2.1 Förinställda konteringsregler - Generella
Det går i dagsläget inte att skriva ut detta i pdf-format men skärmklipp kan göras för att komplettera dokumentationen.
2.2 Förinställda konteringsregler – Rese- och kostnadsfakturor
Detta går att skriva ut med hjälp av högerklick.
Förinställda konteringar för kontoutdrag (Läggs till i sin helhet i dokumentationen.) skrivs ut genom att klicka på knappen HTML.
2.3 Förinställda konteringar för referensbetalningar
Detta skrivs ut genom att klicka på knappen HTML.
2.4 Tillgångstyper för anläggningstillgångar
Visar valda kontoinställningarna. Gå in på varje tillgångstyp och gör en skärmdump, för utskrift, över hur konteringsreglerna för respektive tillgångstyp ser ut.
2.5 Beskattningsuppgifter - inställning för automatkontering av skattekonto
Under Administration > Uppgifter om bokföringen så ställs det konto in som sedan används för momsdeklarationens bokföring under Bokföringskonto. Går att högerklicka på texten för att få möjlighet att skriva ut detta.
2.6 Förinställda värden för moms - inställning av redovisningskonto för moms
Via Administration > Uppgifter om bokföringen > Förinställda värden för moms så kan man ange vilket konto som skall användas vid momsberäkningar och momsdeklarationer under Valt konto för momsredovisningen. Går att högerklicka på texten för att få möjlighet att skriva ut detta.
2.7 Kontoinställningar på produkter (både försäljnings- och eventuella inköpsprodukter)
Register > Produkter, sök sedan fram listan och högerklicka och skriv ut. Detta går att skriva ut med hjälp av högerklick.
2.8 Förinställningar (förvalda konton) på kunder, leverantörer och personer (personal)
För att få fram ”förvalda värden”, förinställda konteringar (d.v.s. automatkonteringar) för kunder, leverantörer och personer (personal) så kan man få fram det genom att ta ut en rapport Rapportering > Registerrappporter > Affärspartnersrapport (man väljer sedan den information man vill se under Registeruppgifter och nedan finns förslag på detta).
Exempel på vad man kan välja för kriterier under Registeruppgifter till sin rapport, som man efter att ha klickat fram dem via knappen Sök affärspartner, kan välja att visa den i utskrivbart HTML-format via knappen HTML-format.
2.9 Momsinställningar vid inläsning av kassaregister (automatinställning)
Administration > Uppgifter om bokföringen > Import av material, sedan väljer man Import av kassaregister (SE, SI) och då visas momsinformationen, d.v.s. vilka momskonton som används i filerna och hur de mappats i Procountor. För att få fram detta måste man gå in och ”låtsas” att man ska läsa in en kassaregisterfil för att se konteringsinställningarna och sedan ta en skärmdump för utskrift.
2.10 Verifieringskedjor
- Bankkontoutdrag, serie G, får bankens löpnummer på kontoutdraget som verifikationsnummer.*
- Referensbetalningar, serie H, får bankens löpnummer (vilket visas med glapp pga banken) som verfikationsnummer.*
- Kundorder, offerter och kundfakturor, serie A, numreras i ordningsföljd efter när det skapats och första numret kan väljas vid uppstart i Procountor.
- Inköpsorder, leverantörsfakturor, serie B, numreras i ordningsföljd vartefter de registreras.
- Journaler (manuella verifikationer och filinläsningar), serie C, numreras i ordningsföljd.
- Kostnadsfakturor, serie E, numreras i ordningsföljd.
- Resefakturor, serie F, numreras i ordningsföljd.
- Momsdeklarationer, serie D, numreras i ordningsföljd.
Eventuella makulerade verifikationer visas om man inkluderar statusen ”makulerad” som sökvillkor.
* För spårbarhet mellan banken och Procountor.
2.11 Momshantering i Procountor
I Procountor används inte de olika 26-kontona utan allt bokas mot konto 2650 men ges en momsstatus, momsprocent, typ av verfikation (inköp/försäljning) och eventuellt ett momsavdrag. Slutprodukten blir densamma som i traditionella redovisningssystem, det hanteras bara på olika sätt fram till dess att all moms samlas på konto 2650. I Procountor bokas de aldrig på ett vanligt momskonto utan med hjälp av ovan angiven information så samlas all moms direkt på konto 2650 när en momsberäkning görs för perioden, och inte som i övriga system som först bokar mot något momskonto och sedan samlar ihop det mot konto 2650. Trots det annorlunda sättet att hantera momsen i Procountor så är det hela tiden spårbart och tydliga funktioner finns för att få fram information såsom knappar på deklarationen, funktion för att se alla verifikationer och hur de påverkar olika poster vad det gäller momsberäkningar m.m.