on paljon, voi apuna käyttää oikaistavien saldojen hakemiseen esimerkiksi pääkirjaa. Tai muodostaa alustavasti ALV-laskelman jo ennen oikaisujen tekemistä: Esimerkiksi vientiselitteestä nähdään kuinka suuri on myynnin kirjanpitoarvo per ALV-kanta. Kun oikaisut on tehty, voidaan ALV-laskelma muodostaa uudelleen tai päivittää.
Miten tiedot näkyvät ALV-laskelmalla:
ALV-laskelman kirjanpitosivulle muodostuvien suomalaisen ALV-käsittelyn alaisten vientien lisäksi muodostetaan automaattisesti viennit kutakin kohdassa EU-maiden ALV-käsittelysäännöt valittua maata kohti. Käytettävä ALV-velkatili valikoituu maakohtaisesti ALV-käsittelysäännöt-näkymällä tehtyjen määritysten perusteella.
Ulkomaiset ALV-summat haetaan laskun kirjanpitosivun tositepäivämäärän kuukauden perusteella, eli samaan tapaan kuin suomalaisen ALV-käsittelyn alaisetkin tiedot haetaan.
Yleisyritys Oy:llä on samalla kaudella myös muita myyntejä ja ostoja, mutta nämä kirjautuvat normaalisti ohjelman oletus ALV-tilille 2930. Koska ALV-käsittelysäännöt-näkymällä kuitenkin määriteltiin Ruotsin ja Saksan ALV-velkatili erikseen, havaitaan ALV-laskelmalla nämä erikseen.
Yleisyritys Oy voi katsoa esimeriksi tältä ALV-laskelmalta, Pääkirjalta ALV-erittely-painikkeen, tai Tositteiden haun Tulostettava listaus -painikkeen alta löytyvän Hakutulos ja ALV-erittely-painikkeen kautta katsoa sitten mitä heidän tulee raportoida eteenpäin Arvonlisäveron erityisjärjestelmä -asiointipalvelun kautta. Arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelua ei voi käyttää suoraan Procountorissa.
Miten tiedot näkyvät oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella:
Lopputuloksena Kerttu Kirjanpitäjä on saanut nämä kuluttaja-myynnit nousemaan 0-verokannan alaiseksi liikevaihdoksi.
Vertailun vuoksi kerrottakoon vielä miltä ALV-laskelma ja Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus näyttää, jos kirjauksia ei oikaista:
ALV-laskelma näyttäisi seuraavalta:
Ja oma-aloitteisten verojen veroilmoitus taas seuraavanlaiselta. Ne myynnit, jotka kirjattiin Ruotsin tai Saksan ALV-käsittelyllä, eivät nouse mukaan oma-aloitteisten verojen veroilmoitukselle lainkaan:
Jotta Kerttu Kirjanpitäjä saa nämä myynnit ilmoitukselle mukaan 0-verokannan alainen liikevaihto -kenttään, tulee hänen siis oikaista kirjanpitoa manuaalisesti, kuten ylempänä tässä ohjeessa on kerrottu.