Lönelistor skapas i programmet under Löner > Ny lönelista.
Information om ny lönelista
Skapandet av en ny lönelista börjar med att definiera lönelistans datum.
- Obligatorisk information är löneperiod, bokföringsdatum, förfallodag och lönelistans namn.
- Lönelistans datum kan anges manuellt.
- Ett annat alternativ är att använda förinställda löneperioder. När löneperioderna har skapats i förväg i uppgifter om löneberäkning fyller programmet automatiskt i datumen och lönelistans namn efter att löneperioden valts.
Semesterår
- Semesteråret är 1.4-31.3. Programmet föreslår det aktuella semesteråret och ett år bakåt och framåt.
Löneperiodlista
- Nya löneperiodlistor skapas i programmet under Administration > Uppgifter om löneberäkning > Löneperioder.
- Med hjälp av löneperiodlistorna fylls lönelistaens datum automatiskt i och manuell inmatning undviks.
Löneperiod
- Fördefinierade löneperioder kan skapas i programmet under Administration > Uppgifter om löneberäkning > Löneperioder.
- Det är bra att skapa löneperioder i förväg för hela semesteråret så att lönelistans datum inte behöver fyllas i manuellt när rapporten skapas.
Lönelistans namn
- Lönelistans namn är obligatorisk information.
- Med hjälp av namnet är det möjligt att söka lönelistor i Sökning av lönelistor. Namnet på lönelistan kan automatiseras genom att skapa fördefinierade löneperioder.
Betalningsperiodens början - och slutdatum
- Datumen definierar vilken period lönerna avser.
- Löneperioden kan inte ändras efter att lönelistaen har skapats.
Intäktsperiodens början och slut
- Datumet är frivillig information som överförs med inkomstregistret och kan vid behov ange en intäktsperiod som avviker från betalningsperioden.
- Om intäktsperioden inte används, anges betalningsperioden i löneuppgifterna.
- Intäktsperioden kan också definieras per lönerad, t.ex. i en situation där en viss förmån har tjänats in tidigare.
Kopiera datum från betalningsperiod
- Valet kopierar betalningsperiodens tidsperiod som intäktsperiod.
Bokföringsdatum
- Definierar vilken bokföringsperiod lönelistan tillhör.
- Bokföringsdatumet kan ändras per lönebesked efter att lönelistan har skapats.
Förfallodag
- Datumet är en preliminär information om när lönerna är avsedda att betalas. (Det faktiska betalningsdatumet anges på Betalningssidan (Gå till > Betalning).
- Observera vid betalning att det faktiska betalningsdatumet bör vara minst en dag före avlöningsdagen. Mer detaljerade betalningsinstruktioner finns här.
Avlöningsdag
- Dagen då lönerna finns på löntagarnas konton. Avlöningsdagen är en bankdag efter betalningsdagen.
- Avlöningsdagen är den dag som 5-dagarsregeln för rapportering av löneuppgifter beräknas från.
Kalenderarbetsdagar
- Beräknas automatiskt enligt löneperioden.
- Informationen är informativ.
Ytterligare information på löneberäkningen
- Fältet kan användas för att lägga till samma ytterligare information på alla lönebesked. Denna ytterligare information kan fortfarande redigeras på enskilda lönebesked.
Tilldelning av arbetstid för semesterberäkning
- I fälten Arbetsdagar och Arbetstimmar allokeras de arbetsdagar/arbetstimmar som arbetstagaren har arbetat under den aktuella löneperioden. Med hjälp av dessa dagar beräknar Procountor de intjänade semesterdagarna enligt den semesterregel som definierats för löntagaren.
- Arbetsdagar och arbetstimmar kan definieras per arbetstagare.
- Fälten påverkar endast semesterberäkningen. Om Procountors semesterberäkning inte används är fälten inte obligatoriska. Mer information om semesterberäkningsinställningarna finns här.
- Fältet Arbetsdagar för minskning av arbetstimmar påverkar de kumulativa arbetsdagarna från vilka intjänandet av arbetstidsförkortningsledighet beräknas. Fältet är aktivt endast för personer som har dagar som intjäningsmetod i inställningen för arbetstidsförkortningsledighet. Fältet förifylls, liksom kalenderdagarna. Informationen som anges i avsnittet Datum och inställningar påverkar arbetsdagarna för alla personer på listan, medan individuella ändringar av arbetsdagarna kan göras i Arbetstagare-listan.
Lägga till löntagare
Lägg till löntagare på lönelistan i avsnittet Arbetstagare med hjälp av knappen Lägg till.
- Knappen öppnar löntagarregistret där mer detaljerade sökkriterier kan användas vid behov för att söka löntagare.
- Endast de personer som har fullständiga löntagaruppgifter och personuppgifter kommer in i registret. Mer information om att skapa en löntagare finns här.
- Välj de löntagare som ska föras in på listan från registret och använd sedan knappen Lägg till i lönelistan för att lägga till löntagarna på den nya lönelistan.
- Knappen Ta bort tar bort de valda löntagarna från lönelistan.
Löntagare visas som rader på lönelistan enligt bilden. Raden visar löntagarens namn, lönekanal, inga uppgifter-val, lönegrund, st, totalsumma, kalenderarbetsdagar, frånvarodagar, belopp för arbetspensionsförsäkring, belopp för arbetslöshetsförsäkring, belopp för arbetsplatsolycksförsäkring och belopp för grupplivförsäkring.
Inga uppgifter-valet används i fall där ingen lön betalas till arbetstagaren, men skatter och försäkringar betalas. Programmet skapar då en nollsummalönebesked för den löntagaren.
Vid detta skede kan vissa uppgifter om lönerna som skapas för löntagarna redigeras, såsom arbetstagarens och arbetsgivarens procentsatser. Andra uppgifter om lönebeskeden, såsom lönerader, kan redigeras först efter att löneberäkningen har skapats.
Skapa löneberäkningar
När informationen om den nya lönelistan har angetts och löntagarna har lagts till, skapas lönerna för löntagarna med knappen Skapa specifikationer.
- Då skapas en ny lönelista med löneberäkningar.
- Löneberäkningar är initialt i statusen Under behandling, vilket innebär att deras uppgifter kan redigeras innan lönerna godkänns och betalas.
Mer information om funktionerna i lönelistavyn finns här. Läs också om Sökning av lönelistor, där du bland annat kan godkänna alla lönebesked på listan samtidigt.
Ett annat alternativ för att skapa lönelistaer är att använda lönefilimport. Välj fil-knappen används för att välja den lönefil som ska importeras och skapa en ny lönelista baserat på filen. Mer information om lönefilimport finns här.