Osingonmaksussa Procountorin kautta tulee huomata, onko kyse työpanokseen perustuvasta osingosta, joka tulisi ilmoittaa Tulorekisteriin, vai ei työpanokseen perustuvasta osingosta. Tässä artikkelissa on ohjeistettu Procountorin teknisestä näkökulmasta molempien vaihtoehtojen käsittely. Kirjanpidon kirjausten osalta tarvittavat käytännöt tulee yrityksen itse kuitenkin tarkistaa tilanteeseen sopivalla tavalla.
Työpanokseen perustuva osinko
Mikäli on kyseessä työpanokseen perustuva osinko tai ylijäämä, voidaan se käsitellä Procountorin palkanlaskennassa ja se voidaan myös ilmoittaa Tulorekisteriin.
Procountorissa tähän tarkoitukseen ovat käytettävissä seuraavat palkkalajirekisteristä löytyvät palkkalajit:
- 2662 Työpanokseen perustuva osinko tai ylijäämä (palkka) (2021-) -> kohdistuu Tulorekisterin tulolajiin 339 Työpanokseen perustuva osinko tai ylijäämä (palkka)
- 2661 Työpanokseen perustuva osinko tai ylijäämä (työkorvaus) > Kohdistuu Tulorekisterin tulolajiin 340 Työpanokseen perustuva osinko tai ylijäämä (työkorvaus).
Palkkalaskelma maksetaan normaalisti palkansaajalle. Kun työpanokseen perustuva osinko käsitellään palkkalaskelmalla niin palkkojen ennakonpidätykset voidaan ilmoittaa palkkatietoilmoituksella Tulorekisteriin ja maksaa verottajalle Työnantajan erillisilmoituksen yhteydessä.
Osinko, joka eri perustu työpanokseen
Osingon voi maksaa saajalle ostolaskun avulla. Ostolaskulle viedään todellinen osingon suuruus ja vähentävänä eränä ennakonpidätys osingosta. Näin yhtiö pidättää henkilölle maksettavasta summasta ennakonpidätyksen määrän.
Osingoista pidätetyt ennakonpidätykset ilmoitetaan ja tilitetään verottajalle muiden oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella. Ilmoitukselle tulee käsin täydentää tieto kenttään 92: Ennakonpidätys osingoista ja osuuspääoman koroista.